6.10.2009

Bali Denpasar pazari


Güzel ve huzurlu insanların adası Bali. Cennet bence böyle olmalı uçsuz bucaksız pirinç terasları,  yemyeşil doğanın bir parçası tapınaklar, dualar yukarıdaki fotoğrafta muz yaprağı içine konulmuş çiçekler, kurabiyelerin ikramı her yerde görebilirsiniz adaya renk katıyor. Giderken bu kadar etkileneceğimizi tahmin edemedik bu kadar ucuz olabileceğini de. Jimbaran Hilton otelde kaldık ama adayı dolaşmaktan otelde çok az zaman geçirdik ve tatili uzattık. Adalılar hinduist yani karma felsefesine inanıyorlar. Kötülük yaparsan yine sana döner ve bir dahaki yaşama hayvan olarak gelirsin.  Fakir ve mutlular. Turizm adanın otantizmini yok etmek üzere ancak hala umut var. Rehberlerden ve turistlere yapılan gösterilerden gına gelince kafamıza göre takıldık. Kuta plajından uzak durduk. Ubud köyünde çok zaman geçirdik.
Ben pazar diye tutturdum sora sora Denpasar pazarını bulduk. Tam bir karmaşa ama otantik köylüler kendi yetiştirdikleri ürünleri satıyorlar nerdeyse hepsi kadın ve ürünleri el birliği ile tüketilebilir hale getiriyorlar. Demetler orda yapılıyor, ayıklama, eleme pazarda bir yandan satarken bir yandan da çalışmaya devam ediyorlar. Niyeyse çok az fotoğrafım var belki Selen'den fotoğraf çekmesini ve yayınlamasını rica ederiz. Hala çok ucuz olan muhteşem sepetlerden taş havandan almadığıma pişmanım. Ölüleri gömme töreni ki bayram havasında başka bir yazı konusu, sırf muhteşem egzotik meyveleri bir kere daha yiyebilmek için gidebilirim.

25 yorum:

pembecikolata dedi ki...

Çok sevdim blogunuzu!!!Artık takipçinizim:)

beste dedi ki...

cok sevindim gercekten tesekkurler:)

Meyvelitepe dedi ki...

Sondan başladık ama olsun. Artık sık sık geliriz nasıl olsa.

Görüşmek üzere...

beste dedi ki...

Bekleriz bu arada Goji'li ekmek tarifim yolda:)

minimalist dedi ki...

sepetler uzaktan bile çok güzel görünüyor...İnsan almaz mı:)))

beste dedi ki...

Ilk kaptigimi fotografta elimde:) aldim halende kullaniyorum 6 sene olmus. Ben daha alamadm diye hayiflaniyorum Unvercim ha birde tas havan icin!

Selen dedi ki...

En kısa zamanda bir sürü fotoğraf yüklerim. Bayılıyorum zaten Bali'yle ilgili yazmaya :)

zarpandit dedi ki...

hımm merak ettim ben şimdi balide mideye gönderdiğin o egzotik meyveleri :)) ama fransada oldugunu gördüm göreli aklımda sadece çeşit çeşit çikolatalar var! ;)) çok sevimli bir blogun var dur iki dakka yazılarını okuyayım geri geleceğim;)))

zarpandit dedi ki...

diğer yorumum gitmedi sanırsam :S keşke yakınımda olsan ben göndersem poğaçaları sende yorumlasan ;)

beste dedi ki...

cikolatalara karsilik pogacalar nasil uyar mi?:)

beste dedi ki...

Selen bekliyorum Bali ozellikle meyveleri cekemistim fotograflarini o zaman...

Tijen dedi ki...

Beste'ciğim,
Bali görmeyi çok istediğim yerlerden biri. Orayla ilgili çok da sevdiğim bir kitabım var: Fragrant Rice, belki bir yerlerden bulur okursun. Bali kültürüne dair çok kıymetli bilgiler veriyor.

beste dedi ki...

not edilmistir mutlaka okunacaklar listesine:)

alis dedi ki...

Blogunuza Meyvelitepe'nin önerisiyle geldim :) Umarım birgün Bali de kismet olur ancak simdilik Paris'e gidiyorum :) Kahve icme rehberiniz cok makbule gecti dogrusu, ancak Paris'te yeme-icme rehberinizin devami da olsa keske dedim ve simdilik "steak tartare" ve "soupe a cochon"u kara listeye aldım. Pazar gunu gidiyorum, aman sakin yeme diyeceginiz, veya mutlaka ye diyeceginiz birseyler olabilir mi? Bali'de bile pazar buldugunuza gore Paris'te kimbilir ne sakli yemek cennetleri biliyorsunuzdur!

beste dedi ki...

Sevgili Alis, tursitik yerlerin yakinindaki restoranlardan ve ordaki sogan corbalarindan uzak durun cunku bu guzelim lezzetten hoslanmayabilirsiniz. Bir sokak arkaya dolanin genellikle bistrolarda, lezzetli fransiz yemekleri bulabilirsiniz, gunun menusu yada yemegi ogun pistigi kesin, taze ve lezzetlidir. Mutlaka cikolata dukkanlarina ugrayin bir liste hazirlarim, pastanelere girin mutlaka cunku fransiz tatlilari cok sofistike bagimli hale gelebilirsiniz. Kac gun kalacaksiniz? Yolunuzun ustune istiridye barlari cikarsa mutlaka deneyin ahim sahim gozukmezler ama urunler taze ve sahanedir beyaz sarap esliginde. Blogunuza bakayim tekrar ona gore bir liste hazirlamaya calisacagim otelin yakinlarinda. Pazar gidiyorsunuz ctesiye kadar yetistiririm. Birde mutlaka bir kac kitapci var ugramadan gelmeyin sahane cunku. Sevgiler

alis dedi ki...

Ne kadar çabuk cevap verdiniz, çok teşekkür ederim. 11'inde gidip 17'sinde döneceğim, ilk 3 gün 20. bölgedeki Mama Shelter'da, sonraki 3 gün 3. bölgede Arts et Metiers duraginin tam karsisindaki otelde kalacagim. Gunlerdir cikolata dukkanlarinin sitelerine agzim sulanarak bakiyorum. David Lebovitz'in önerilerine ve Design Sponge Paris Guide'ini (http://www.designspongeonline.com/2009/02/paris-design-guide.html) inceliyorum. Laduree ve Angelinas'a gitmezsem catlarim. Marais bölgesi cok cekici gorunuyor, sanirim oradaki falafelciye de ugrarim. Sogan corbasi Londra'da icmis ve cok sevmistim, daha alasi varsa bulutlarin uzerine cikarim herhalde. Zaten esas guzellikler genelde ara sokaklara gizlenmis ayakustu lezzetler oluyor. Tekrar tekrar tesekkurler, sevgiler...

zarpandit dedi ki...

çikolatalara karşılık poğaçalar uyar :DDDD ay çok güldürdün beni ya :))

Selen dedi ki...

Bir kitap tavsiyesi de benden: Eat Pray Love
http://www.elizabethgilbert.com/eatpraylove.htm
Bir kadinin Italya, Hindistan ve Endonezya'da gecen arayis yolculugunun hikayesi. Hatta suanda filmi cekiliyor. Bali cekimleri Ekim ve Kasim aylarinda tamamlanacakmis.

beste dedi ki...

Zarpandit gulmene sevindim sende beni gulduruyorsun.
Selen, not alinmistir tesekkurler. Bende aramak istiyorum Italyan, hint ve endonezya yemekleri esligine:)

beste dedi ki...

Marais gercekten cok cekici ozellikle restoranlar acisindan kalite yuksek hemde cevrede bir suru vintage dukkani var ilgini cekerse:)Falafel icin uzun sira bakleen lazim haberin ola. Cikolatacilari siraladim bakalim sen nerelere gitme firsati bulabileceksin. Cok sikisirsan cep telefonumu verebilir ve her turlu destegi saglarim. Iyi yolculuklar ruya gibi bir tatil olacak:)

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Poşet ve plastik ambalaj kullanımı bizdeki kadar yaygın değil.Dikkatimi çekti:)
Ayrıca sepetleri de çok güzel.

beste dedi ki...

Evet urunleri demetleyip kafalarinda tasiyorlar yada sepetlerin icinde yine kafa ustunde:) Sepet plastikten ucuzdu ama genede vardi plastik poset her yerde malesef...

A. dedi ki...

Gezmek ne güzel bişi .Güzel blog
Sevgiler
Ashley
:)

beste dedi ki...

Merhaba ashley, tesekkurler senin blogda enerji dolu:)

sima dedi ki...

besttecim nasilim bulunmaz hind kumasi gibi koseye oturdum ne demesin seni cok sevdim sevgi ile kucaklarim sima

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin