28.09.2009

Sonbahar Cherbourg pazar donusu tablosu, Cépes (corek mantari), eflatun,siyah atom fasulyesi, minik balkabaklari potimarron

Her cumartesi oldugu gibi ailecek pazara gidildi sonbahar sebzeleri, meyveleri, sut, sosis,mantar, tavuk ve ordek eti, peynirler 10 kisilik ailem varmis gibi alisveris yapildi halbuki topu topu 3 kisiyiz. Neyse zaten yemekler arkadassiz, sohbetsiz yenmez gonulluler buluruz elbet! "Pembe domates", "ananas domatesi" ve "coeur de boeuf (inek kalbi)" domatesi hepsi eski domatesler adi altinda satiliyor. Ananas domatesinin tohumlarini sakladim belki kizil pembeler grubuna gonderirim ananas domatesi grubu da kurarlar! Burda minik balkabaklari potimarron satiliyor dayanamayip 3 tane aldim hem cok dekoratif hemde Istanbul'da sadece tatli yada corba olarak tuketirken burda yapmadigim sey kalmadi gibi, balkabakli ravioli(italyan mantisi), balkabakli graten, tum sebze firinlara mutlaka ekleniyor hemde hint korileriyle cok iyi gidiyor. Zencefilli recelini bile yapmistim. Leo zaten mevsimi gecince kisin kabak yerine balkabagi yedi o bizden ilerdeydi. Potimarron balkabagi ailesinin komsusu ancak farkli bir kere tadi kestaneyi andiriyor hemde kabuguyla pisirilip yeniyor lezzeti daha yogun balkabagina gore. Turkiye'de var mi bilmiyorum ama adi bal gibi "kestane kabagi" olabilir onerimi dikkate alin lutfen sebze ureticileri!
Cépes (sep) mantari kaymak gibi ve findik tadinda cok parfumlu bir mantar turu. Fotograftaki "Cépes de Bordeaux". Findik rengi basligi hafif yesilimsi alt dokusu var. Ormanda kuru ve sicak gecen yaz sonrasi yagan yagmurlar akabinde cikiyor ve meraklilari tarafindan tuketiliyor. Genellikle kurusu yada donmusunu kullaniyordum tazesini bulunca kendimizden gectik. Yanina biraz istiridye mantari da aldim oda ayri lezzetli ama uretim tabiki.

Eflatun uzerine siyah yada tersi atom fasulyesi hemen birkac tanesi tohumluk olarak ayrildi daha once hic gormemistim cok seksi buldum. Henuz pismediler tad farki olacak mi bakalim.








Hepsini masanin uzerine yigip bir sure seyrettim her seferinde boyle zevkmi alinir ama renkler dokular heyecan verici. Senelerce supermarketten yada internetten alisveris yaparak bu guzelim firsati kacirdigimdan herhalde simdi keyfini cikariyorum.



5 yorum:

minimalist dedi ki...

balkabaklı ravioli; balkabaklı graten... çok merak ettim ; enterasan birleşim.

yorumumu değerlendirirken bu konulardaki beceriksizliğimi (ve de bilgisizliğimi) lütfen dikkate alın :))

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Hepsi çok güzel.İlaç hormon gibi şeyler kullanmıyorlardır umarım.Türkiye'de ilaçsız sebze bulmak neredeyse imkansız:(

beste dedi ki...

bazi ciftciler pestiside kullanmadan tarim yapiyor direk pazarda satiyor ondan alisveris yapiyorum. Sebzelerin uzerindeki salyangozlar guvencemiz kim derdi birgun kivirciktan salyangoz cikinca keyiflenecegiz ilacsiz olma garantisi diye:)

beste dedi ki...

Sevgili Minimalist enteresan gercekten ama cok guzel oluyor sizin icin yapip tarifini koyarim denemesi size yada ikna edeceginiz bir arkadasiniza kalmis;)

Tijen dedi ki...

Eveeet gerçekten çok ferah olmuş! Sebzeler de harika tabii, ah sonbahar renkleri, çıldırtıyor insanı!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin