17.11.2009

Blog arkadasliklari, ispanyol corbasi, baharatli pilav ve devami



Blog yazmaya başlamamın en iyi sonucu ilginç insanlar tanımam ve arkadaş olmamız oldu: Tabi şimdilik bu arakadaşlık yazışarak devam ediyor zaman içinde yüzyüze görüşeceğimize inanıyorum. Arkadaşlarımı bloglarında anlattıkları kadarıyla tanıyorum bir kısmı fotoğrafını koymadığından zihnimde yüzü yok. Ne gam bloga göre kafamda şekillenen kişilikler onlar. Her birini düşündüğümde kafamda bir yemek tarifi beliriyor. Mesela Özlem için bulduğum bana ait tamamen ondan etkilenmemle uydurulmuştur, Tijen için’de aynı şekilde, pazar günü onu düşüne düşüne bu salatayı yaptım ertesinde blogunda oda benzerine yer vermiş zihinsel etkileşim:), ruhdağının tarifi bir ispanyol çorbasının aklımda kaldığı kadarıyla versiyonu, Nalan baştan beri yanımda makaronlara bayılıyor gerisi aşağıda . Bunu mim halinemi getirsem acaba?




Tijen için; Tijen bana hep sağlıklı ve ruha iyi gelen yiyecekleri hatırlatır, suçluluk duymadan yenen yiyecekler, en başta susam bu yüzden ona hemen ince kiyilmis lahana, yesil elmalı bol kavrulmuş susamlı az zeytinyağı, deniz tuzlu salatayı yaptım.

Ozlem için ; yemekleri doğaçlama ve cok lezzetli Ozlem’in, dolayısıyla ona buna göre bir tarif yakışırdı. Havuçlu,tarçınlı,kimyonlu, kuş üzümlü ,çam fıstıklı pilav. Az zeytinyağında doğranmış soğan kavrulur,rengi değismeye başlayınca fıstık, havuç eklenir, biraz kavrulur, pirinç eklenir ve taneleri seffaflaşıncaa kadar kavrulur , kimyon, tarçın veüzüm eklenir, kaynayınca altı kısılır, suyunu çekince altı söndürülür ve 10 dk dinlendirilir. Karıştırılıp servis yapılır.



Ruhdağı için ; hiçbir şey hakkında herşeyi yazmak isteyen ayrıca cok eğlenceli biri o yüzden ona yeşil mercimekli, ıspanaklı , yumurtalı, peynirli çorba yaptım. Yeşil mercimekleri bir gece önce ıslayın. Ertesi gün yeni suyla 30 dk kadar kaynatın. İçine ıspanakları ekleyin ben bütün atıyorum. 10 dk sonra ince dilimlenmiş acılı sucukları ekleyin. Kişi başı kadar yumurtayı çılbır yaparmış gibi yavaşça içine kırın, ateşi söndürün üstü kapalı 5 dk bekleyin. Yumurta dagilmaz lop kalir. Üzerine zeytinyağı gezdirin. Tabaklara her birine bir yumurta gelecek şekilde pay edin.Yumurtaların beyazı pişmiş olmalı: Yanında rendelenmiş peynirle servis yapın. Bu karışık gibi görünen çorba son derece lezzetli ve besleyicidir.




Selen için, onun bloğunu okumak içimi açıyor gerçi arada yorum bırakan birinden zılgıt yiyoruz ama o bile keyifli:) Ona güllü çay yapıyorum. Hafif, özel lezzette ve vazgeçilmez bir çay bu: İçince Fas gülü tomurcukları, karkade, güney fransa gülü ve nane yaprakları ile cynorrhodon meyvesi sanirim kusburnu var.

Açalya için ; en cok mevsime gore degisen ayak fotografini seviyorum:) bitter çikolata hani bağımlısınızdır ama genizde bitter! tad bırakır:)

Minimalist için, adı üstünde az ve öz o yüzden bir dilim bahartlı ekmeğin üzerine bir dilim kaz ciğer ezmesi:)

Mimosa cafe-bu kova kadınına yazdigi ilk cümleden bağlandım, ona birkaç şey apmak lazım yoksa sıkılır! vietnam böreği nem ile biryani yapardim:)

Garova-Kendisine saatlerce sürecek bir şarap tanıtımı yapmak isterim, güzelim fransız şarapları eşliğinde eminim kendi bağından vereceği örneklerle çok hoş sohbet ederiz.

Nalan-Pembe domatesleri hayatimiza tekrar sokan Nalan benim yaptığım değil, fetiş Hermé makaronları eminim sevecektir.

Zarpandit için;-Bu sürprizlerle dolu eğlenceli kadına ise Hermé’den çok katlı bir pasta yapardım ama sıkıldığımdan süslemesi uyduruk olurdu :)

Narince için, keçi peynirli; dereotlu mısır ekmeği yapardım daha fırındn çıkar çıkmaz sıcacıkken yerdik :) Narince biraz mızmızlanırdı belki!  niye beyaz peynir koymadın diye yok ki burda ondan derdim.

Özgül’e Korsika içkisi ardıç likörü yapardım. Ardıç genellikle turşulara konan kara yemiş türü Akdeniz’de yaygin, her yerde görebilirsiniz çalı benzeri sivri diken yapraklı bir bitki mümkünse kendiniz toplayın. En son yaptığı çam likörüyle beraber içer gurbette olmanın iyi ve kötü yanlarını konuşurduk .

İpek-Belki Belçika’da yemeye doyamaıştır kremalı, safranlı ,az körili kabuklu midye belki emeği yapardım.

Zehra-Vanilya tohumlu butun mandalina şekerlemesi yanına kekikli sorbe ile postcrossingden gelen kartlarımızı gösterirdik birbirimize:)

Meyvelitepe- Verdiği doğru bilgilerle bizi aydınlatan eşssiz benzersiz bu bloğa bahçesinde yetiştirdiği goji'lerle brioche(brios) yapardım. Brioche sütlü, tereyağlı yumuşacık fransiz ekmeğidir. Bizde Marie Antoinette'ın "ekmek yiyemiyorlarsa pasta yesinler" olarak bilinen sözünün aslı brioche yesinlerdir:)!

Sima için, Türkiye ozlemi nedeniyle annem usulü zeytinyağlı dolma.

Diger blog arkadaslarim icinde birseyler dusunuyorum merak etmesinler...

Bu arada her ay bir defa olmak üzere yemek kursu vereceğim. Benim canım bir sürü başka şeyler yapmak isterken illa da Türk tatlısı istediler. Aklıma ilk gelen cevizli, elmalı rulo şeklinde yaptığımız pay geldi. Sorun şu ki bir kere annemle yapmıştım, elinde iyi tarif olan varsa beklerim.

Bu arkadasta  hastaligi suresince biriktirdigi enerjiyi harcamaya calisirken fotograflandi







21 yorum:

Narince dedi ki...

Yok yok hiç mızmızlanmazdım. Çok memnun olurdum. Ekmeği, hamuru sevdiğimi nasıl da bilmişsin. Aile mirasım şekerim, karbonhidrata düşkünlüğümün sebebi.
Onur duydum, beni düşünmene, hatırlamana. Sağol güzel kardeşim, sağol.

ruhdagı dedi ki...

Kimse bana böyle hoş bir jest yapmamıştı. Memo dahil!
Acayip şımardım :D Bak Memo gördün mü? diye ona bile gösterdim.

Ayrıca çorba tam benlik. En sevdiğim şeyler bir kasede toplanmış sanki. İlk fırsatta denenecek. Adı da, Ruhdağı çorbası olarak aile tarifimize eklendi haberin olsun :)

Tekrar tekrar teşekkür ederim. Hazırladığın bu post, en az şu yan tarafa koyduğun yeni fotoğrafın kadar hoştu :)

Monşanteeee :D

Açalya dedi ki...

aaa ne guzel bir fikir bu...kendi adimi da gormek cok guzel bir surprizdi! cikolata insani hic degilim, sutlu yada antep fistikli cikolata severim ama bitter cikolata gibi ilk basta aci sonra oturmus bir lezzet birakiyorsam ne mutlu bana! bundan sonra bitter cikolata alirken hep senin bu saptamani hatirlayacagim!

Zehra Gürgen dedi ki...

Beste önce çorbaların; çok değişik ve güzel ama kesinlikle sağlıklı tarifler.Denemek istiyorum !!

Ve gelelim devamına..çok ama çok hoş !!! içim ısındı, pek çoğu benimde blog dostlarım bir kısmının simasını biliyorum, güzel gülen gözleri var..bir kısmını senin gibi hayal ediyorum. Son zamanlarda en hoşuma giden ve beni keyiflendiren yazı bu oldu.Ama biliyormusun Tijen hariç kartpostal yollayanım olmadı :( hadi sende katıl bana bir kartpostal at :)

Selen dedi ki...

Beste’ciiiiiim!!! Cok sekersin, nasil mutlu oldum sabah sabah bu yaziyi okuyunca. :)
Seninle ve diger blog dostlarimla tanistigim icin cok mutluyum. Blogum bir bucuk sene once bana hediye edildiginde,hayatima bu kadar renk katabilecegini hayal bile edememistim.

Benim icin yaptigin cay harika birsey. Beni nasil da cozmussun, bayilirim bitkisel caylara, degisik bitkileri karistirip kaynatmaya. Ama bu simdiye kadar yaptigim butun caylardan farkli, cok ozel, romantik, gizemli, renkli, estetik, cok kulturlu, icince insanin icini sevgiyle dolduracak, bekledikce biraz da seksilesecek bir cay belli. Ama basima is actin, simdi malzemeleri toplayip bu cayi yapmak sart oldu.

Kocaman opuyorum seni, iyi ki karsilastik, iyi ki arkadas olduk.

Cok uzaklardan kucak dolusu sevgiler,
Selen

ipex dedi ki...

Ayy! nasıl mutlu oldum midyelerimi alınca :) çok teşekkürler Beste, çok duygulandım. bu donuk bilgisayar ekranından sözcüklerimizle duygularımızı aktarabiliyor olmamız ne kadar muhteşem! hem de dünyanın ayrı ayrı yerlerinden, aramızda binlerce km olmasına rağmen...

hadi Brüksel'e gelin de birlikte yiyelim midyelerimizi :) ben bayılırım, hiiç bıkmam :))

minimalist dedi ki...

Besteeeeee

Bugüne kadar bloglar icinde okuduğum en amlamlı, en yaratıcı post. Öncelikle seni kutlarım.

Tabii arkadaş listende yer almam daha da hoşuma gitti. Benim de bu blog arkadaşlığı konusunda aklımdan bir şeyler geçiyordu biliyor musun? Seninkine bayıldım. Gerçekten çok yaratıcı bir düşünce.

Bu arada tuzlu tarafım daha ağır bastığı için ekmeğe de özel bir zaafım olduğu için bana ikram ettiğin baharatlı ekmek üzerine kaz ciğerini bayıla bayıla mideye indirdim canım.

Çok teşekkürler...

Sevgiler.

beste dedi ki...

ne guzel yorumlar yazmissiniz cok hosuma gitti, cok mutlu oldum sagolun varolun:)

Ozlemaki dedi ki...

İçimde çiçekler açtı Beste! Ne kadar onurlandırıcı, hepimizi ayrı ayrı düşünmen!
Şimdiye kadar hiç kimse bana böylesi enfes bir pilavı ithaf etmemişti.
Şımarma hakkımı kullanmak istiyorum elbette :))
Yüreğine sağlık!

Mimosa Café dedi ki...

Beste'cim super yaraticisin beni cok guldurdun ve de acaip mutlu ettin yazdiklarinla :) Benim icin uygun gordugun menuye bayildim dogrusu. Vietnam böreği ile biryani tam benlik yeteri kadar kafadan kaçık bir menu olmus :) Yanina da senin cikolatali mustan ya da macaronlardan alayim lutfen, tatlisiz yarim bir insanim ben :) Bir sekilde ben de seni ilk buldugum gunden itibaren super yakin bir bag hissetmekteyim ve de sevinmekteyim. Umarim gorusmek kismet olur. Operim cok.

Yelish dedi ki...

bencede bunu mim haline getirmelisinm
Zaten ben senin blogunu hatim ediyorum surekli
miminden en guzeli burdan cikarsa sasirmam yani :))

sevgiler

beste dedi ki...

Zehra- bana adresini email at ben sana kartpstal yollarim bestepekoz@hotmail.com

Yeliz- vazgectim mim olmasindan icinden gelen yapar zaten, mimler bazen zorlama oluyor tadi kaciyor:) simdi sana da bir yemek dusunecegim;sevgiler

tum arkadaslar-guzel yorumlariniz benim post'u gecti vallahi srf bu yorumlarla bir post olurdu. Cok tesekkurler...

nalan dedi ki...

bir masada sanki hep beraber bir yandan atıştırıp bir yandan hararetli hararetli vıv vır konuşuyormuşuz gibi geldi bir anda :)

Mehmet Vuran dedi ki...

Ne güzel, ben de bu listeye girmişim... Çok teşekkürler...

Bence de o sohbet saatlerce sürer, yok yok bitmek bilmez :)

Hmmm, şu Fransız şaraplarıyla ilgili blog fikrini de unutmuş değilim. Bekliyorum bak :) Bana bağ olsun da, şarap olsun da...

cafeyirmiyedi dedi ki...

hiç usanmadan okudum yazınızı. elmalı pay tarifi istemişsiniz. annemin çok eskilerden kalma elmalı cevizli rulo tarifi bu her 'gün'de mutlaka yaprdı ve misafirlerimiz hiç bıkmadan yerlerdi belki bir göz atmak istersiniz. tarif eski olduğundan anneciğinizin tarifine yakındır belkide. tarif bloğumda elmalı kelebek kurabiye adı altında. sevgiler...

Meyvelitepe dedi ki...

Bu aralar blogları okumaya pek zaman bulamadığımdan son post sanıp sadece yukarıdakini okumuştum, neler kaçırmışım!
Sanal blog dostluklarını gerçek dostluklara da dönüştürme fırsatı bulduk bu aralar. Olağanüstüydü, sanki herkes birbirini yıllardır tanıyormuş, konuşulacak bir sürü konu birikmiş gibi.
Sevgili Beste bize ayırdığın "gojili brioche" için çok teşekkürler. Hamur işleri konusunda yeni yeni gelişiyorum, hiç "brioche" yemedim, nasıl yapıldığını da bilmiyorum ama çok enfes olduğunu duyuyorum. Şimdi merak ettim, yapmayı denemek şart oldu:) Evde yapılır herhalde değil mi?

Sevgilerimle...
Jale

beste dedi ki...

nalan- ne guzel olur degil mi koca bir masa ilik bir hava gulumseyen gunes, dostluklar, kahkahalar:)

mehmet vuran-saraplar yolda cektigim fotograflar guzel olmuyor ama artik ne yapalim amator bir site sonucta:)

cafeyirmiyedi-tesekkurler baktim elmali kelebek kurabiyene en kisa zamanda deneyecegim cok hos gozukuyordu:)

Jale Hanim-Yapilir evde tabi, verecegim tarifini hazirladim bir turlu firsat olmadi. Umarim bzde birgun bir araya geliriz. Sevgiler

zarpandit dedi ki...

pc bozulunca ilk buldugum pc de bloguna gitti elim demekki hakkımda bişiler yazılmıs ondan olsa gerek :) herme askı adına boyle güzel bir yorumu haketmek ne guzel :)süslemsi varsın uyduruk olsun senin elindense bana uyar derler ya heh işte bende ondan diyorum :))

güllü çaya o kadar takıldım ki anlatamam kokusunu tadını hayak etmek bile oldukca eglenceli :)

hımm ilk iş mısır çarşısı olsun sende bana posta adresini ve ordan istediklerini yaz emi :)

beste dedi ki...

hermé aski adina nerelerdeydin merak etmistim ama bak buldun pastani:) gullu cay tiryakilik yapiyor ona gore;) sagol varol zarpanditim:)

Tijen dedi ki...

Çok hoşsunuz BESTE HANIM.
Size ne kadar teşekkür etsek azdır. Güzel güzel gülümsedik size. Duygularımızın devamını elbet doğrudan size yazacağız...

Adsız dedi ki...

I seldom leave comments on blog, but I have been to this post which was recommend by my friend, lots of valuable details, thanks again.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin