5.12.2013

Ask, Noel, Yilbasi, ziyafet tarifleri V Havuçlu koyun kol confit, (Epaule d'agneau confite au cumin, fondue de carotte)


Simdiye kadar yediginiz en yumusak ve lezzetli et olacak dikkat dikkat. Confit etin demir tencerede kisin ateste uzun zaman yavasca psiirilme islemine verilen isimdir. Bu yolla etleri, meyveleri confit etmek mumkun sonra uzun sure saklamak icin bir cesit konserve haline getiriliyor.

Havuçlu kuzu kol (Epaule d'agneau confite au cumin, fondue de carotte)
4 kisilik
1,6 kg kuzu kol
1 yemek kasigi kimyon
1 yemek kasigi kimyon tane 
5 yemek kasigi zeytinyagi
200 gr havuç
100 gr kirmizi sogan
100 gr aci sogan
2 sap kekik veya bir yemek kasigi kekik
2 dis sarimsak
karabiber, tuz

1- Eti kimyon ,tuz, karabiberle ovalayin. Firina girebilecek tercihen demir tencereye zeytinyagini ekleyip nar gibi kizarana kadar eti cevirerek kizartin çok buyukse ikiye bolebilirsiniz.
2-Havuc ve soganlari minik kupler halinde dograyin. Eti aldiginiz tencerenin dibine yerlestirin. Eti uste koyun, kimyon taneleri, sarimsaklar, kekigi ve yarisina gelecek sekilde su ekleyin atese koyun. kaynayinca atesten alip 150 dereceye isitilmis firina kapagini kapatarak yerlestirin. Bu sekilde en az 3 saat pissin. Arada suyunun durumuna bakin bitmemeli.
3-Bu surenin sonunda ete dokundugunuz an kemikten kolayaca ayrilacaktir. Bu haliyle de servis edilebilir ama daha da susleyeyim derseniz ikinci asama sizi bekliyor. Eti kemikten ayirin. Firin kagidinin ustune toplayin. Firin kagidini strech film yardimiyla uzun ve kalinca bir silindir haline getirin.Bir kenarda sogusun ve bu sekilde buzdolabinda koyun.Kalan malzemeyi tulbentten suzun bu sizin sofrada servis edeceginzi sosunuz olacak. kalan sebzeleride ayri bir kapta servis edebilirsiniz veya saklayip ertesi gun mercimek corbasina ekleyebilirsiniz.

8 havuc,
1 yemek kasigi tereyagi
tuz, karabiber
Havuclari guzelce bicakla soyun. seklini bozmamaya calisin. 3 mm lik halkalar halidne dograyin. Buharda 15 dk pisirin ve soguk suya tutun. Tuz ve karabiberle harmanlayin.

Servis asamasi:
Etleri irice halka halka kesin. Halka kalincaysa bir dilim adam basi ince olduysa iki dilim hesaplayin.
Etleri buharda veya dusuk isili firinda 5 dk isitin. Bir tabagin ortasina koyup etrafina havuclari dizin ustune  sostan hafifçe dokup hemen servis yapin. Sicak sosu ayrica sofraya goturun. Afiyet olsun.


Tabaga kus otu ekledim hafif findik tadinda tazeligi ile denge yaratiyor.

1 yorum:

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

üff! :))
bestecim,
fotoğrafta şahane duruyor, tarife bakılırsa, tadı enfes olmalı. ;)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin