12.03.2012

Ilkbahar'da Cherbourg Pazari ve sumakli gravlax yapimi

Sohbete dalmis sepetlerini kapip pazara gelmis Cherbourg ahalisi:)
 Fransa'da haftalik pazarlardan alisveris etme gelenegi hala canli bicimde devam ediyor. Paris'in gobeginde de kurulan pazarlar oldugu gibi ulke genelinde her sehir ve kasabada koylu pazarlari var. Gastronomiye duskun Fransizlarin taze meyve sebze satin alma arzusunun otesinde bu gelenek, insanlarin bulusma noktasi, bir araya gelip hal hatir sorma yeri. Ustelik endustriyel uretime direnis noktalari direk ureticiden satin alma luksu. Halkin iletisim kurdugu meydanlar yerine pazarlar almis zaten sIklikla pazarlar yuzyillik meydanlarda kuruluyor.  Bu ulkenin kulturunun saglam bir parcasi pazarlar. Bir gun yolunuz Fransa'ya duserse mutlaka bir pazarinda bu havayi hissedin. Koylulerin getirdigi tazecik urunlerin renk cumbusu ve cicek bolluguna sasiracaksiniz. Ciceklerde pazarin bir parcasi. Cherbourg pazarinda  tezgah var bunun tanesinde ya sadece cicek satiliyor yada ciceklerde urunlerin yaninda yer aliyordu. Ilkbahar rengi sari cicekler icin sizde benimle birlikte gezermisiniz?

Defne, kekikten olusan meshur bouquet garni mutlaka maydanozda eklenir arzuya gore degisik otlarla pirasa saplariyla zenginlestirilir. Corba, et, yemek sularina ve yemeklerinin mutlaka eklenir pisince tum demet icinden cikarilir.  




Radika'larin yaninda Kamelya'lar

Mimosa cicekleri

Bu ihtiyar teyze bahcesinden toplayabildiklerini satar hep ama zannetmeyin ucuza:)




peynirli, aci biberli, findili, cevizli, kekikli vs kuru sosis cesitleri sepetlerde zarif sunum ile daha da istah acici :)

Peru orijinli ancak burada da yetistirilmeye baslanan Oca du Peru

Pazar alisverisini ciceksiz bitirmeyen Cherbourg'lular :)
 Gravlax bir Iskandinav yiyecegi, çig somon baliginin otlarla, tuz ve sekerle bir sure bekletilip pismesi islemi. Somon geleneksel usullerle pismediginden icindeki degerli omega3 'u kaybetmiyor. 24 saat sonunda dilimlenip sosla yeniyor. Suyunu kaybedip lezzetleri icine cekip damakta lezzet patlamalarina yol aciyor. Bu hafta Autrement Gourmand menusunde yer aldi. Ayi sairmsaklarinin bol oldugu zamani kacirmamak lazim. Baliga cok yakisan patates ile ayi sarimsakli salata yapip ustune gravlax dilimlerini yerlestirdim. Puf nokta patatesler sicakken zeytinyagili sosun  dokulmesi ki huuup diye icine cekebilsin. Ayi sarimsagi yerine taze sarimsak yapraklari kullanabilirsiniz. Gravlax'a ve patates salatasina Turk dokunusu az sumak ekledim cok begenildi. Sumak eksisi ile patatesin sekeri hos bir yenilik oldu.
 900 gr somon baligi (olabildigince taze)
5 çorba kasigi seker
5 çorba kasigi deniz tuzu
taze cekilmis karabiber
5 çorba kasigi dere otu
1 kahve kasigi sumak
Tarif Lesley Bremness'in "Sifali Otlar" kitabindan uyarlanmistir.

1-Bir butun somon kullanabileceginiz gibi filetoda kullanabilirsiniz. Butun ise baligi iki fileto haline getirin. Derisi kalsin.Yukaridaki malzemeleri dereotlarini incecik kiydiktan sonra hep beraber karistirin.
2-Baligin derili kismi alta gelecek sekilde iyice bu karisimi her yerine surun. Eger cift fileto kullaniyorsaniz derileri dista kalacak sekilde malzemeyi iyice surdukten sonra ustuste getirin. Derili kismin altina sapli dereotlarindan koyun ve baligi ustune yatirin. Strech filmle iyice sarin. Ustune bir tabak ve agirlik koyun. Bu agirlik bir konserve olabilcegi gibi tasta olabilir. çesitli boyutlarda mutfak taslari bir suru yerde isinize yarayacaktir, edinmenizi tavsiye ederim:)
3-Buzdolabinda en az 24 saat bekletin. Arada cikan suyu dokun. Bu surenin sonunda baligi acip ustundeki karisim fazlasini bir bicakla siyirin. Dilimleyerek servis yapin. Neler mi yapabilirsiniz ? kanepeler, patates salatasi ustune dilimleri koyup bir antre olmasi mumkun. Yada sadece haslanmis patates ile sos yapip beraber yenebilir. çok rafine bir lezzet oldugunu garanti ederim.




Kizarmis ekmek ve terayagi ile servis ettigim somon gravlax tabiki yanina ayi sarimsagi yapraklari

Bu da Autrement Gourmand menusunde yer alan hali; altta ayi sarimsakli, sumakli patates salatasi ustte gravlax dilimleri ayi sarimsagi yapraklari ve cicegi ile suslenmis.

















5.03.2012

inciden yagmur damlalari ve Semsa usulu tahin terbiyeli tavuk yemegi

muscari
 Bahar geliyor yagmurlar ona isaret. Kizil gerdanlar ask sarkilari soyluyor kuslarda bir telas basladi. Gunes isitiyor mu ne?
hercai menekse

nergis tomurcugu

çok yillik latyrus

tam toplama zamani ayi sarimsagi neler mi yapabilirsiniz buraya tik tik


Bu sahane icmeye doyamayacaginiz yemeyin fikir sahibi, kulaktan dolma tarifler blogunun ve Nisantasi'n daki efsane restoran Kantin'in sahibi Semsa Denizel. Tahin kivaminda kullanilmaz ise tum tatlari bogar dikkat. Semsa H; fikriyle her zamanki terbiyeye bir kasik tahin ekledim, cok fena bir tat siddetle tavsiye ederim:) Ben butun tavuk, bol kekik, defne yapragi, sari altin top denen salgamlardan, lahana, havuc ve ayi sarimsagi ile yaptim. Ustune bol karabiber. Tarifin originali burada bu blogu hatmeniz israrla onerilir.

27.02.2012

O an...

Bern Meydani

St-Sauveur-Le-Vicomte Ormani

Cherbourg-Paris otobani

20.02.2012

çiçekli sofralar ve lavanta kurabiyesi





Kis çok uzadi degil mi? Hava karanlik sanki hep boyle kalacakmis gibi! gunesi ve hafiflemeyi, bahcemde zaman gecirmeyi ozledim. Hindiba lavantali kurabiyeleri yaz deyince, kurabiyelerin fotograflarini bulamadim ama çok guzel çicekli fotograflar buldum. Içimiz açilsin diye:)



Ben kurabiyelerin formunu bir turlu tutturamiyorum her seferinde yayiliyorlar! Seviyorum bu formlari bazilari kalp seklinde oluyor;) Lavanta ciceklerinden gece uyumadan once bitki cayi yapiyorum uykuya yardimci oldugunu soyluyorlar bir kasik balla ile romantik oldugu kesin. Tijen'in Tak sepeti koluna prgramini internetten zevkle izliyorum. Orada Bodrum'da yasayan biri bahcesinden topladigi lavantalari kekin icine bir avuc atarak lavantali kek yaptigini soylemisti. O cumle kafamda donup dolasiyor lavantali kek hayali bile guzel. Daha keki yapamadim ama kurabiyeler yaptim. Kuculen sabunlari atmayip biriktirmistim, onlari az suda eritip icine lavanta cicekleri kattiktan sonra kaliba dokunce mis kokulu lavanta cicekli sabunlarim oldu. Kese gibi hisir hisir guzel kokan sabunlar için. Bir sonraki adimda kalmis mum parcalarina benzer bir islem yapip lavanta kokulu mumlar yapmayi hedefliyorum.



Gelelim lavantali kurabiyelerimize tarim ilacsiz olmasi kaydiyla aktarlarda bulabileceginiz lavanta ciceklerinden faydalanabilirsiniz. Ciceklerden bulamazsaniz aromatik pisirmeye uygun lavanta cicegi yagindan kullanabilirsiniz.
Lavantali kurabiye
1 yumurta
125 gr seker
6 sap lavanta cicegi yada birkac damla lavanta yagi (aromatik yaglarla ilgili bir hatirlatama bazi yaglar kucuk cocuklar icin uygun degil mesela ilk aklima gelen okaliptus, lavantada onlardan biri 3 yasindan kucuk cocuklara vermeyiniz.)
250 gr un
125 gr tereyagi oda sicakliginda

1-Firini 180 dereceye isitiniz.
2-Seker ve yumurtayi rengi beyazlasana kadar cirpiniz. Kullaniyorsaniz lavanta yagini, cicekleri, unu ekleyip yogurunuz. Ben sadece cicekleri kullandim. Icine yumusamis tereyagini ekleyip yogurmaya devam ediniz. Top yapip kurumasini onlemek icin hava almayacak bicimde 1 saat buzdolabinda bekletin. Zemine az un koyup 2 cm kalinliginda aciniz. Kurabiye kaliplariyla yada bir bardak yardimiyla sekiller veriniz. Yaglanmis bir firin kabina yerlestirip 20 dk pisirin. Afiyet olsun, sevdiklerinizle keyif icinde yemeniz dilegiyle...


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin