Sohbete dalmis sepetlerini kapip pazara gelmis Cherbourg ahalisi:) |
Fransa'da haftalik pazarlardan alisveris etme gelenegi hala canli bicimde devam ediyor. Paris'in gobeginde de kurulan pazarlar oldugu gibi ulke genelinde her sehir ve kasabada koylu pazarlari var. Gastronomiye duskun Fransizlarin taze meyve sebze satin alma arzusunun otesinde bu gelenek, insanlarin bulusma noktasi, bir araya gelip hal hatir sorma yeri. Ustelik endustriyel uretime direnis noktalari direk ureticiden satin alma luksu. Halkin iletisim kurdugu meydanlar yerine pazarlar almis zaten sIklikla pazarlar yuzyillik meydanlarda kuruluyor. Bu ulkenin kulturunun saglam bir parcasi pazarlar. Bir gun yolunuz Fransa'ya duserse mutlaka bir pazarinda bu havayi hissedin. Koylulerin getirdigi tazecik urunlerin renk cumbusu ve cicek bolluguna sasiracaksiniz. Ciceklerde pazarin bir parcasi. Cherbourg pazarinda tezgah var bunun tanesinde ya sadece cicek satiliyor yada ciceklerde urunlerin yaninda yer aliyordu. Ilkbahar rengi sari cicekler icin sizde benimle birlikte gezermisiniz?
Defne, kekikten olusan meshur bouquet garni mutlaka maydanozda eklenir arzuya gore degisik otlarla pirasa saplariyla zenginlestirilir. Corba, et, yemek sularina ve yemeklerinin mutlaka eklenir pisince tum demet icinden cikarilir. |
Radika'larin yaninda Kamelya'lar |
Mimosa cicekleri |
Bu ihtiyar teyze bahcesinden toplayabildiklerini satar hep ama zannetmeyin ucuza:) |
peynirli, aci biberli, findili, cevizli, kekikli vs kuru sosis cesitleri sepetlerde zarif sunum ile daha da istah acici :) |
Peru orijinli ancak burada da yetistirilmeye baslanan Oca du Peru |
Pazar alisverisini ciceksiz bitirmeyen Cherbourg'lular :) |
Gravlax bir Iskandinav yiyecegi, çig somon baliginin otlarla, tuz ve sekerle bir sure bekletilip pismesi islemi. Somon geleneksel usullerle pismediginden icindeki degerli omega3 'u kaybetmiyor. 24 saat sonunda dilimlenip sosla yeniyor. Suyunu kaybedip lezzetleri icine cekip damakta lezzet patlamalarina yol aciyor. Bu hafta Autrement Gourmand menusunde yer aldi. Ayi sairmsaklarinin bol oldugu zamani kacirmamak lazim. Baliga cok yakisan patates ile ayi sarimsakli salata yapip ustune gravlax dilimlerini yerlestirdim. Puf nokta patatesler sicakken zeytinyagili sosun dokulmesi ki huuup diye icine cekebilsin. Ayi sarimsagi yerine taze sarimsak yapraklari kullanabilirsiniz. Gravlax'a ve patates salatasina Turk dokunusu az sumak ekledim cok begenildi. Sumak eksisi ile patatesin sekeri hos bir yenilik oldu.
900 gr somon baligi (olabildigince taze)5 çorba kasigi seker
5 çorba kasigi deniz tuzu
taze cekilmis karabiber
5 çorba kasigi dere otu
1 kahve kasigi sumak
Tarif Lesley Bremness'in "Sifali Otlar" kitabindan uyarlanmistir.
1-Bir butun somon kullanabileceginiz gibi filetoda kullanabilirsiniz. Butun ise baligi iki fileto haline getirin. Derisi kalsin.Yukaridaki malzemeleri dereotlarini incecik kiydiktan sonra hep beraber karistirin.
2-Baligin derili kismi alta gelecek sekilde iyice bu karisimi her yerine surun. Eger cift fileto kullaniyorsaniz derileri dista kalacak sekilde malzemeyi iyice surdukten sonra ustuste getirin. Derili kismin altina sapli dereotlarindan koyun ve baligi ustune yatirin. Strech filmle iyice sarin. Ustune bir tabak ve agirlik koyun. Bu agirlik bir konserve olabilcegi gibi tasta olabilir. çesitli boyutlarda mutfak taslari bir suru yerde isinize yarayacaktir, edinmenizi tavsiye ederim:)
3-Buzdolabinda en az 24 saat bekletin. Arada cikan suyu dokun. Bu surenin sonunda baligi acip ustundeki karisim fazlasini bir bicakla siyirin. Dilimleyerek servis yapin. Neler mi yapabilirsiniz ? kanepeler, patates salatasi ustune dilimleri koyup bir antre olmasi mumkun. Yada sadece haslanmis patates ile sos yapip beraber yenebilir. çok rafine bir lezzet oldugunu garanti ederim.
Kizarmis ekmek ve terayagi ile servis ettigim somon gravlax tabiki yanina ayi sarimsagi yapraklari |
Bu da Autrement Gourmand menusunde yer alan hali; altta ayi sarimsakli, sumakli patates salatasi ustte gravlax dilimleri ayi sarimsagi yapraklari ve cicegi ile suslenmis. |