26.05.2010

Levant&Co Paris'te bir Turk bakkaliyesi ve restorani




     Yurtdisinda yasiyorsaniz bazi urunleri bulamiyor ve hasretini cekiyorsunuz demektir. Paris'te bir Turk mahallesi olmasina ragmen aldigim urunlerden hic memnun kalmadim, Kardesim Slovakya'da yasiyor ordaki Turk bakkali kullanma tarihi gecen urunlere yeniden etiket yapistirip satiyor, once kendi milletimizden kazik yiyoruz. Boyle olumsuz duygular icindeyken Gurme urunleri satan bir Turk bakkaliyesi tabi ki ilgimi cekti ve bu gidisimde ziyaret etmeye karar verdim. Ayrica Unlu Japon pasta sefide bir arka sokaktaydi. Hayatimda  aldigim en iyi kararlardan biriymis, iki sahane ve icacici insanla tanistim.


Dukkan ne kadar hos, giriste iki zeytin agaci Ege sinyallerini veriyor hemen.


        Girit asilli Izmir'li bir ailenin oglu Selim, muhendis olarak geldigi Paris'te, sonradan ailesinin urettigi mis zeytinyagi ve diger urunleri satmakla ise baslamis. Esi, guzel Idil anneannesinin tariflerini hergun degisik bir menuyle mudavimlerine sunuyor. Sicacik bir mekan sahipleri harika, sik ve ozel urunler, hafif guzel yemekler, ozledigim misafirperverlik bu dukkani essiz kiliyor. Idil aslinda muzik ogretmeni ve ayrica gitar dersleri veriyor.

Tabiki restoranin mudavimleri var ve genellikle yer olmuyor erken gittigim icin sansliydim bu iki guzel, piril piril, zarif insanla tanistim. Mudavimleri Fransizlar oldugu kadar Paris'te yasayan entellektueller ve anne yemegi ozleyen ogrenciler. Dukkanda badem tadinda aile uretimi zeytinyagi, kekik basta olmak uzere cesitli baharatlar, domates kurusu, kuru incir, citfe kavrulmus fistikli lokum, zeytin cesitleri bulabilirsiniz. Ben sumak buldum mutluluktan uctum. Idil ayda iki kere yemek kurslari duzenliyor.  Prestijli gurme  Saveur dergisinde kurs ve restoran yer almis, Selim bu sayiyi bana hediye etti. Ortalama bir fransiz icin Turk yemegi doner kebabtan ibarettir. bunun nedeni mantar gibi heryeri sarmis uyduruk doner kebab restoranlaridir. Bu anlamda Levant&Co'nin Turk Mutfagini hakettigi gibi tanitma misyonu da var, devlet destegi almali bence. Turk mutfagi bir tanedir diyerek mangalda kul birakmayanlar birde gelip bu genis ve koklu mutfagin yurtdisindaki icleracisi halini gorsunler...


Restorandan hafilemis olarak ve mutlu ayriliyorum. Hani bazi insanlar vardir tanidiginiz icin ve varolduklari icin mutlu olursunuz Idil ve Selim onlardan. Bir kahvenin 40 yil hatiri var hele de boyle sahane iki insan tarafindan ikram edilmis ise...

Levant&Co adresi, websitesi icin tiklayiniz. Saveurs dergisi Haziran 2010 sayisinda Levent ailesinin Turkiye'ye duzenledigi culiner yolculukla ilgili bilgiler, midye dolma ve patlican kebabi tarifi yer aldi. Yazi cok guzel sahane bir Turkiye yazisi, ilgilenen olursa ekleyebilirim.





25 yorum:

nevin dedi ki...

Bu guzel insanlari, lutfen benim icin de tebrik et.. Melbourne'da o gunleri gorebilecekmiyiz bir gun... Okurken hem gurur duydum hem de imrendim. Keske burda da oyle bir yer olsa da gitsem..

beste dedi ki...

Dogunun en hizli yorum yazan insani Nevin, aynen kalp kalbe karsi ha birde senin sayfana yeni muzikler eklenmis onlari dinliyorum cnm, bir tasla uc kus hem goze, hem kulaga he gonule:)

Nihan dedi ki...

kaliteli iş yapmanın önce insanın kendisine olan saygısıyla ilgisi var. ben nerede olursam olayım onu arıyorum.güzelmiş gerçekten.

Yesim dedi ki...

Gercekten ne guzel bir yer, ne guzel insanlarmis. Burada cok az Turk lokantasi var, olanlar da dedigin gibi hem biraz korkuyor sanirim gercek Turk yemegi yapmaya, hem de isin kolayina, kebap kismina yoneliyorlar hep. Lazim boyle bir yer bize de!

mine dedi ki...

gördüğüm en hoş ve renkli fotoğraflar logodakiler
ellerine sağlık
sevgiler...

Zehra Gürgen dedi ki...

Çok hoş bir yermiş. Çok sade ve ince bir zerafeti var ortamın. Fransa'da olsam müdavimi olurdum bende Beste'cim :)

zarpandit dedi ki...

işte işte böyle sadeliğiyle temizliğiyle her haliyle insanı cezbeden bir yer hayal ettiğim evet evet tamda burası:) eğer bir daha gidersen hep öyle kalmalarını rica et ne olur :) ve evet aynı fikirdeyim devlet yurt dışında gidilecek adam akıllı tanıtım duraklarımız diye broşür basmalı ve bu tarz nezih yerleri buna katmalı..

bilge dedi ki...

senin böyle nezih yerleri bulmana sevindim sevgili beste hele o zeytin ağaçları ayrı bir hava vermiş dükkanın girişine.sevgi ve dostlukla..

minimalist dedi ki...

ne kadar güzel bir gün olmuş senin için; Selim ve İdil çiftine de teşekkürler bizi böylesine hoş bir şekilde tanıttıkları için...

Efsun dedi ki...

Beste cifte kavrulmus lokumunda fotografini cekip koymussun ya askolsun yani:) Bulan var bulamayan (benim gibi örnegin) var:) Karlsruhe'de Türk yemek kültürü ne yazikki dönercilerden ibaret:( Vede dedigin gibi tarihi gecmis ürünleri yeniden etiketleyip satiyorlar:( Gittigin yer ne kadar ici acici...

Adsız dedi ki...

Merhaba Beste,
saka gibi ama,ben simdi bu bahsettigin restorana her ne kadar gitmemis olsam da varligindan haberdardim :)Gittigim yemek kursundaki egitmenim bana Levent bey'in ikea business'ten alisveris yaptigi icin ,ikea'nin sitesinde yayinlanmis videosunu yollamisti.Ben simdi youtube'da buldum :)asagiya linkini ekliyorum,ilgilenirsin belki.Egitmenim beni gaza getirip Turk mutfagi icin ders vermemi istiyordu benden de :).
Ben de seninle tanisabilmeyi isterim,cunku blogunu okudukca bir cok ortak zevkimiz,noktamiz oldugunu goruyorum.Umarim bir gun gerceklesir.O zaman ben de yolunuz Italya'ya duserse beklerim.
Senden bir tarif rica edecegim ,mumkunse tabi.Gecen aksam Julie & Julia adli filmi izledik de,filmde Julie'nin yaptigi Boeuf Bourguignon'a agzimizin sulari akti.Internette bir kac tarif buldum ama bu zahmetli yemegi denemeden once acaba sende varsa guvenilir tarifi bir ara yazman mumkun mu?
Sevgiler,Deniz
http://www.youtube.com/watch?v=1d2jNX_Xa5A

Yelish dedi ki...

o tarihi geçmişler sadece evropada diil , Amerika'da da var ! ;)
ohh , kahveni keyifle hopurdet Besteciiim ;)

Turkiyede kahve sunumu almıs basını gitmiş , ya çikolata ya da likor ile geliyor , bayıldım
amaaa yurt dışında tadi hala bi başka; memleket kokuyor ! ;)

acupofcaffein dedi ki...

benim gözüm kırmızı lalelerde, kırmızı biberli köftelerde ve op enfes patates kızartmasında kaldı. Keşke tanıtım faaliyetleri hükümet tarafından desteklense...

egeli dedi ki...

bende bir egeli,bir giritli ve bir parisienne olarak arkadaşlarla gurur duydum,onları benim için kutlayın lütfen,çünkü ben artık Aydın'da yaşıyorum,Paris'e gittiğim ilk fırsatta ziyaretlerine gidicem ve hala orada yaşayangiritli akrabalırıma tavsiye edicem.
adresini ve hangi metro olduğunu yazarmısınız lütfen.Ayrıca web siteleri varmı?teşekkür ederim ve
başarılarının devamını dilerim.

Crebro dedi ki...

Yurt dışında böyle birşey yaşamanın ne demek olduğunu çok iyi anlayabiliyorum:)

Mimosa Café dedi ki...

beste super mekanmis. yollarinizin kesismis olmasi da ayri bir guzellik tabi. ben de sumak seviyorum cokca, salataya falan pek guzel oluyor. optum.

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Beste,ne iyi edip gitmişsin oraya..Güzel insanlarla tanışıp,hoş bir mekanı keşfedip bizleride haberdar ettiğin için teşekkürler..Adresini bizlerle paylaşırsan sevinirim canım..Sevgilerle..

beste dedi ki...

Nihan-Dogru gercekten cok tesekkurler.

Calanon-Bize biraz don kisotlar lazim risk lacak sevdigi sekilde yapacak, darisi basiniza:)

Mine-Merhabalar, cok tesekkurler

Zehra-Cok hostu gercekten gideriz birgun beraber:)

Zarpandit-Kesinlikle ama nerde o devlet, guzel kartpostallar yaptiralim yemeklerimizi tanitalim diye basvuru yapildi dah cevap yk bakanliktan!

Bilge-Zeytin agaci sevmemek mumkun mu? cok tesekkurler sevgiler

Mimimalist-Ben ettim ama yine digince iletecegim:)

Efsun-Lokum kahvenin yaninda ikradi vallahi, ben aslinda kahveyi cektim:)

Deniz-Gormemistim bu video'yu iyi oldu gonderdigin! Deniz kesinlikle ver Tirk yemekleri dersleri artik bu isi ciddi bicimde ele alma zamani hatta Levant&Co'dan urunler alip satabilirsinde. Boeuf Bourguignon tarifi geliyor seve seve yazarim belki fotoraf bile vardir arsivimde bir bakacagim.

Yelis-Sen daha donmedin mi/ donemedin mi? Kahveleri cok guzeldi hakkiyla yapilmis. Sonunda bir seye sahip cikildi demek kahve seremonisi, icimi , keyfi kesinlikle yasatilmali:)

Arzu-Ne hos degil mi? hersey uyum icinde ve carpici kirmizi laleler, zerafet...

Egeli-Postun sonuna ekledim iyiki hatirlatin. Cuk oturmus senin icin yazmisim sanki:) afiyet seker olsun

Crebro-:) Sende boyle bir yer acsan cizimlerinle suslesen, caydanlik cizimleri hazir ne guzel bir yer olur...

Mimosa-Seni baharatci seni:) Sumak salata ve somon marinede kullaniyorum cok yakisiyor.

Damaktadi-Yazdim yukariya eksik kalmisti. Zevkti benim icin paylasmasida ayri keyifli, sevgiler

nalan dedi ki...

yahu bakanlığın da çok umurunda. onlar bir gezi olsun da sürü halinde yurtdışına gidelim diye bakarlar. ama bahse girerim görmek için gidecekleri yerler de alış veriş merkezleri olur. müzeleri, güzel binaları görmeye ne gerek var, amaan.
hele böyle düzgün iş yapan insanları niye teşvik etsinler, sevmezler iş ahlakıyla çalışan insanları bürokrat kısmı. belki aralarında azınlık vardır dediklerime aykırı davranan ama...

Açalya dedi ki...

Paris'e de bu yakışırdı...

Narince dedi ki...

İşiniz zor ya. Sumak bulunca seviniyorsun, her şeyi özle, bulmak için fellik fellik dolaş, bulduğunda beğenmeme ihtimali de cabası.
Turunç ekşim bitiyor diye hayıflanıyorum ben de. Adana'ya haberler yolladık acil, ev yapımı turunç ekşisi diye. Uzak olsam kargo şirketleriyle içli dışlı olurdum herhal.

NzN dedi ki...

Yurtdışında görmeye alışık olduğumuz çizginin ne kadar dışında bir yer!!

2 yıl kadar İspanya'da yaşamış ve memlekete dair aradıklarını sadece Arap bakkallardan bulabilen, bulduklarının arasında kırmızı mercimek olunca havalara uçabilen biri olarak burası ne kadar farklı bir doku da geliyor bana...
Bağdat cad. ya da Nişantaşı sokaklarında bir mekan gibi görünüyor.

Akıllarına sağlık bu çiftin!!

didem dedi ki...

Sevgili Beste,
Merhaba.Senin blogunu ilk kez okuyorum. Sevgili Bilge'de gorup benim gibi yurtdisinda yasadigini ogrenince takip etmeye karar verdim. Orada memnun kaldigin bir Turk restauranti bulman harika. Ben Amerika'da yasiyorum Washington...Burada birkac Turk restauranti var ama maalesef Turk marketi yok aradigimiz ozledigimiz seyleri Arap marketinden almak zorunda kaliyoruz. Adam hayli suratsiz ve nalet. Sahsen ben her gidisimde torbalar dolusu sey almama, bu beye para kazandirmama ragmen yuzunu guldurmeyi ne ben ne baska arkadaslar su ana kadar basarabildi...Yeni tanidigim bir arkadasim cok sik kucuk bir Turk cafesi acti. Senin fotografini cektigin kofteleri ben onun cafesinde yedim. Muthisti...Sanal da olsa tanistigimiza memnun oldum...Sevgilerimle,Didem

Tijen dedi ki...

Ne güzel Beste! Güzel insanlar tanımak harika. Hele de güzel işler yapan insanları tanımak daha da muhteşem.

beste dedi ki...

Nalan-Olacak birgun ya medeni insanlar heryeri ele gecirecek:)

Acalya-Sik sehire sik dukkan!

Narince-Pahali kargo isi bayagi her gelene rica ediyorum, ya bildigin sumak yada yenibahar iste:)

Nzn-Eti puf bulup sirf Turk diye almistim bayatti o ayri:)

Didem-Merhabalar, bende memnun oldum ozlemekte guzel aslinda degerini biliyoruz :)

Tijen-Evet Paris'e her gidisimde ugrayacagim icim acilsin diye:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin