6.04.2010

Bahar bayrami, paganizm, paskalya, pastirmali tartiflette ve havuc corbasi(potage aux carottes)

Baharin gelisi ilk caglardan beri torenlerle kutlanmis. Baharda boyanmis yumurta ikraminda bulunmak ilk antik cagda baslamis  sonrasinda Misirlilar ve Romalilar ile devam etmistir. Boyanmis yumurta hayat ve dogumu sembolize eder. Pagan dinler bunlardan biri samanizm'de ates, baharda yakilmis atesin ustunden atlamak kutlamalarin en onemli parcasidir.  Baharin gelisi kulturlere gore  hidrellez, nevruz yada Fransa'da oldugu gibi karnavallar ile kutlanir ama torenin sonunda ates yakilmasi ustunden atlanmasi buyuk buyuk atalarimizdan yadigar. Paskalya dinsel bir bayram olsa da paganik gelenekleri guzelce kendine adapte etmistir. Yumurta filizlenmeyi, yesermeyi bahari sembolize eder. Tavsan dogurganligin semboludur. Tum bunlar suzulunce her ulkede oranin gelenekleriyle de birleserek farkli kutlama adetleri cikmistir. Fransa'da yumurta boyama gelenegi yerini yumurta ve tavsan formunda cikolatalara birakmis, cocuklar bu cikolatalari buyuk ucan canlarin getirdigine inaniyor! Dusunun bir surreal bir durum:)  Yumurta cikolatalari bahceye sakliyoruz, ogluslar sepetlerle yumurta avina cikiyorlar! Cocuklar mutlu, buyukler mutlu. Boyanmis yumurtalarin yerini cikolata ve sekerlemelerin almasi Amerika'lilarin dunyaya hediyesi.  Istanbul'daki rumlar boyar yumurtalari sonrada yerler, mis gibi sakiz kokan paskalya corekleri hepimizin cocuklugunda yer etmistir. Almanya ve Fransa'nin Alsas bolgesinde agaclari boyanmis yumurtalarla susluyorlar. Kisacasi yaldiz kapli cikolatalar boyanmis guzelce dekore edilmis yumurtalarin yerini tutamaz:) Bu yaziyi yazdiktan sonra Lapis Lazuli'yi kesfettim hos bir yazi yazmis ilginize:)




soldaki arkadasin ne oldugunu bilen?


Kiskancim ben o benim annem!

Gunun anlam ve onemine uygun menu, tavsan ne yer havuc buyrun size corbasi! ve pastirmali, reblochon'lu tartiflette



Tartiflette icin (tartiflet diye okunur)
1 kilo patates
250 gr sut ( bir buyukce su bardagi)
100 gr pastirma yada kurutulmus baska bir cesit et
50 gr tereyagi( bir dolu dolu corbakasigi)
yarim reblochon yada yumusak firinda erimeye uygun bir peynir
muskat, cevzibevva
tuz, karabiber

1-Patatesleri soyup, cips yapar gibi ince ince dograyin. Bu is icin madolin denilen bir aleti yada rendelerin yan kisminda yer alan, uzunca zaman ne oldugunu anlayamadigim bicak gibi kismi kullanin. Hepsini bir firin kabina koyun, aralarina pastirmayi karistin, ustune muskat rendelenmis sutu dokun ve tereyagini findik buyuklugunde kesip, yerlestirin, iki firt tuz atin.
2-180 dereceye isitilmis firina verip 30 dk pisirin.
3-Ustune peyniri yerlestirip biraz karabiber firtlayip bir 15 dk daha pisirin. Sicak servis yapin.




Havuc corbasi  (Potage aux carottes)
5 orta buyuklukte havuc
2 patates
yarim demet maydanoz
1 buyuk sogan
biraz zeytinyagi
1 tatli kasigi zerdecal
1 tatli kasigi kori
750 gr varsa tavuk suyu yada normal su ( 3 buyuk su bardagi)
100 gr krema( bir cay bardagindan biraz az)
1 cimdik seker
varsa frenk sogani
tuz, biber

1-Havuclari, patatesi soyup kup kup dograyin. Sogani soyup ince ince kiyin ve az zeytinyaginda kavurun.
2-Buyukce bir tencerede sogan, havuc, patates, maydanoz, kori ve zerdecali su koymadan biraz (5 dk kadar) karistirmadan isitin. Ustune suyu ekleyin 20 dk kaynatin taki sebzeler yumusayana kadar. El blender'iyla bizt biztlayin. Kremasini, sekeri, tuzu ekleyip karistirin, 1-2 dk kaynatin karabiberini,ekleyip servis yapin. Ustunu kiyilmis frenk soganlari ile susleyin.

23 yorum:

Adsız dedi ki...

Leo o gözlüklerini çok seviyor sanırım :) Jön gibi her fotoğrafta :)Beste yine döktürmüşsün nasıl vakit buluyorsun sorabilirmiyim ? Ben sabah 8 de çıkıyorum akşam 9 dan önce evde olamıyorum hiçbirşeye vaktim olmuyorda.:)

Lapis lazuli dedi ki...

saraplarinizin adini kopye cektim!:-)

beste dedi ki...

RRH-Canimcim deliler gibi calisirken olmuyor boyle seyler bilmezmiyim, haftasonu insan dinlensinmi ev islerini bitirsin, cocukla mi ilgilensin! cok kolay gelsin. Evet pek seviyor gozluklerini!

lapislazuli-Merhaba yillarca acalya'nin laz zannettigi insan:) Anjou meyvemsi tadi sevenleri cok mutlu edecekstir, oburu bordo cotes de bourg sarabi, harbi hatirlanacak sarapti:)

Berceste dedi ki...

Sol taraftaki arkadas bocugu hatirlayabilmek icin A bugs life i izlemem lazim bir! Orada vardi kendisi.
Tariflerdeki bardak olculerine tesekkurler... Afiyet seker olsun.

MAVİ TUTKU dedi ki...

Resimler, gün, herşey harika.:)
O çırpı gibi böceğin adı dilimin ucunda.:) Develi bişeydi sanki.:)

Berceste dedi ki...

Bak farmville oynayan bir arkadasin yorumunda "stick bug" diye gecmis vatandasin adi, kararliyim bulacagim :)

Açalya dedi ki...

harika fotolar...o bocek `Phasmatodea`. sopa bocegi. ;o)

ElfAna dedi ki...

Ogreten kadin mi bilmis? :))
Bestecigim cok naziksin bu arada tesekkur ederim. Alpi icin kitap bulmak sorun degil. Olmadi eski kitapcilar ne gune duruyor? Fakat anne tek kelime fransizca bilmeyince cocuga nasil ogretsin:)

beste dedi ki...

Onuncu koyun adami-merhabalar turkcesi yok gibi geliyor bana ama cirpi bocek sahane oldu:)

elfana-yok facebook'ta yazmistim ordan kopyaladi:) yukaridaki yorumlarda cirpi demisler, cirpi bocek sahane oldu bence:))

Berceste-Phasmatodea cinsinden bir tanesi sahane bu bocekler biri dal gibi biri yaprak gibi. Burda akvaryumda besliyor cocuklar sadece yaprak yiyor cok nazik cok zarif kendileri:))

Acalya-Tesekkurler, kopyaci seni:))

Berceste dedi ki...

Bak valla ben gormedim Facebook'ta yazdiklarini. Ama stick bug diye aradim Wikipedia'da ve Acalya'nin dedigi ad cikti. Dedim ne bilgili bu kiz, ne cok bahce, bortu, bocek severmis de Latince adini bile bilirmis :P Demek kopyaci ha :) Ingiltere'de yaprak seklinde olanlari pek sevdimdi ben. Cocuk haftasinda zooloji bolumunde gostermislerdi.(Benim ne isim vardi diye sorma ama :P) Du Facebook'ta bi bulayim ben seni :)

nevin dedi ki...

Offff.. Tartiflette ! Amanin o neymis oyle, ne kadar istah acici gorunuyor. Deniycem kesin.

Coraplara bayildim.

Yine her zaman ki gibi harikasin, harikasiniz..

Açalya dedi ki...

ispiyoncu seni :o))

Selen dedi ki...

aa, demek yumurta boyamak aslen paganist bir hareket. Biz de 1.Mayis'ta Hidrellez gibi bir kutlama yapacagiz burada. 5-6 aile, organize bir sekilde hazirlaniyoruz. O zaman biz de yumurta boyayalim cocuklarla, bir de paskalya coregi yaparim. Bizim kutlama zaten cakma, herseyden eglenceli birseyler katalim icine.

Açalya dedi ki...

Yemeklere gelince; nefisler!
Tartiflet harika! bu muskatin girdigi seyleri ben pek sevemedim. Ama patatese yakisiyor, o yuzden patatesli seylerde bir cimdikcik kokutuyorum. Ben tartifleti `ham` veya "Kanada bacon'ı" ile yapiyorum. Normal bacon ile yaptim bir sefer, ama cok yagli oluyor, belki de pancetta ile yapmaliyim daha belirgin olsun diye. Türkiye'de yaşayıp da tarifi okuyanlar arasında, tartifleti evdeki çemenli pastırmayla yapmaya kalkışanlar olabilir diye oraya "çemensiz" diye ekle bence. Peynir olarak da Brie kullaniyorum. Mozzarella kullandığım da oldu.Daha ucuza getirip yine de yaklasik bir lezzet icin taze mozzarella yada ne bileyim taze kaşar (Türkiye'de olanlar için bulması daha kolay olur) falan da denenebilir.

beste dedi ki...

Berceste-Bende daha once gormedim bu bocegi. Latince adini yazma nedenim bazen cevirilerde yanlislik olmasi halbuki latinceden yanilmadan buluyor insan turkce/fransizca yada ingilizce karsiligini yoksa her bocek, cicegin latince adini bilmek sahane olurdu:)) hosgeldin facebook'a!

Nevincim-Coraplar kacmadi senden yine:) patates sevgim o kadar buyuk yanina ne olsa yerim, buda cok hosuna gider, cok doyurucu oldugundan tek basina yemek +salata :)

Selen-Cocuklari hedefleyen her turlu eglenceye varim, icimdeki cocuk ta ayni fikirde:) 5-6 aile bir suru cocuk ne senlik olur ama:))iyi eglenceler, atesten atlamayi unutmayin ama cocuklar da yanmasin ha!

Acalya-Tesekkurler,yok yok cemen isini cozerler merak etme yinede sagol hatirlatma icin, afiyet olsun:)

Adsız dedi ki...

Merhaba ben Name,
Ablam (Yelish) cok bahsetmisti sizden,sayfaniza bayildim,hepsini okuyacagim yavas yavas,cok keyifli ve zevkli bir sayfa :)
Ellerinize saglik

Name

Meyvelitepe dedi ki...

Ne kadar uygarlaştığımızı düşünsek de pagan atalarımızın adetleri içimize işlemiş bir kere. Biz de hıdırelleze her ne kadar dinsel anlamlar yüklesek de sonuçta yeni bir başlangıcı ve baharı kutluyor oluyoruz. Anneciğim hiç üşenmez kutulardan maketler yapardı hıdırellez gecesi için. Bir keresinde şu anki Meyvelitepe'ye benzer bir çiftlik çizmiştik balkonumuza, o resimde fazladan bir de dere geçiyordu araziden:)
İster yumurta bulmakla, ister ateşten atlamakla olsun baharı kutlamamak mümkün değil, hele böyle uzun ve ıslak bir kıştan sonra.

Bu arada, girişteki mozaik sizin eseriniz mi? Çok şık duruyor.

Harika baharlar diliyorum herkese, sevgiler...Jale

beste dedi ki...

Name-merhabalar, ne guzel isim benim kardesimin adida gufte:) hosgeldin

Meyvelitepe-Anneannemlerle tastan evler yapardik bak simdi hatirladim am en zevkli kismi atesten atlamakti, tum komsular beraberlik duygusu guzeldi, baharin gelisini kutlamak laizm kesinlikle:) doga uyaniyor biz de ona eslik ediyoruz. Cakiltaslarindan mozaik, henuz sabitlemedik evsahibi beton dokunce ustune dizicegim, odima isi belki bilirsiniz, her sabah bir ustunde yuruyoruz ciplak ayak:) bahar, gunes, tomurcuklar, ilk cicekler yasama sevinci doluyorum:) sevgiler

Tijen dedi ki...

Tam bir keyif olmuş Beste. Nice paskalyalara olsun...

Müge dedi ki...

Tek tanrılı tüm dinler eski çok tanrılı ya da pagan dinlerin geleneklerini, ritüellerini, bayramlarını kendilerine adapte ederek devam ettirmişler. Kabe'nin Islam'dan önce de tavaf edildiğini biliyor muydunuz? Cahiliye devri denilen o dönemde Kabe tanrı sayılan putların konulduğu bir tapınakmış ve Araplar Kabe'yi tavaf ederek ayin yaparlarmış. İslam çok tanrı yoktur tek tanrı vardır, Kabe de o tek tanrının mabedidir demiş, insanlar bu sefer tek tanrıya tapınmak için Kabe'nin etrafında dönmeye başlamışlar.

Paskalya'ya gelince, bu insanın içini sevinçle hevesle dolduran bir bahar bayramı. Yazın ve fotoğrafların sayesinde her zaman olduğu gibi ben de neşelendim :)

Fevkalade dedi ki...

Beste,
Bahar bayramimiz kutlu olsun:)
Coraplar gozumden kacmadi, nerden diye sormicam:)

Ozlemaki dedi ki...

Ucan cikolatalara bayildim :)
Ve nedense " The Cube" kitabini animsatti bana.

Ayten dedi ki...

Bestecigim, oglusun dogum gununu kutlamak istemistim ama face de hesabin gozukmuyor kapadinmi merak ettim canim?
Nice mutlu ve saglikli yillar diliyorum yakisikli oglusuna. Allah acilarini gostermesin. Op onu benim yerime.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin