21.07.2008

Zencefilli, bademli kek



Ben zencefile bayılıyorum. Bu yamru yumru acaip kök bitkinin hafif acı ama bir yandan da tatlı ve iyileştirici tadı benim için bir çok yemekte/tatlıda kullanmayı vazgeçilmez kılıyor. Dikkat bağımlılık yapabilir tazesinin tadı kurusuyla karşılaştırılamaz. Mutlaka ne yapıp edip bulun. Hiç bir yerde kullanamıyorsanız dilimleyip çayını yapıp için. Öylesine bir aşk bu...

Kek malzemeleri;
120 gr un
150 gr tereyağı
150 gr şeker varsa kahverengi şeker
3 yumurta
150 gr siyah çikolata
50 gr badem kıyılmış
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 yemek kaşığı kakao
30 gr zencefil taze rendelenmiş

Üzeri için;
50 gr siyah çikolata
20 gr tereyağı
biraz rendelenmiş zencefil suyu

Fırını 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayın.
Çikolatayı eritin ya mikrodalga fırında düşük ısıda, yada su dolu tencereye yerleştireceğiniz ikinci bir küçük tencere içinde. Çikolata yanmamalı ve yavaşça erimeli.
Şeker ile yumurta sarılarını çırpın bu karışıma un, oda ısısında yumuşamış tereyağı, kıyılmış badem, erimiş çikolata, rendelenmiş zencefil,kabartma tozu ve kakaoyu ekleyerek karıştırın. Bir başka kapta yumurta beyazlarını az tuz ilavesiyle çırpıp kar haline getirin ve kek karışımına ilave edin. Tüm bu karışımı kek kalıbına döküp fırında 45-50 dk civarı pişirin. Kekin içine bıçak ya çöp şiş sokarak pişip pişmediğini kontrol edin. Pişen keki fırından çıkarıp soğutun.

Bu arada üstü için yukarıda belirtilen tüm malzemeleri yavaşça benmari yada mikrodalgada eritin soğumuş kekin üzerine ortadan başlayarak dökün. Soğutup servis edin. Süslemek için ben çilek ve nane kullandım, hayal gücünüze ve içgüdülerinize güvenerek başka bir şeyde kullanabilirsiniz.

2 yorum:

Selen dedi ki...

Bu sabah aylaklik sabahim, hic calisasim yok. Buna da yorum yazacagim :))

Zencefili burada grip ilaci yerine kullaniyorlar. Simdi oralar soguk, lazim olursa diye yazayim dedim.
Balin icine taze zencefili rendeliyorsun. Ne kadar aci kaldirabiliyorsan, o kadar. Dokuz gun bekliyorsun. Sonra bu karisimi ya cayini tatlandirmak icin, yada her sabah bir kasik olmak uzere tuketiyorsun. Oksuruk ve gripten eser kalmiyor :)
Bir de bizim bakici hasta oldugunda, kocaman bir bira bardagina taze zencefilleri ve limonlari dogruyor. Uzerine sicak su koyarak demliyor, butun gun boyunca bittikce sicak su doldurarak bu cayi iciyor.

Hastaliklar sizden uzak olsun.

beste dedi ki...

Selen bu tarif cok iyi oldu ben kavanozlarda satin aliyordum bayiliyoruz bu caya. Yapmaya calistim zencefil receli oldu. meger sirri buymus hemen yapacagim cok makbule gecti bu tarif. Bende bayiliyorum bu caya icmezsem sanki bir sey eksik kaliyor hayatimda:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin