20.05.2010

Eyfel kulesi ve Paris'teki metro istasyonlari




Minimalist arzu etti buyrun Eyfel kulesi, malesef hava kapaliydi!


Arkadasimin evinden boyle gozukuyor geceleyin, isik oyunlariyla cok hos;





Paris'te ulasim metroyla cok kolay, metro hatlari renkler ve sayilarla ayrilmis dolayisiyla gitmek istediginiz yere zahmetsiz ulasabiliyorsunuz, muzisyenlerde hediyesi!


Concorde meydanindaki metro istasyonu Insan haklari evrensel beyannamesinin kelimeleriyle kaplanmis.


Soldaki hangi istasyondan hatirlamiyorum kirmizi sevgimden, sagdaki Belleville istasyonu, Paris'in 13.bolgesinde pek sevdigim cok kulturlu, cok renkli bir mahalle. Cin marketleri orada, her gittigimde mutlaka alisveris icin gidiyorum. Iki gunlugune Paris kacamagi cok iyi geldi. Giderken tren bir saat rotar yapti, bir inek ezilmis onun kaldirilmasi icin bekledik, ne de olsa Normandiya bolgesi inekleriyle unlu! Once Cravage'dan Damien Hirst'e "C'est la vie!  vanités de Cravage à Damien Hirst" adli sergiyi gezdim, malumunuz bu ingiliz sanatciyi pek sever ve takip ederim. "Olum" uzerine bir sergiydi, cesitli sanatcilarin kafataslari ve kemiklerle yaptigi eserler. Damien'in eserleri olay cikardigi kadar var. Bir kurukafanin ustunu elmas ve pirlantalarla bezemis, digeri karasineklerle kaplamisti. Basquiat'nin resimleride vardi zevkle gezdim. Arkadasimi Londra'da Francis Bacon sergisine goturmustum yillar once, bu sefer yine degisik temali bir sergiydi bilmiyorum ucuncu defa cagirsam gelirmi? 

Daha sonra Guimet muzesine gittik. Metroda vagona binerken iki tane cingene kiz beni itistirdi. Ne kabalar allah allah burda insanlar boyle itismez diye dusundum ama uyanmadim nede olsa son derece huzurlu Normandiya'da yasiyorum, kendimi koruma durtum korelmis. Muzeye gidince neden itilip kakildigim anlasildi. Cuzdanimi calmislarda ondan, boynuma postaci gibi asili duran cantamin icinden hemde. Tum kredi kartlari turk olanlar dahil, fransiz kimligim, ehliyetim, vsvs kocaman cuzdandi icinde yok yok. Hemen bankalar arandi iptal edildi hersey. Sonra gunumu zehir edemem deyip muzeyi gezdim. Cikista karakola gidip zabit tutturdum 10 dk surdu, polis cok kibardi. Yanimdaki arkadasimda fransiz ceza avukattiydi hani problem olsa hop buyrun avukatim. Simdi ugrasiyoruz iste kimlikleri cikarmaya. Bir kere Istanbul'da Metrocity'de bir kerede Paris'te Metro'da caldirdim cuzdani...Gerisi sahaneydi Levant&Co adli Turk bakkaliyesine gittim bu piril piril insanlari ayri bir postta anlatacagim, unlu bistrolardan La coupole, Japon pasta sefi Sadaharu Aoki bu sefer ziyaret ettiklerim tabi kisisel takintim Hermé'siz olmaz. Bacaklarim daha iyi hergun 1 saat bisiklete binmek ise yaradi, gecmis olsun dilekleriniz icin cok tesekkurler...
Paris'in renkleri:)








17 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba Beste,
Paris'e ikinci kez gecen yaz yaptigimiz Fransa turunda ugradik ki geldigimiz gece cok sevindigim bir haber aldim.Hemen kutlama icin apar topar otelden firlayip Eyfel kulesine gittik ve tatatam isiklar bir anda yanip sonmeye ,muhtesem bir hal almaya basladi kule.
Her neyse metrodaki muzisyenlerden bahsettigini okuyunca,aklima gecenlerde burda(italya)haber bulteninde gordugum haber geldi.Fransizlar hakikaten cok detayci insanlar,cunku metro'da calabilmek,soyleyebilmek icin elemeler yapiyorlardi ve dunyanin her yerinden yuzlerce muzisyen bu elemelere katilmislardi.Adamlar hakli olarak,metroyu hergun binlerce insan kullaniyor cikis yapmak isteyen biri icin bundan daha iyi bir firsat olamaz diyorlar.
Gecenlerde,Cherbourg ile ilgili bir mesaj atmistim ve cevap yazip hatta beklerim demissin.Cok naziksin,cok tesekkurler.
Umarim Ingiltere'ye gidecegimiz bir sene Normandiya'ya da gelecegiz ve belki o zaman tanisabiliriz de.Hayatimda gordugum en romantik yerlerde kesinlikle ilk siralara oynayacak Phare du Cap de le hague'ye kesinlikle donmek istiyoruz.Sanki bir filmin icindeydim,o soguk ruzgar,o kirlangiclar,off offf.Muhtesem!!! :)

Hoscakal,
Deniz

A. dedi ki...

Gelirsem belki sizi de görürüm bi gün değilmi Beste abla ? Bu blog buluşma geleneğini biz türkler olarak dünyanın heryerinde sürdürelim sürdürtelim :D:D:D:D Nihahahaha

Açalya dedi ki...

hakikaten de hersey varmis cuzdanda, biraz ugrasacaksin ama yeri doldurulmayacak seyler degildi sanirim. Gecmis olsun canim yeniden.

Eyfel kulesi de gece cok hos gorunuyormus o pencereden. Gunduz elektrik diregi gibi gorunuyor, ben pek mimarisini hazetmiyorum (romantik olmadigimdan galiba) kocaman demir bir fallus gibi.

Efsun dedi ki...

Beste öncelikle hem cüzdanina hem bacaklarina gecmis olsun... Ne güzel gezmissin:) Bizimde Paris metrosunda bir kaybolma hikayemiz var:) Paris'in turist dolu olan yerlerinide gördük ama bizim ara sokaklar ve muhtesem kapili eski evler daha cok ilgimizi cekti, bir sürü kapi fotografi cekmistim:))Sevgiler

elif dedi ki...

nasıl bir evdir o penceresinden eyfel kulesi görülüyorr..içim gitti desem..
10 gün kalabilmiştim pariste..ara sokaklarını bile ezberlemiştim ama:)ilk fırsatta tekrar gidip daha uzun kalıcam kısmetse..fransızcaya bile başladım paris aşkına...

Zeynep Gemalmaz Çelik dedi ki...

2 kere geçmiş olsun Beste'cim.

nevin dedi ki...

Ah Beste'cim,

o cuzdanin calinmasi ne sinir bozucu bir durumdur. Canim cok cok gecmis olsun. Ama sana da helal olsun, valla demekki tam tatile cikilacak kadinsin, ben olsam o gunu zehir ederdim, butun gun zirlardim. Hic bir ise de yaramazdi elbette. Sen ne guzel akillica gunune devam etmis, o guzellikleri kacirmamissin, tebrikler :)) Sergiler, muzeler, sanat.. herseye ragmen ne guzel olmus.. canim simdi o gordugun butun resimleri tekrar hatirla..en cok begendigini, benim icin de hatirla :))

nalan dedi ki...

benim de çantamı açmışlar kalabalıkta, cüzdan eşşek kadar çalamamışlar diye zıplaya zıplaya eve geldim ki ne görüyim.
gece iyi ki arkadaşımda kalmışım, hırsız girmiş eve :(

Yelish dedi ki...

Paris metrosundan ittirerek inenlere nasıl sinir oldugumu hatırladım bi an.
Geçmiş olsun
Duyduguma gore Istanbul'u ozlemissin(kuslar soyledi) ;)
Sen buraya gel , biz oraya gelelim 1 hafta evleri degiselim , ne dersin ?? ;)

Esra dedi ki...

Bestecim,

Gecmis olsun demiyorum zaten pierre hermé de hepsini unuttuguna eminim:-) ve nevinin yorumuna katiliyorum gercekten tam birlikte tatile cikilacak kadinsin, ilham veriyorsun! Sevgiler.

acupofcaffein dedi ki...

bestecim,
büyük geçmiş olsun...umarım cüzdanında manevi değeri olan şeyler yoktur. Çünkü ben paradan ve kartlardan ziyade en çok ona üzülürüm. Minik bir kart (sevilen bir yerden alınmış) yada eski bir resim. İşte onları kaybetmek üzücü.
Neyseki sana bir şey olmamış. Hayat işte!!
neyse paris paris paris. her hali ve herşeyi ile çok güzel...
sevgiler
arzu

minimalist dedi ki...

Bestecim;

çok teşekkür ederim; Eyfel resimleri harika inşallah ben de günün birinde o fotoları çekebilirim:)))harikasın.

Selen dedi ki...

Ben en son Paris'e gittiğimde 6 aylık hamileydim. Bir o metro istasyonlarının çiş kokuları, bir de pastanelerin önündeki tereyağı kokusu beni bitirmişti. Şimdi o geldi aklıma, hamilelik insanı ne hallere sokuyor. Oysa çok severim Paris'i, Faubourg St Honore'deki dükkanları ve bit pazarlarını gezmek için neler vermezdim şimdi.

Dudu dedi ki...

Besteeee
Cok gecmisler olsun! Afferin be sana nasil da hemen yenilmemissin o hirsizliga. Ben yeni aldigim telefonumu caldirinca gunlerce aglamistim, simdiyse guluyorum tabii ki halime. Yazin kanimi kaynatti be seker. Paris'le ilgili onume ne gelirse okuyorum su ara, oteller, planlar arasinda da kayboluyorum. Nerde kalsam? Montmarta guzel miiiiiii? Guzel yazin da percinledi, gazi verdi. Insallah bi kac haftaya kalmaz ben de dokturcem soyle bol Paris'li bir yazi :)) Bir ara da senin Paris yazilarin arasinda kaybolcaaaaam :))

Mimosa Café dedi ki...

parise seneler once gitmistim, tekrar gitmek icin kalbimin attigi bir yer. ama cuzdan caldirma olayi cok talihsiz olmus. neyse umarim kisa surede kartlar vs ler hallolur.

bilge dedi ki...

çok geçmiş olsun beste sevimsiz bir olay o duyguyu iyi bilirim boş ver bende çaldırmıştım cüzdanımı izmirde kızımda londra da fotoğraf makinesini çaldırmıştı.. ama resimler harika bahçe işleri nasıl gidiyor salatalıkları çilekleri soğanları yemeye başladık sevgi ve dostlukla...

beste dedi ki...

Deniz-Fransa'yi cok iyi taniyorsun, hele cap'taki feneri bilmen cok heyecanlandirdi beni ayni yerlerde bulunmus olmak hosuma gitti farkli zaman dilimlerinde de olsa.Samimiyim mutlaka goruselim:)

Ashlye-Uluslararasi bloglar bulusmasi yapalim derim ben de tuzlu olacagindan birde sponsor bulsak sahane olur:)

Acalya-Aynen katiliyorum bende bir turlu sevmedim bu demir yiginini, Paris gibi sahen bir kadina pronografik bir urun iste:)))

Efsun-Paris cok guzel ama turist olarak, yoksa buyuk sehir zorluklari aynen var. Bir sehri kesfetmenin en guzel yoludur surden ayrilmak:)

Elif-Ev minicik ama tam paris'li eviydi sik ve eyfel manzarali:)

Zeynep-Tesekkurler

Nevin-Evet ya birde gunumu ben zehir etmeyeyim dedim bir bardak soguk su bir kahve toparladim kendimi:) Cikalim tatillere Nevin ben hazirim!

Nalan-Benimkide esek kadardi ama becediler iste! Hirsiz isi daha can sikici mahremiyeti insanin evi! gecmis olsun

Esra-Ayarlayalim bir tatil hemen kizkiza tatilere bayilirim:)

Arzu-Bende oglumun resmi vardi en cok ona uzuldum gercekten. Hayat iste:)

Mimimalist-Insallah en yakin zamanda:)

Selen-Hamilelikte insan buruna donusuyor ama normalde de cis kokar gercekten bu sefer dikkatimi cekmedi hayret! yok hatirladim evet kulturel dokunun bir parcasi:)))

Dudu-Guzel Monmart bekliyoruz bakalim senin gozunden Parsi nasil bir yer, sevecekmisin? Gerci iki gonul bir olunca gerisi kolay:)

Mimosa-Hayat iste be Ebru napalim bosver, Parsi'te kesfedilecek cok sey var:)

Bilge-Fotograf makinasini caldirsam uzuntuden hasta olabilirdim bir daha kolay kolay alamam. Bak o cok uzucu! Bizde gunde ikiser ucer cilek yiyoruz, feslegenler, maydonozlar bahceden cok keyifli , selmalar sevgiler

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin