1.11.2009

Sobe Leonardo'nun 6 ilginc ozelligi


Cok heyecanliyim ilk defa mimlendim yada Acalya'nin deyisiyle sobelendim. Aslinda eve donunce yazacaktim ama bugun Paris'te yagmur yagiyor tam yazi zamani. Cocuklarimiza duskunlugumuzu bir onceki nesil anlayamiyor, bana gore hayat onlarin etrafinda donuyor ve bu normal. Baska bir yerde olmak yerine oglumun yaninda olmayi tercih ederim.  Bu demek degildir ki onun hayatini yasiyorum ama secme sansim oldugunda onunla birlikte hayati paylasmayi tercih ediyorum. Fransua'nin anne babasinin beni Leonardo'yu arada tokatlayarak -hafif- egitmem gerektigini soylemelerini inanilmaz buluyorum hatta cag disi. Fransizlar cocuk egitiminde hala eski metodlari kullaniyorlar cocugu ezme, korkutma, hatta tokatlama, popoya vurma, bir suru fransiz arkadasla bu acidan anlasamiyoruz.  Poposuna vurmayi denedim ilk denememde anlamadi. Insanin cocugunu dovmeyi ogrenmesi gerekiyor demek ki ikinci de biraz daha hizlica vurdum ve o gece uzuntuden uyuyamadim, bana gore ve benim inandigim bir yontem degil. Burda cocuklugumdan beri duymadigim "cevap verme"nin fransizca versiyonunu burda bol bol duyuyorum. En buyuk suclardan biri cocuklarin cevap vermesi. Ben ogluma kiyamam, onun da haklari var hemde dogdugundan beri yemek istemezse yemez, uyumak istemezse uyumaz ayrica kolay ve huzurlu bir bebekti . Bizimle sofraya oturur, herseyi yer,  guzel olmussa hmmm cok guzel diye yorum yapar.  Her estoranda yemek yiyebilir Japon, Hint, Fransiz, Turk. Fransa'da cocuklmenusu yetiskinlerin menusu  ne kadar rafine ve gelismis olsa da bir cesit fransiz koftesi ve makarna yanina renkli surup eklenmis su ve dondurma  ile sinirlidir. Sebze yemez cocuklar anneler denemez bile sevdirmeyi. Hazir besinler tercih edilir, sebze meyve hak getire. Bana Leo taze sebzeden hazirlanmis yemek yemezse hastalanacakmis gibi gelir, boyali, ne idugu belirsiz, gercek yiyecek icermeyen biskuvi vs yedirmem. Oda brokili, pirasa, ispanak dahil herseyi yer, yeni seyleri dener fazla aciysa  yada koriliyse yemez hafif aci, kori yemeye calisir. Et, balik, sebze yer meyvelere hele egzotik olanlara bayilir.  Sadece bitter cikolata yer ve benim gibi tatlicidir, ekmek almaya gittigimizde mutkaka bir tanede makaron alinir. Ekmek sever bazen onunden kaldirmak zorunda kaliriz Turk ve Fransiz yani birlesince boyle guclu sonuc oluyor her iki ulusta ekmek sever:) Ekmegi sosa banmaya bayilir.




Bana gore ilginc olanlar eski zihniyete gore sacmalik olabilir. Simdi "mami papi'"nin yaninda Leonardo'yu yetiskin ol diye azarliyorum. Anlayana...
 Leonardo Levend Bonnard 1 mayis 2006 dogumludur.
1-Leonardo 1 yasindan beri mutfakta, zamaninda boyundan buyuk tencere, kap kacakla oynar ,simdilerde yumurta kirma onun gorevidir kabin icine dusmus kabuklari itinayla cikarir, karistirir unu ekler ancak unlu karisimlarda zorlanir ve her yere doker:) Bulasik makinasini  1,5 yasindan beri buyuk bir ciddiyetle o bosaltir ve herseyin yerini bilir asla karistirmaz, babasini dusundugumde mucize gibi geliyor. Copleri ayristirir plastikler, kagitlar sari cop kovasina digerleri obur kovaya baba daha ogrenemedi!
2-Kucuklukten beri bicaklara duskundur, birgun bicagi gosterip bak bu keser ve deler dedigimden beri her bicak gordugunde keser ve deler diye soylenip eline almak ister. Mami'nin merdivenalti boslugunda kocaman bicaklar olduguna inaniyor normal cocuklar canavar filan der. Canavar'in ne oldugunu bilmez ve korkmaz. Bicagi alinca annemin bacagini kesecegim der! kesme fiilini biliyor ancak sonuclarini anladigindan emin degilim zaten anliyorsa kucuk Dexter yetisiyor demektir!
3-Hersey icin pazarlik yapilir evet son lokmami yerim ama sonra cikolata, cisimi yaparim ama sonra cizgi film vsvsvs. Baskalarinin mutlulugunu cok onemser mami mutlumu, babam mutlumu sen mutlumusun diye sorar. Hayir dersem yuzumu tutup gozlerime bakar kocaman gulumser ve tekrar sorar mutluyum cevabi alana kadar. Ilac sever benim oglum vermeyince ben hastayim diye ikna etmeye calisir:) Hic ilac verme problemim olmadi.
4-Saka yapar ve guler, ben ona bagirdigimda bana 3 misli yuksek sesle bagirir ve isaret parmagini havaya savurarak tehdit eder, cok guldugumden ortam yumusar. Diversiyon her zaman ise yarar. Bana kocaman sarilir annem "je t'aime"  der o zaman bu hayata niye gelmis oldugumu anlarim. En cok gobegimi sever  ve oper onun disinda seven olmadigindan adaletli bir durum...
5-Motorsiklet delisidir birgun benim eski motorsikletli fotografimi bulmus o gunden beri kahramani benim! Hayvanat bahcesinde en sevdigi sey kenarda duran motorsiklet oldu. O kadar cok fotografini cektik ki artik izin vermez yuzunu kapar. Kendi cok guzel fotograf ceker. Dogdugu gunden beri kendi blogu vardir.
6-Fransizcayi benim aksanimla, Turkceyi Fransiz aksaniyla konusur biraz ingilizce anlar. Turkce az konussa da ceviri yapar hem bana hem annenanneye. Konusmadan once sarki soylemeye basladi ,gitar calar komik danslar eder. Kizlari daha cok sever, cok hareketli erkek cocuklarindan hoslanmaz, kenara cekilir itisip kakismaz sakindir ama inatcidir. Kendi kutuphanesi vardir, gider saatlerce kitap okur kendi sectigi bir kitabi bana yada babaya okutur. "Pourquoi et pourquoi"  neden ama neden sorulariyla evap vermeyecek hale gelene kadar zincirleme sonsoz soru sorabilir ve pes ettirir!

Bunlarin neresi ilginc diyenlere karga-kuzgun iliskisini hatirlatirim:)

Bende ozlem ve selen'i sobeliyorum:)





30 yorum:

Zehra Gürgen dedi ki...

Beste inanamadım Fransızların çocuk eğitimine..gerçekten enteresan.Tamam bizlerde fazla düşkünüz yavrularımıza kabul ediyorum ama ben kıyamam kuzuma.Bağırıp azarladığımda ve barışmadan yattıysak vicdan azabı çekiyorum.Oğlunla kızım çok benziyorlar,sakin yaradılışlılar.Dilerim her zaman yüzünü güldürür.

Açalya dedi ki...

Sagol yazdigin icin :)
Leonardo gozumun onunde canlandi daha da simdi. Hele o mutlu musun diye sormasi cok hos!

Suleyman Ve Ben dedi ki...

Merhaba Beste,

Harika fotograflar senin blogda :)

Yazilar hepsi anlamiyorum ama esimden ceviri :)

En mutlu gunler sen, esin ve Leonardo icin.

Kanada'dan cok selam,

Suleyman ve Ben

Selen dedi ki...

Aaa, cok heyecanli! Ilk defa sobelendim ben de :)

Acalya seni iyi ki sobelemis. Kalbim isindi okurken, Leo benim de gozumun onunde capcanli simdi. Kocaman bir opucuk gonderiyorum ona.

beste dedi ki...

Zehracim ustelik fransuanin nannesi lise tarih ogretmeni egitimci yani babasi eski fabrika muduru muhendis cevremkiler universite mezunu yani bu is egitimede bakmiyor gelenek diyelim! Evet benimde dularim o yonde hep yuzleri gulsun ve zorluklarla basedecek guce sahip olsunlar:)

minimalist dedi ki...

ama kendi blogu neden Fransızca? Anlamıyor ben French lütfen Turkish de rica edeyim :)))

Sevgiler.

Ozlemaki dedi ki...

Ben Leonardo'yu marine etmeden yiyebilir miyim lütfen Beste?
Sadece 1 ısırık, lütfen!! :)

Yunus'la benzerlikleri inanılmaz bu arada ve ikimizin anne & çocuk ilişkisine dair bakış açısı..

Neden meta gibi görürler çocukları? Neden birey olarak kabullenmeleri bu kadar zordur? Dediğin gibi ne milliyete bakıyor bu iş ne etiketlere. Dayakla, türlü bastırılmışlıklarla büyüyen çocuklar elbette kavgaya yakın, sevgiden uzak oluyorlar. Eskilerin "ektiğini biçersin" dediği bu olsa gerek. Çocuk, ilk erkek modeli babadan, ilk kadın modeli anneden şiddeti öğrenince, büyüdüğünde öğrendiklerini uygulamaya geçiriyor ve o da şiddet uyguluyor, sonra ayıkla pirincin taşını.

Yunus 11 yaşında. Geçtiğimiz hafta e-mail adresinin şifresi kırıldı sonra da oynadığı online bir oyunda ne kadar eşyası ve puanı varsa çalındı. Muhakkak okuldan birisi yaptı bunu. Düşün, 11 yaşında hack işlerine bulaşan bir çocuk sonrasında nasıl biri olur? Yoksa nasıl bir ev ortamından böyle çocuklar çıkar mı demeliyiz?

Yüreğine sağlık Beste'cim, çok hassas bir konuya değindiğin için.

Leonardo'ya bir kucak Izmir selamı ;)

leyya dedi ki...

7 yaşımda bir fransız arkadaşım olmuştu.yannick loura.evlerimizin bahçeleri biribirine bitişikti ve ona uygulanan cezalar bugün bile aklımda zira kendisi benim ilk aşkımdı:)))2 yıl sürdü arkadaşlığımız sonra onlar fransaya döndüler.böylece ilişkimiz kesildi.türkiyede oldukları 2 yıl boyunca hep birlikteydik ve çok haylazlıklarımız oldu:))ilk ve son salyangozu madam anninin sofrasında yedim.yannick ve ailesiyle o kadar çok şey paylaştım ki hepsi hala zihnimde durur.babasının onu kemeriyle dövmesi hiç gözümün önünden gitmez mesela.hakikaten çocuklarına iyi imkanlar sağlar karşılığında da tam bir itaat beklerlerdi.hatta köpekleri dickyyi bile son derece ihtimamla terbiye ederlerdi:) hatıralarım depreşti yazını okuyunca herhalde:)
çocuk terbiyesinde ben de kesinlikle şefkatin,koşulsuz sevginin olması taraftarıyım.dayağa da son derece
karşıyım.
bu arada divane aşık eşliğinde yazdım da yazdım:))çok seviyorum bu klibi ben de.çook selam uzaklara.

beste dedi ki...

Acalya-sayende yazdim sen sagol evet ya babasida cok onemser cevresindekilerin mutlulugunu:)
Suleyman-Tesekkurler begendigin icin senin blogunda cok guzel:)Selamlar
Selen-Sobelendin simdi senin minikleri taniyalim

beste dedi ki...

Minimalist-Onun blogunu babasi yapiyor ondan fransizca bir ara bende turkcelerini gireyim haklisin.
Ozlem-Sende sobelendin simdi sira Yunus'u tanimakta kocaman agbi o ama annesinin hep minigidir:) Evet ya katilik hatta dayakla cocugu dusman ve ezilecek canavar gibi goren zihniyetten kurtulmus bir dunyada hersey daha iyiye gidebilir.
Leyya-Bende divane asiki cok sik dinliyorum cok guzel bir calisma. Benimde Yannick diye bir arkadasim var ingilizce ogretmeni lisede, kizlarini poposunu acip vurarak egitiyor! Ingilizler daha da beter. Kemer feciymis ama simdilik o kadar vahsete tanik olmadim zaten mudahale ederim ay dusunmesi bile feci

ruhdagı dedi ki...

Çok hoştu. İmrenerek okudum. Şüphesiz en hoş bölümü mutluluk kısmıydı :)

Sevgiler.

Tijen dedi ki...

Keyfini severim ben o yakışıklının! Çok tatlı bir ufak adam, canım benim hep mutlu olsun.

Mimosa Café dedi ki...

Bestecim Leonardo bir harika :) Umarim adi gibi yaratici bir gelecegi olur. Senin gibi bir annesi oldugu icin cok sansli oldugunu dusunuyorum. Fransizlarin cocuk egitimine bakisina inanamadim. Biz de oyle seyler bir bizde olur saniriz. Medeniyetin gobeginde boyle seyler olabilecegine hic ihtimal vermemistim. Benim cocugum yok ama olsa oyle el surmeye falan kiyamam ayol ne pataklamasi. Oglun super masallah. Annesi gibi cesitlilik duskunu olmasi da cok sempatik bence :) Opuyorum ikinizi de. Sevgiler.

Crebro dedi ki...

Çok tatlıymış sizin ufaklık. Sitenizi de çok sevdim.

beste dedi ki...

ruhdagi-tesekkurler cocuklarin hepsi bir mucize:)
tijen-Cok tesekkurler belki birgun minik maya ile karsilasirlar hayat surprizlerle dolu;)
mimosa- iyi dileklerin icin sagol. Insan kiyamiyor yavrusuna ve diger yavrulara. Benim gibi annesi oldugu icin sansli mi bilmem ama ilerde sikayet ederken okutacagim bu yazilari:)

beste dedi ki...

crebro-bekleriz her zaman guzel cizimlerini takipteyim:)

Ozlemaki dedi ki...

http://ozlemaki.blogspot.com/2009/11/sevgili-besteye-izmirli-sevgilerimizle.html
:)

beste dedi ki...

Guzel Ozlem'e ve tam bir beyefendi Yunus'a kucak dolusu sevgiler:)Tesekkurler yazdigin icin...

Ozlemaki dedi ki...

Yunus'un Leonardo'ya bir kucak selamı var :) Afiyetle kalasın Beste, yüreğine sağlık.

zarpandit dedi ki...

yani işin özü gayet normal bir çocuk!disipli her cocuk için şart ama döverek değil..hani ceza gelecek şeyi bilsin ama ceza verdirmeye gerek kalmasın muhabbeti..mutfaga girmesi cok soru sorması şakalar yapması gülmesi sen bagırınca bes misliyle geri bagırması gayet normal :) aşırı sessiz veya sakin çocuk her zaman küçük bir psikopattır diye dusunmusumdur eger konusup soruyor cevaplarını aklına yatırıyorsa bnu normaldir yani..

garip geleneklere baglı kalmadan kişilikli birey yetiştirmek olmalı amaç diye dusunuyorum :)

Neyse uzattım yne :)

Mimosa Café dedi ki...

Bestecim hayallah. Ispanaklari hazirlamissin hamur tarifi var saniyomussun. Sekerim bir arativer internette ekmek hamuru diye. Bildigin ekmek hamuru yani mayali falan. Bir suru tarif cikiyor. Iyi oldu bu konuya temas ettigin. O zaman ben bir hamur tarifi yayinlayayim kisa zamanda. Ama evde biraz denemem lazim cunku fazlaca goz karariyla yapiyorum yemekleri. Iyi olcup bicip yayinlayacagim. Bu arada sen baska sitelerden hamur tarifiyle idare et :) Optum.

beste dedi ki...

zarpandit-bilmem simdilik normal duruyo gerci bicaklara fazla duskun ama:) bebekken patates gibi yattiklarindan sonradan yaptigi hersey ilginc geliyor inanamiyor insan:)biraz once banyoda pipisini snorkelin icine sokmaya calisiyordu Nemo'dan etkilenildi herhalde! Bozuk parayi almis mikrok( mikrop)diye bana uzatiyor agzina sokma mikroplu diyorum ya hesapta oda bana goz kulak oluyor:) Uzattim yine sevgiler...

beste dedi ki...

ebru gidip baget hamuru aldim fransiz usulu ispanakli borek olacak:) leo ile actik o icine malzemeleri koydu da sekilleri daha cok amorf oldu her biri ayri tipte, peynirde permasan oldu baska peynir yoktu bakalim tadi nasil olacak:)

HUYSUZBALIK dedi ki...

Bestecim ne iyi yaptın da yorum yzdın blogunu keşfetmiş oldum. Lahmacun hamurunu biz ekmek fırınından hazır aldığımız için tarif yazmadım. Ama sen bu adresten Zerrinin sitesinden alabilirsin. Umarım özlediğin lezzete ufacık da olsa bir katkım olur. Sevgiler...

Yelish dedi ki...

benim Fransiz bir cift arkadasim var,Clemence Turkiyede de yasamis ve kundagi bile cag disi buldugunusurekli vurgulayan bir kiz ..Ahh ben bunlari onceden bilseydim , o kadar cok yeri gelmisti ki ! :))

Kutuphanesine vekitap okumasina bayildimayrica , iste bu her cocukta olmayan bir ozellik
Yani hic karga-kuzgun haliyok burdaki seylerin :))

beste dedi ki...

huysuzbalik-tesekkurler ama firindan aldigim baget hamuruyla yaptim tadi cok guzel oldu gerci sekilleri bozuktu artik bir dahaki sefere hamuru ben acarim:) belki...

yeliz-merhaba. Fransiz ukaliligi meshurdur deli ederler adami:)Aman bosver hepsini duzeltmeyiz bunlara okulda herseye yerli yersiz muhalefet olmayi ogretiyorlar...

My Smitten World dedi ki...

blogunu tesadüf kesfettim... fotolarin cok güzel ;) oglunada masallah... sevgiler

Öykücü dedi ki...

Buradayım:) Leo (adamım) çok tatlı.Sarı küçük şey:)

Sevgiler..

Bir annenin ise donme macerasi dedi ki...

Aaa Leo benim buyuk oglumdan sadece 1,5 ay kucukmus:)

Leo'nun cevap verme hakkina dolayisiyla uyumak istemezse, uyumaz, yemek yemek istemezse yemezlerine bayildim. Keske daha once okuyasaymisim seni.

Dip not benim oglanlarda Leo gibi sari seker:)

beste dedi ki...

Evet ya didismenin manasi yok:) Sorunsuz yemek yer, simdilerde hikayesini okunduktan sonra rahat uyuyor. Bir donem uykusu sorunluydu ama hergun degisiyorlar, vardir bir bildigi, sikintisi deyip ustelemedim gercekten yoluna girdi hersey sonunda!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin