26.11.2009

Çocuk hakları, Bayram


Kulotta "popoya vurma karsiti acitmadi bile" yaziyor


Fransa'da geçtiğimiz haftq çocukların poposuna dahi vurmayı yasaklayacak yasa parlamentodan geçmedi. 47 Avrupa ülkesinden sadece 18'i çocukların poposuna hafifçe vurmayı dahi yasaklamışken Fransızlar  yuzde 82'lik yüksek bir oranla çocukların dövülmesine onay veriyor. Aklım almıyor Dolto'nun memleketinden çıkan sonuca bak. Burda kimse yumruklaşmaz yada dayak yiyen hayvan göremezsiniz ama iş çocuk olunca kötek hakkını savunuyorlar. Dolto der ki çocuklar bağımsiz birer bireydir. Birey olması demek şahsi hakları var demektir: bilinc, fikir ve ifade özgürlüğü vardır. Diğer şahıslarin olduğu gibi çocuğun bedenine ve özeline saygı duymak onu ilgilendiren konularda kararını dinlemek gerekir. Çocuğu ikna yoluyla adam etmek gerekir kötekle değil. Şimdilik fransız çocukları biraz daha bekleyecek, Isveç 1979'da yasaklamış çocuk pataklamayı Danimarka ona keza. Şimdi bu ülkelerin cocukları disiplinsiz mi? Hayır en medeni çocuklar bu ülkelerden yetişiyor. Geçen akşam Fransa ve Danimarka çocuklarını karşılaştırdılar. Ana okulunda 14 çocuğa 4 öğretmen duserken Fransa'da 2 tane ogretmen dusmekte. Ücretli doğum izni Danimarka'da 1 yıl, Fransa'da Turkıye'de olduğu gibi 16 hafta farkı babalarada doğum izni veriliyor olması. Danimarka'da ana okulunda tüm yemekleri bio ve okulun kendi mutfağında kekler, tatlilar dahil  hazırlaniyor. Cocuklar serbest agaçlara tırmanıyor atliyor zipliyor. Ana okulu öğretmeninin dediğine göre cocuklar deneme yanılma yoluyla öğrendiklerinden yasak yok çocuklara, buyuklere yaramazlik olarak gozuken cocuklarin ogrenme yolu yani zaten cocuklarin asla dinlemedikleri çıkma,yapma, zıplama, koşma yok.

Hayvanlarin kesilmesini sevmemekle beraber, birlik ve beraberlik icinde hosca vakit gecireceginiz iyi bayramlar  dilerim:)



13 yorum:

minimalist dedi ki...

güzel ülkemin çocuklarını düşündüm de kıyaslarsam içim çok fena acıyacak, vazgeçtim. İnşallah "bir gün" o standartlar bizde de geçerli olur.

esenirem dedi ki...

dövme,vurma gibi alışkanlıkların yasaklanması benim ülkemde o güzel ülkemde ne zaman olur acaba...
burda bunu söylediğimiz birçok insan gülüp geçer.
ama umutları yitirmemek lazım.

her neyse kurban bayramınız her ne kadar uzakta olursanız olun kutlu olsun.

sağlık ve mutlulukla.

Mehmet Vuran dedi ki...

Bayramınız kutlu olsun...

İnsanın orda çocuk olası geliyor... :)

khaos dedi ki...

mutlu bayramlar..

Unknown dedi ki...

Onlar düzenin yeni köleleri olacaklar bu nedenle onlara hak ve özgürlük verilmemeli ki; gözleri açılmasın:) sonra maazallah toplumu idare edemezler brokratlar. oysa farkında olmadıkları dünyanın en saf ve yaşanması gereken şeyleri o küçük insanlar herşey onlarla güzel onlarsız boş. Beste hanım bu arada peynirlere bayıldım ve kıskandım. iyi bayramlar.

Ozlemaki dedi ki...

J.Swift in muhtesem bir hiciv ornegi olan A Modest Proposal'ini paramiz yettigince fotokopi cektirip yollara, duraklara, elektrik direklerine asmak, hatta gazetelere buyuk boy ilan olarak vermek lazim ki "belki" en tehlikeli canli olan insanoglu bir an icin bile olsa vicdan muhasebesi yapar.

Yazin ve karikatur her zamanki gibi guzel ve "uyandirici"nitelikte Beste, guzellikle kalasin.

zarpandit dedi ki...

canları acımayan kurbanlıkların mutlulugunu yasadıgımız bir bayram dileğimle :) (valla acımıyor canları :))

Alp ve Ege'nin Annesi dedi ki...

Gecen sene Alp elinde kocaman bir A3 formatinda kagitla geldi eve, icinde haklarim diye baslayan maddeler vardi, dövmeyi birak en vurucu anlam suydu: 'hickimse istegim disinda bana dokunamaz'...
Okuldaki özgurluklere gelince biraz cok fazla, bazi okullarda ugultu halinde gurultu mumkun, eger ögretmen ikna kabiliyetinden yoksunsa...Gecen bir veli diyorki, 'artik ögretmenin böyle sinifin icinde firfir kosan ve rahatsizlik verenleri omzundan tutup oturta hakki olmali'

Deniz dedi ki...

sevdiklerinizle beraber, mutlu bir bayram geçirmenizi dilerim.

beste dedi ki...

Alp ve Ege'nin annesi isvec'ten yazmis ogretmenin mangal gibi yuregi celik gibi saglam sinirleri olmasi gerektigine katiliyorum. Siddet siddeti dogurur ben kucukken bana dokunulmasini hic sevmezdim. Buyumek zor is nalamak lazim minikleri. Omuzundan tutup bastirirsa bir sonraki adim suratina bir tokat patlatmaktir kanimca! Ben ogretmen dayagi yemedim ama kardesim yedi hemde surati tirmik icindeydi!Ogretmenle konusmaya ben gittim agladi kadin nerdeyse ki kardesimin en problemli donemiydi. Baska bir ogretmen kardesime boyalar aldi resme yoneltti sorun kalmadi. Tirmiklayan ogretmenlerin meslekten men edilmesi gerekir egitimci olmak herkesin harci degil.

CherrybLossomgirL dedi ki...

bayram kartına bayıldım. hala gülüyorum :D
iyi bayramlar

Selen dedi ki...

Gecmis bayraminiz kutlu olsun. Kan govdeyi goturmeyen, sokaklarin ic bayici kan kokusuna teslim olmadigi bayramlar gecirmemiz dilegiyle.
Cocuklar... Hic konusmayayim, aglarim yoksa.

Damak Tadı dedi ki...

Geçmiş bayramın kutlu olsun Beste'ciğim..Kart çok hoşmuş doğrusu..Çok hoşuma gitti..Bizim ülkemizin güzel insanları da...neyse bende yazmıyım "çocuklar" hakkında..İçim acıyor inan..


Sevgilerle tatlım,

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin