31.07.2009

Çiftlikteki romantik salyagozların aşk hayatı, La ferme des escargots

Ne sevimli di miçiftlik yolu


Koloni halinde sakin sakin yaşıyor arkadaşlar




Parmağa yakın olan küçük gri, ortadaki Afrika türü ve yukarıdaki burgonya türü meraklısına:)










Leonardo duvardaki örümceklerin peşinde, korkmasın ilerde diye sesimi çıkarmamaya çalışıyorum ancak örümcek siyah ve kocamandıııııı!

Salyangoz yumurtaları en üst solda.

Leonardo ile çiftlik çiftlik gezip hayvanların hayatlarını yakından inceliyoruz. Salyangozların 12 saat seviştiğini biliyor muydunuz? Slow food simgesi bu sevimli hayvanlar çift cinsiyetli (hermafrodit) olmalarına rağmen bir cinsiyet ve eş seçip öyle çiftleşiyorlar. Doğada olanlar tükenmeye başladığı için üretim çiftlikleri kurulmuş. Gidiyoruz ziyarete, doğada yaprak çilek filan yiyen bu arkadaşlar çiftlikte kalsiyum ağırlıklı kroketlerle besleniyorlar. Petit gris( küçük gri Normandiyaya ait bir tür.






Fransa'da 3 cesit salyangoz makbul burgogne (bir yerlerde burgonya diye cevrildigini gormustum neden olmasin), Normandiya ve Afrika kokenli daha irice bir tur. Afrika kokenli bazi salyangozlarin 2 kiloya kadar ciktigini soyledi uretici ama tadi kotuymus. Yilda 3 ton uretiyormus ve agirlikli olarak retoranlara satiyor supermarketlere satmam diyor, zaten fiyati yuksekce oldugundan pek mumkun degil kanimca. Motorsiklet uretim fabrikasindan emekli yeni salyangoz ureticisi, kendi salyangozlarini Harley Davidson'a benzetti. Uzun beyaz saclari, kovbot cizmeleri ile kendisi de cehennem meleklerine benziyordu. Leonardo icin salyangoz iyi bir yemek bu yuzden olacak hayvan olarak hic ilgisini cekmedi bozuldum yani nerde kaldi hayvan sevgisi!!!



Istanbul'da eskiden sadece rumlar salyangoz yahnisi yapar ve yerlermis, musluman mahallesinde salyangoz satmak deyimi ordan geliyor herhalde. Dogadan toplananlarin hazirlamasi bayagi zahmetli bir hafta ekmekle beslenip temizlenmesi saglaniyor. Tabi ciftlikte yetisenler icin buna gerek yok. Kis uykusuna yatan bu arkadaslar yagmurlarla beraber uyanip besleniyorlar. Sevisiyorlar yemek yiyorlar yasarlarsa! tekrar cumba yatak. Burgonya bolgesi salyangozlari normalde Normandiya'da yasamiyor ama kuresel isinma sonucu burada da gorulmeye baslamis...
Internete bir goz attim salyangoz toplayiciligi ve uretimi Karadeniz bolgesi'nin gelir kapisi olmus tabi hepsi Fransa'ya ihrac! Datca'da restoranlarda salyangoz dolmasi satiliyormus hatta salyangoz heykeli bile varmis Simi adasindan gelen yunanlilarin gozdesi ve ayrica afrodizyak (12 saat meselesi bosuna degil yani) ve sifa vericiymis.

8 yorum:

Dilek Aksoy dedi ki...

salyangozlardan arkadaş edinesim geldi:)))

beste dedi ki...

ben en cok 12 saat meselesine takildim :)))

Kön dedi ki...

Ne güzel yerler götürüyorsun Leo yu. Tam bir doğa doğa aşığı olarak yetişiyor.
Çok ilginç bir yazı olmuş. Fotolarda süper. Huzuurr mutlulukkkk doğaaaaaa ve sevgiiiiiii anıştırmaları yatarıor imgelemimde.
Tebrikler Titocum.

Ozlemaki dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Ozlemaki dedi ki...

İzmir'de satılmıyor ve üretilmiyor :( Ben yağmurdan sonra çıkıp topluyorum :) 3-4 gün saman veya (pişmemiş) makarnada bekletiyorum, salyalarını bırakıyorlar. Bazen kabaklı yapıyorum fırında, bazen makarna ama en çok ve elbette buburisti!

beste dedi ki...

aslinda bahceniz varsa belki bir kosede uretebilirsiniz hemde cocuklar varsa super sorumluluk olur ay cok mu ucuk bir fikir oldu?:)

Ozlemaki dedi ki...

Salyangoz topladığımı görenler genellikle Mars'dan gelmişim gibi bakıyorlar. Eh bir de apartmanın ortak bahçesinde yetiştirmeye kalkışırsam kimbilir neler olur :)

beste dedi ki...

hahaha :) sevgiler...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin