20.05.2015

14 Haziran 2015 Kainatın tüm renkleri Doğal boyalarla kumaş, yün boyama ve desen atölyesi




Bu çalışmada bitkilerin içinde saklı renklerin peşine düşeceğiz. Bitkisel boya yapacağız. Permakamp öğümce yerleşkesi çevresi bu iş için uygun. Çevre arazilerde boya elde edebileceğimiz bitkileri keşfedeceğiz. Pamuklu kumaşlar, ipler gibi bitkisel malzemeleri ve yün gibi hayvansal malzemeleri boyayacağız. Boyanmasını istediğiniz kişisel malzemelerinizi de boyamamız mümkün. Kendinizi özgür bırakın.
Ayrıca bitkisel ve doğal boya yapımı konusunda konuşacağız. Mordanlama tekniklerini öğrenecek bunları deneyeceğiz. Renk elde edebileceğimiz bitkileri ve toplanabilme zamanlarını, kök, yaprak, çiçek kısımlarının ayrı ayrı kullanımını öğreneceğiz.
Hazırladığım bitki özlerini de ayrıntılı konuşacağız. Batik ve Shibori tekniklerini inceleyeceğiz. Düz boyama yanında desen denemelerimiz de olacak.
Tüm bunları Permakamp’ın çalışkan insanları değişik işlerle uğraşırken bize ayrılan kısımda ağaçların altında yapacağız.

Biraz tarih.
Doğal ürünlerden yiyecek, giyecek, barınma malzemesi ve boya yapımı insanlık tarihi kadar eskidir. Yazının keşfi ile birlikte bitkisel kaynaklı boya yapımı MÖ 5000 yıllarında başladığı tahmin ediliyor. İlk Mordan MÖ 2000 yilinda  Hindistan’da  kullanılmış ve Çin, Mısır doğal boya üretiminde başı çekmiştir.  Anadolu’da Hititler döneminde bitkisel boya kullanılmaya başlamıştır. Türk kırmızısı bir zamanlar dünyaca ünlü iken 19 yüzyıldan itibaren ucuz ve sentetik boya kullanımı başlamış ve dogal boya unutulmustur.
Boya üretmek için sadece bitkiler değil hayvanlar, deniz kabukları, toprak ve minerallerde kullanılmaktadır. Bunlara Doğal Boya denir.
Bitkisel boyamada kullanılan birçok bitki aynı zamanda şifalı olup tibbi olarak kullanılmaktadır. Kayda değer antimikrobiyal, antibakteriyel ve antifungal  özelliklere sahiptir. Tekstil materyeleri geniş yüzey alanı ve nem tutucu özelliğiyle mikropların üremesi için keyifli ortamlar yaratır. Suni boyalar ve malzemeler alerjilere ve çesitli hastalıklara  yol açmaktadir. Bitkisel boyalarin bir kismi  ise tam tersi mikroplarin gelismesini engellemektedir.
Haydi bu keşfe sizde katılın. Rezervasyon ve ayrintili bilgi için Permakamp'a tik tik.











13.05.2015

20 Haziran 2015 Gökkuşağının tüm renkleri çocuklarımızla yenilebilir boya yapım ve resim atölyesi



Bir boya düşünün bitkilerden elde ediliyor ve zararlı değil. Biz  çocuklarımızla bitkisel  boyalar üretecek, firçalarimizi kendimiz  yapacağız. Sonra bunlarla resimler boyamalar yapacağız. Önce bitki toplayamaya gidecegiz hoplaya ziplaya. Doga oyun arkadasimiz, yaprak, sap, kökler atacağız sepetimize. Bu algılarımızı değiştirecek zaten. Bitkilerle tanisirken yenilebilir olanlar mavi kurdeleli sepete, boya için olanlar kirmizi kurdeleli sepete konacak.  Ogle yemegimizi kendi ellerimizle toplamis olacagiz.
 Boya sepetindeki bitkilerden sulu boya yapacağız. İki tür üretim tekniği var. Bunların ikisinide deneyeceğiz. Boyaları farklı malzemelerle kullanıp farklı dokularda resimler, tamponla motifler ve baskılar yapacağız. Elde ettiğimiz boyalar ile tebeşir ve mürekkep yapacağız. Parmaklarımızı ve ellerimizi kullanmak serbest.Sihirli bitkiler atolyesi,  makyaj, toprak boyayla dekor ve dev adam yapacaklarimizdan bazilari.  
Büyükler ve çocuklara açık olan bu atölyede hep beraber doğanın renkleri arasında keşif macerasına çıkacağız.
Tum bunlari Permakampta yapacagiz rezervasyon icin tik tik







LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin