13.11.2009

Seramik atolyem II ve aile isleri, fani tebesir sanati temsilcisi, brokoli timbal



Sanatsal faaliyetlere devam, seramik kursu talep olmadigindan kapandi ama aglamakli halimi goren hoca'nin kendi atolyesinde devam ediyoruz ki cok daha iyi oldu kursun kisitli olanaklarindan sonra gercek seramik atolyesi. Boylece ilk kez seramik pisirme firini gordum, firin diyince ben evdeki firin gibi diye dusunmustum eski kalorifer kazanlari buyuklugunde Amerikali'larin 70 lerde filan cok moda olan nukleer korunma siginaklarina benziyor. Ustelik esi de doner tablada comlek yapmayi gosterdi. Tabla eskisi gibi ayakla cevrilenden degil elektrikli cok daha kolay ancak yapmasi bana cok zor geldi malzeme elinizin atinda bicimlendirmek icn hissetmek lazim ki ilk denemem de hocanin yarimiyla bir kap yaptim. Ilk yaptigim seramiklerim pisti sonra boyadim hatta kursu biraknalr oldu onalrin eserlerini de boyadim asagidaki sari canak ve dikdortgeni ben yapmadim ama ben boyadim. Boyalar eski kurstan kalmis oldugundan cok secenek yoktu ama cig renklerlede sonuc eglenceli kanimca:)






Hocanin kucuk perileri ve  kedileri cok sekerler:)





Esim Fr blogumda yer almadigi icin bozulmus, evimiz varmis, Leonardo varmis bu nedenle kendisinide ekliyoruz:) Fani tebesir sanati temsilcisi ve ciragi Leonardo ile!




Bu blog uzun zamandir yemek tarifi vermedi zamanidir. Leonardo bayila bayila buharda pismis brokol yiyor da annesi biraz aci cekiyor. Brokoli'yi corba olarak yada timbal olarak seviyorum."Timbale" fransizca bakirdan kazana benzeyen kabin uzerine deri gerilerek olusturulmus bir cesit davul aslinda. Burdan esinlenerek yuvarlak ve yuksek metalik kalip kaplarda  pisirilen yemeklerin adi olmus. Havuclu timbal yada bugun tarifini verdigim brokolili timbal istediginiz pure haline getirilmis bir sebze ile yapabilirsiniz. Kalip olarak sufle kabi ya da fincan kullanabilirsiniz.

Brokoli timbal 4 kisilik
350 gr brokoli
45 ml krema
1 yumurta +1 yumurta sarisi
1 kucuk taze sogan istege bagli
bir tutam muskat/kucuk hindistan cevizi/ cevzi bevza
bir tutam deniz tuzu ve taze cekilmis karabiber

1-Firini 190 derece isitin. Kullancaginiz kucuk kaliplari yaglayin ve tababnina yuvarlak kestiginiz pisirme kagitlarini koyun.
2-Brokolileri yaklasik 8-10 dk hafifce yumusayana kadar buharda pisirin. Brokilileri, krema ve yumurta ile diger yumurta sarisini neredeyse puruzsuz olana kadar blenderdan gecirin.kullaniyorsaniz kiyilimis sogani, tuz, karabiber ve cevzi bevzayi ekleyin.
3-Bir kasikla 4 tane kaba karisimi bolusturun. Firin tepsisine, kaliplarin dis yarisina gelecek kadar kaynar su ekleyin.(dikkat kaliplarin icine su konmayacak) benmari usulu pisecekler!  25 dk pisirin. Kaliplari bir kabaga ters cevirin kolayca cikacaktir.Sicak servis yapin.

















.

24 yorum:

ruhdagı dedi ki...

İlk defa duyduğum bir tarif bu. Memo sever mi acaba? Olsun yemezse ben yerim zaten bu ara hiç yemek ayrımı yapmadan her şeyi yiyorum :(

Seramik kediler ne şeker :D

beste dedi ki...

brokoli pek sevmeyen ben bu tarife bayiliyorum:) ya demek sadece hocanin kedileri begenildi!

ruhdagı dedi ki...

Ay olur mu hiç? o sevimli kirpi ve ördeği yazmaya bile gerek görmedim zaten sevimlilikleri ortada :D

Birde en üstteki üçlü mavi çanakları çok beğendim. Valla bak!

nalan dedi ki...

çamur bu kadar güzel bir şeye nasıl dönüşür.
ben olsam döner döner bakardım, nazardan çatırt diye ayırırdım vallahi :)
ama püsüler özellikle favorim, canlısı seramiği kedi olsun da :)

Ozlemaki dedi ki...

Bütün evi ayağa kaldırdım şimdi, Girit'teki bir seramik atölyesinden aldığım şarap kupasını bulmaya çalışıyorum! Ne takıntılı bir insanım ben böyle...Bu seramik atölyesi, Ali Vafi kafesinin içinde. Kafeye girerken mecburen seramik atölyesinin içinden geçiliyor. İş başındakilere, yaptıkları güzelliklere bakarken masa aramayı, oturmayı, içmeyi, yemeği unutup saatlerce atölyeden çıkamayanlar bile oluyor. Ve bu arada kafenin adı neden Ali Vafi biliyor musun? Mekan sahibi, nüfus kayıtlarından evin ilk sahibini bulmuş ve o adamın adını vermiş. Avlusunda film gösterimleri yapılıyor, giriş seramik atölyesi ve yemekler muhteşem :)
Senin seramikler de çook hoş görünüyor Beste, ellerine sağlık.

zarpandit dedi ki...

harikasın! bak bi kapı kapanır diğeri açılır diye bosa dememişler gercek bir atölyede kendini aşacaksın sen ya çok cici yaptıkların :)

brokoli diye çığlık atmak istiyorum şu sıralar ben diyet bişiler cıkarmak ümidi ile limon zeytınyag ve haslanmıs brokoliyi kullanıyorum :)brokoli timbal harika görünüyor ! muskat ayrı bir lezzet katmıstır sanırım :) soğuk tatlı timbalda bnde beklemede :)

of ne uzattım ya :S

son not: bana kitabın bölümlerini gönderme fikrin cok anlamlı bi harekettti bnm için ne kadar tesekkur etsem az :) kitabı aldıktan sonra tarifler hakkında sorularım oldugunda kızmazsan anlasılırz :)

minimalist dedi ki...

ne güzel bir hobi; ne şanslısın böylesine güzel bir yeteneğin var. Ben de seramikleri çok severim ama yapabileceğimi pek sanmıyorum :((

beste dedi ki...

ruhdagi-yok unutulmayacak bu ama ilk islerim ben cok gurulaniyorum:)

nalan-aynen bende donup donup bakiyorum pek gururlaniyorum, cok mutlu ediyor beni seramik isi o 2 saat dunyayi unutuyorum!

ozlemaki-bir suru yunan adasina gittim ama girit daha kismet olmadi cok merak ettigim bir ada bakalim ne zaman gerci sirada selanik var:) ilk seramiklerim toprak boyle renkli ele avuca gelir birseye donustu ya bana mucize gibi geliyor:)

zarpandit-cok tesekkurler yureklendirdigin icin. soguk tatli aman dikkat bu tuzlu bir yemek bir hata olmasin! kitap icin tabi ne zaman istersen ufak bir yardimim olursa ne mutlu bana:)

minimalist-kesinlikle yapabilirsin camuru eline alinca ne kadar bildik bir malzeme olduguna inanamayacaksin gerisini zaten ogretiyorlar cok keyifli tavsiye ederim:)

Ozlemaki dedi ki...

İnşallah denk geliriz Beste'cim, birlikte dolaşırız. Yunanistan, benim için Selanik ve Girit desem yanlış olmaz. Denk gelemezsek de uzuun uzun listeler hazırlarım.
Seramik aşkını bana bulaştırmak üzeresin bu arada!! Eğer hafta 12 güne çıkarılırsa sanırım prg. ilk ekleyeceğim en güzel yenilik bu olacak :) (kim 7 gün olmasına karar vermiş ki? hangi gerekçeyle? Üstelik 12 tane Yunan tanrısı var, 12 ay var, 12 burç var. neden 7?)

zarpandit dedi ki...

yok yok yanlıs anlatmısım bndede jelatinle hazırlanan soguk tatlı kategorisinden bir timbal var :) eksik anlatınca böle oldu :)

Açalya dedi ki...

Seramikler harika! renkler huzur verici...seramikli bir yaziya seramikte pisen bir tarif yakisirdi, bravo.
Brokolinin ben de sut,yumurta ve sehriye kattigim corbasini yapiyorum, Dante bayila bayila yiyor.Bunu da deneyecegim.

beste dedi ki...

ozlemaki-yapacagiz bu gezi-kesif isini en kisa zamanda!:)

zarpandit-kullandigim kaliplar sufel icinde kullaniliyor acaba karistirdi mi dedim simdi anlasildi:)

acalya-Bu sabah uyandim yahu acalya'dan ses cikmadi dur bir measaj atim facebook'tan derken surpriz yorum:) terbiyeli corba yapiyorsun galiba! denersen sonucu yazsana pls:)

Açalya dedi ki...

deneyince yazacagim mutlaka...terbiyenin icinde limon da olur ama, o yuzden terbiyeli degil...yumurtayi oyle cirpip koyuyorum, sutu de yari su yari sut seklinde koyuyorum, sehriyeyi de atiyorum iste, voila! koyu bir corba oluyor ama, hatta bazen ayarini kaciriyorum puding gibi oluyor, ama Dante o sekliyle daha cok seviyor :)))

Zehra Gürgen dedi ki...

Ne kadar güzel ve değişik bir tarif, deneyeceğim.ben kesin severim ama diğerlerini bilemeyeceğim.Onlar brokoliyi hafif diri tavada ızgara severler.Kırt kırt sesi gelmeli :)

ellerine sağlık canım

Tijen dedi ki...

Ben de seramik kursuna gidiyordum bir zamanlar Beste. Pek de keyifliydi. Bizimle kursa başlayan bir arkadaşımız sonradan seramik sanatçısı oldu ama zaten bizden çok daha istekli ve yetenekliydi.

beste dedi ki...

acalya-afiyet seker olsun topak topak et olsun:)

zehra-cin usulu oyle bende seviyorum ama baska malzemelerle karisik olacak!

tijen-bayildim ben bu ise, dusunmesi bile guzel seramik sanatcisi, simdilik terapi niyetine kullaniyorum 2 saat bana ait ve gercekten yogunlasabiliyorum ...

Narince dedi ki...

Ne güzel gerçek bir atölyede çalışıyorsun. Herkesin meraklarına ilgilerine zaman ve bütçe ayırma şansı olmuyor. Çok şanslısın Beste. Gönlünce olsun her şey.

beste dedi ki...

Narince-evet bende Istanbul'da deli danalar gibi calistigim gunlerde arkadaslarimla telefonda bile konusamazdim. Simdi is bulamiyorum diye sikayet etmek yerine bu gunlerin tadini cikarmaliyim degil mi? Yok iste mizmizlaniyorum ama sagol hatilattigin icin:) Sevgiler

beste dedi ki...

Narince-En onemlisi burda devlet destekli kurslar var. Ben 3 ay icin 100 tl odedim baska masrafta yok herseyi kurs sagliyor:)

Narince dedi ki...

Çok ucuz. Şimdi bizde diye başlasam, sonu gelmez.
Burada bir yemek kursuna gitmek istiyorsun uçmuş fiyatlar gözünü geriyor.
sevgiler...

Mimosa Café dedi ki...

"Beste aaa seramik te mi yapıyorsun çok şaşırdım" desem yalan olucak hiç şaşırmadım :) Daha neler göreceğiz senden kim bilir. Heyecanla bekliyorum.
Brokolili timbale bayıldım. Perküsyon grubunda çaldığım zamanlarda timbal de çalardım :) Çok keyifli bir enstrümandır, grubu da verdiği işaretlerle yönetir. Brokolinin de timballe dansı pek hoş netice vermiş. Deneyelim hemen :)

Unknown dedi ki...

Beste'cim merhaba sayfana Ebru'cuğumun sayfası sayesinde ulaştım.Seramik çalışmaların harika
yalnız bu brokoli timbal'a bayıldım deniycem sevgiler...

Açalya dedi ki...

Nihayet denedim brokoli timbali ve harika oldu. Yesil sogan kesinlikle katilmali, muskat ise sadece bir cimdik eklenmeli, baharatli tadlari sevenler karabiberi artirabilir. Biftek, rosto, kofte gibi et yemeklerinin yanina mukemmel oluyor ve servisi de cok guzel duruyor. Ayrica kendi basina bile doyurucu oldugunu soylemeliyim.
Beste`cigim, tarif icin cok tesekkurler! Cok kolay ve lezzetli bir tarif. Herkese kesinlikle oneriyorum.

Adsız dedi ki...

Ben bunu atlamisim, Facebook'ta yazinca gordum. Harika birseye benziyor. Zaten severiz brokoliyi, tatilden sonra hemen denemeli :)

Ozlemisim burayi :)
cok optum seni
Selen

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin