29.01.2010

Ressam atolyeleri, bulutlar, tutunanlar, fransiz cikolatali pasta Gâteau au chocolat ve aile isleri,

Bulutlarimiz leylak rengi bu aralar...



Ressam atolyeleri kendimi en iyi hissettigim yerlerdendir. Babam ressamdi ve ben bir atolyede boya, tiner kokulari arasinda buyudum, oynadim. Babam akordeon caldi, sarkilar soyledim, prenses resimleri cizdim. Simdi icinde kursun var diye oglustan tirim tirim kaciriyoruz yagli boyalari, akrilik ayni sey diyorlar ben katilamiyorum yagli boyanin buyusu baska. Son zamanlarda beni cok heyecanlandiran bir ressam gormek isterseniz sevgili Nevin'e bir tiklayin derim.

Bu atolye Michel Lariviére'e ait Leonardo'nun favori mekani;


Guzelliklere bakin renkler...

Asagidaki atolye Michel Folliot'nun;


Bunlar hayata tutunanlar! Liman duvarlarina tutunmuslar, oyle guzel cicekler aciyorlar ki iki tugla arasi bir cay kasigi toprak ile! Soldaki yabani leylak desem olur sanirim adini bilmiyorum, minik leylak benzeri cicekleri var ve cok hafif kokusu...


Bu resimler gecen sonbahardan, bu bahar yine bakacagim orada lar mi diye...



Ailesel "fani sanat" faaliyetlerine kis dolayisiyla biraz ara verilse de son calismalarimiz!







Bu pasta hemen her fransiz evinde yapilan klasik bir kek/pastadir, yogun cikolata tadi ve yapilis kolyaligi ile lezzet garantilidir.

Fransiz usulu cikolatali pasta (Gâteau au chocolat)

150 gr seker
275 gr bitter cikolata (ne kadar iyi bir cikolata kullanirsaniz ona gore iyi sonuc alirsiniz, kahve dunyasinin yuzde 70 kakolu kuverturler iyi yada Lindt'in pisirmek icin satilan cikolatalari)
175 gr tereyagi (asla margarin degil zararlari ve tadi icin, fransiz kadinlari dunyanin en cok yasayan kadinlari)
5 yumurta oda isisinda
40 gr un
2 yemek kasigi vanilya esansi biliyorum Turkiye'de bulmasi zor, isteyene gonderirim yada aktarlarda satilan vanilya cubuklarindan alip koyun.

1-Firini 170° isitin. 24 cmlik bir kek kalibini once tereyaglayin, sonra 2 kasik seker koyup heryerine bulasacak sekilde kalibi cevirin.
2-3 yemek kasigi sekeri kenara ayirin. Kalan seker, cikolata kirabildiginiz kadar kucuk kirip, tereyagi kalin tabanli bir tencereye koyup dusuk isida eriyene kadar karistirin. Aman kaynamasin yoksa ziyan olur. Atesten alin, vanilyayi ekleyip kenarda sogumaya birakin. Soguyunca birer birer yumurta sarilarini ve akabinde unu karisima ekleyin.
3-Yumurta beyazlarini kopuk halini alana kadar mikserle karistirin, az tuz ekleyin biraz daha karistirin. Oldugunu anlamak icin kabi ters cevirin, kopuk icinde kaliyorsa tamamdir. Yada cam bir kasede cirpin. kaseyi kaldirip altina baktiginizda hic likit halince yumurta beyazi gormuyorsaniz olmus demektir. 3 kasik sekeri ekleyip iyice sertlestirin.
5-Yumurta beyazlarini yavasca ve fazla karistirmadan cikolatali karisima ekleyin. Spatul kullanin ve alltan uste dogru duzenli hareketlerle sanki yuvarlak cizermis gibi alt ust edin. Yumurta beyazlari beyaz beyaz durabilir onemli degil.
6-35-45 dk arasi pisirin. Ortasina dokundugunuzda hafifi islak gibi olsun fazla pisirmeyin kurur. Bu pasta bana gore bir gece buzdolabinda beklerse nemini tam buluyor ama daha once de yiyebilirsiniz. Ustunu pudra sekeriyle susleyip yaninda krema(istege bagli) ile  servis yapabilirsiniz. Yogun islak cikolata tadi ve kahve...


22 yorum:

Zehra Gürgen dedi ki...

O kalemlere bayıldım.Kırtasiye hastası birine onları göstermemeliydin.
Sokak sanatınız ise harika.Bisiklete binip gidesim geldi belliki dedesinin yeteneği tezahür etmiş yeni nesilde..
Vee kek; kesinlikle şimdi hastayken isteyeceğim tek ilaç bu !
tereyağ ve çikolata konusunda katılıyorum.Hala margarin kullanılmasını anlayamıyorum?

bestecim adresin değişmedi değilmi?

bilge dedi ki...

sevgili beste leonardonun mutluluk dolu resimleri bunlar olsa gerek belki genlerinde güzel sanatları taşıyordur dedesinden geçmiştir.harika resimler tüm güzelliklerin sizinle olması dileğiyle sevgi ve dostlukla...

serrose dedi ki...

Once o atolyede olmak havayi koklamak ,boyalara dokunmak,yeteneksizligime azcik lanet etmek
sonra yere resimler yapmak(becerebildigim kadar)
gunun yorgunlugunu o muhtesem gorunen Gâteau au chocolat ile atmak istedim :)
Fransizcam yok :) copy paste ;)

Sevgiler

nalan dedi ki...

senin sayfanı açınca burnuma otomatikman çikolata kokusu geliyor artık :)
o bisikleti yer cücesi çizmedi değil mi yere ?
:)

beste dedi ki...

Zehra-Kalemler sahane degilmi? Adresim degimedi. Bir yanlislik olmasin Leonardo daha 3,5 yasinda o cizmedi bisikleti...Sizin evde de bir atolye vardir diyorum ben:)

Bilge-Tesekkurler iyi dileklerin icin bilmukabele...

Serrose-bekleriz hep beraber gideriz atolyelere, kek cok kolay sik yapilir bizim evde, cok istersen yaparsin, ama gelirsen bana maki yosunlari, bento kutulari filan getir olur mu?

Nalan-Yok yok yer cucesi daha 3,5 yasinda simdilik gunes, agac filan cizebiliyor:) Hep beraber ciziyoruz yerlere herkesin katkisi var!

ruşyena dedi ki...

Leylak ne çok yakışmış gökyüzüne... her ışık bir öykü...birini suya yazdım hemen. :)

Yaratıcı babaların çocukları, sanırım daha çok özlüyor çocukluklarını...yoksa yanılıyor muyum?

Ve kendi çocuklarımız... onlar için hep gölgelerimiz ve kanatlarımız... sanırım temelde "insan"ı çok sevdiğimizden...bunda da mı yanılıyorum?

Kek (özellikle kalpli olan) fransızdan çok, evrensel görünüyor. onu fransız kılan içerik ve yapımındaki detaylar oysa... bu durum, görselliğin bir şeyi tanımlamada ne çok yetersiz kaldığını anımsattı şu an...cafcaflı ambalajlara ne çok kanarız ama...

resimler ve okuduklarım-> bendeki çağrışımlar-> dile gelenler...
(algıdan yazıma dek geçen süreç... yazdım gitti. :) )

minimalist dedi ki...

kalemleri ben de çok beğendim. Yerlere çizme olayı da süper; babanın ressam olması ne güzel; oğluşuna da geçmiştir inşallah.

Bir annenin ise donme macerasi dedi ki...

Beste, bende Leonardo'mu cizdi o resimleri diyecektim:)Bu arada kek sahaneye benziyor deneyecem, birde bildigin guzel cikolatali sufle tarifi varmi? Hos belki arsivde vardir bi bakayim!

zarpandit dedi ki...

o balonlu fotoğraftaki yakısıklı varya yerim ben onu :) en çokta o fotoğrafı sonra kalemlere aşık oldum:))

renkleri seviyorum ama karakalem çalıştığım zaman acayip rahatlıyorum ışık ayarları gölgelendirmeler vs beni alıp götürüyor :)

kullandıgın vanilya esansı votka içersine konan vanilya çabuğumudur acaba??? alkol içermeyen bir vanilya esansı arıyorum yahu :)) vanilya aromalarıda çok yapay geliyor..

Seyyar Dünyam dedi ki...

Küçük beyin eserleri bence en güzelleri:) Ben de evimizin bir köşesini seramik atölyesi yapmaya çalıştım ama her taraf çok kirlendiği için olmadı.
Çikolatalı pasta muhteşem gözüküyor. Blogunuzdaki tariflerle çok güzel bir yemek blogu olur. Beste'nin mutfağı;)

hindiba dedi ki...

Yaz leylagi, kelebek calisi denen bir bitki var; ona benzettim ama emin olamadim. Bir baksan internette... Kalemler ne hos gercekten.

ZencefilliÇörek dedi ki...

resimler ne guzel ruhumu besledi. boya kalemleri, atolyeler ve cikolatali pasta... bunu kesin denicem.. :)

nevin dedi ki...

Sevgili beste,

bu gercekten benim icin surpriz oldu..

Cok hos bir surpriz!

Nefis fotograflar. Ozellikle Leonardo'nin yerdeki resimleri.

Leonardo beyfendiye, buralara da bekleriz :))

Ben de onunla oyle yerlerde resimlerim olsun istiyorum..

Babanin ressam olusu, senin atolyelere olan sevgin...

Beste'cim,

butun paylasimlarin harika.. Cok tesekkurler..

Adsız dedi ki...

Sevgili Beste ,
Bana ve kızıma bıraktığın güzel yorumlar için çok teşekkür ederim . Bu keki eve dönünce Ashley ile barış imzalamk için yapabilirim .Ne dersin ?
Seninde ellerine sağlık

beste dedi ki...

Rusen-Bende aynen boyle zihin akisi esliginde yaziyorum zipzip o yuzden yorumlarin cok hosuma gitti, ayni teknik:)Cocuklugumun guzel taraflarini ozluyorum, acili taraflarini gomdum gitti:) Kendi cocuklarimiz kol kanat artik ne varsa elimizde:) keke pek suslu degil ama cok lezzetli:) sevgiler

Minimalist-Umarim etkisi olur; kalemler harika gercekten, simdilik sokak ressamiyiz:)

BAIDM-Var var istersen yakinda koyarim, tesekkurler

Zarpandit-Aynene alkolde bekletilerek vanilya ozutu yapiliyor, sen tohumlarini kullan o zaman, baska alkolsuz yok simdilik bildigim ama gene de bakacagim. Kara kalem calisman harika ben renkciyim:)

Seyyar dunyam-Bak blog alinir sonra o kendini yemek bloguda saniyor sadece biraz geveze kendinden bahsetmeyi seviyor anlatacak hikayeleri var:)

Evren-Yaz leylagina leylak resmi koymuslar hala ariyorum adini cikar bir yerlerde karsima, bu arada evin onundeki duvarin bir araliginda belirmis daha once gormemistim egrelti otlarindan

Zencefilli corek-Merhabalar, denersen sonucunu bildirirmisin?Cok tesekkurler

RRH- Valla ben olsam affederdim! cikolatayla arasi iyiyse etki eder bence ha birde ozlemle zaten pek direnecegini sanmiyorum:)

Nevin-Begenmene, heyecanlanmana cok sevindim:) Ben de resim yapiyorum bu arada, birgun bir araya gelince gosteririm. Umarim, insallah hayat surprizlerle dolu:)

ela selin dedi ki...

Ne kadar güzel paylasimlar bunlar!
Sen de resim yapiyorsun galiba öyle mi? Öyleyse bir ortak noktamiz daha var demektir.Aynen yagli boyanin büyüyü akrilikte yok, katiliyorum. Ama baska olanaklar sunuyor: farkli teknikler ve malzemeler kullanabilme, kolajlar vs.. O yüzden uzun bir aradan sonra akrilikle geri döndüm ben resme.

Babanin tablolarindan koysan ara sira, ne güzel olurdu.

Küçük Prens Ve Annesi dedi ki...

Seni mimledim. Üstelik haber de veriyorum:)

beste dedi ki...

elaselin-gorelim gorelim resimlerini:) babamin bende hic resmi yok elki birgun bulabilirim

nalan dedi ki...

bugün tarifi denedik. daha eritme kısmından itibaren bütün radarlarımız çalışmaya başladı. fırından çıkışı törenlerle kutlandı. ve fakat sonrası inanılmaz. hepimizde şeker 1500, ne enflasyon kaldı ne dünya derdi, ben sana diyeyim beste !
öğlenden beri kulakların çınlamıyor mu yahu ?

beste dedi ki...

nalan-ay cok sevindim denediginize begendiniz galiba heyecandan tam anlayamadim:) afiyet seker olsun:)haftada bir kere pazar gunu keyif gunu birsey olmaz:)))

yaban dedi ki...

Beste fotograflar cok guzel,, atolyelere giris serbest mi? yani ressamlarin atolyeleri acik ve girip bakabiliyorsun ve resimlerini aliyorsun oyle mi? cok cahilce konusuyormusum gibi hissettim, bir de tarifini bes kez filan okudum, keki denemeyi cok istedim ama 40 gr unu bulamadim tarifte, onu butun karisimin icine en son mu koyuyorsun? ben pek marifetli degilimdir kek pasta konusunda, 40 gr unu nasil olcecegimi de bilemiyorum, lutfen bu sorularimi mazur gor, algim kit belki bu gece,,

beste dedi ki...

Yaban-aa hizliyim dedim ya bak unu unutmusum iyiki soyledin ya. Gidip olctum 1 yemek kasigi un bombeli, 20 gr yapiyor. Yumurta sarilarindan sonra eklenecek. Ressamlardan biri arkadasimiz zaten gordugun gibi leo pantalonsuz dolasiyor. Normalde atolyeler sergi salonu gibi isteyen girebiliyor. Cok tesekkurler:))

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin