2.07.2010

Sebzelerden bahis ve Leonardo'nun yeni kimligi

Leo kabagi o kadar sevdi ki opucuk ustune opucuk kondurdu! Bahceden minik domatesler, koca kabak, biberler ve minnacik physalis'ler. Bahcede hicbir zirai ilac yada sanayi gubre kullanilmamistir. Bazi zararli otlari yolsakta genelde pek dokunmuyoruz hepsinin bir rolu var aslinda, kirazlarin cogunu kuslar yedi ama bu hep beraber yasamanin bedeli yani onlarinda hakki var. Buyursunlar paylasalim!



Berceste sebzelerden bahset dedi, hemen arzedeyim ama once. Bu sabah 14 km bisikletimle yan koye gidip organik sutumu aldim. Bos siseleri biraktim, yumurta kabimi getirip yumurtalar aldim aman pek gururlaniyorum copumu azalttigim, organik urunler alabildigim icin. Ustelik araba kullanmadim doga icin bugun hayirli birseyler yaptim. Efendim simdi kova burclari takintili burclardir, birseye takar hatta etrafina  "aa manyak" demesine filan aldiris etmez sonuna kadar giderler. Mesela bakin bloglara kim kova hemen anlarsiniz ayrica humanisttirler, insanlik icin birseyler yapmak isterler. Bu yuzden ciceklerin coklugu normal ve isteyene elimde varsa hemen ya da yaz sonu tohum yollayabilirim adres ve talebinizi bestepekoz@hotmail.com' a yollarsaniz sevinirim. Calisma hengamesinde sutunu bu sekilde almak mumkun olamayanlar uzulmesin,  Berceste gidip kendi gormus gundonumunden alip cocuklariniza saglikli sut icirebilirsiniz. Ekolojik pazarlar birer birer acilmaya basladi, dinamik ve genc Turk insanina guveniyorum cocuklarimiza katki ve koruyucu madde iceren ne sartlarda yetistirildigi belli olmayan malzemelerle yapilan endustriyel urunler yerine, ev yapimi yogurtlar, kekler, kurabiyeler vs yedirecegiz bulabildigimiz kadar organik urunle. Bazi baliklar PCB iceriyor, bazi yerlerde PCB topraga sizmis yetistirilen urunlere geciyor, bu insan sagligina zararli malzemenin nasil yok edilecegi bilinemiyor. Tavuklar karanlik odalarda ustuste ve hastanmasin diye antibiotikle besleyenerek satiliyorlar, yumurtalari da oyle. Boylece bakteriler antibiotige karsi gucleniyor, direnc kazaniyor. Artik antibiotikler hastaliklarda fayda etmiyor, en son antibiotik 35 yil once kesfedilmis, insanlar icin uretilen antibiotikleri hayvanlarda kullaninca gercekten gerektiginde ise yaramiyor. Her hafta hicbir antibiotigin fayda etmedigi hastalar yogun bakim servislerinde. Su en temel ihtiyac, antibiotik iceriyor gelecek karanlik ancak direnmek lazim cocularimiz icin. Genelde pozitif yazilar yazmaya calisiyorum hayat bazen cok kararabiliyor.


 
cilek ve olgunlasmamis phsalis

Leonardo'ya dun parmak ucuma goz ve agiz cizip parmak cocuk yaptim. Allahim  2 saat parmak cocukla oynadi, benim parmak havada durup konusmaktan tutuldu. Bir kere daha zehirli plastik oyuncaklar ile bir parmagin boy olcusemeyecegi kanitlandi. Zeytinyagi acilinca bir plastik parca kalir ya oda sapkasi oldu parmak cocugun. Bende firsattan yararlanip anneni seviyormusun? ne kadar? vs sorularimi parmak cocuga sordurttum! Leo bu aralar orumcek adam kimligine burundu, plajda adini soran cocuklara orumcek adam diye cevap veriyor. Bahcede orumceklerin pesinde, benim gelinlik ic etek tulu onun agi oldu, sinek yakalamaya calisiyor hatta yemeye calisti. Evin tas duvarinin bosluklari elim kadar orumceklere yuva olarak hizmet goruyor. Bu orumceklerin agi yok, direk sinegin ustune atlayip yakaliyorlar yakinindaysaniz bir titriyorsunuz!


kabak ve tere otu


Boyumu gecen dereotlari ve domatesler


israrla yetistirmeye calistigim limonlar, iklim uygun degil!


 ve Nalan'cigimin gonderdigi pembe domatesler heyecanla bekliyorum domateslerimi, yaninda bezelye onun yaninda lavanta var.

21 yorum:

yaban dedi ki...

Beste seran mi var? sebzeler serada mi buyuyor? ben ciceklerden isterdim ama korkuyorum oldururum diye,, elime degen bitki yasamiyor,, ya cok sulanmaktan ya susuzluktan neden olduklerini bile bilmiyorum,, ben boyle uzaktan fotograflarindan seveyim,, senin bahce sularken cekilen fotografin cok hos olmus.. leonardo da korkusuz maasallah, annesi korkuyor ama o orumcek kovaliyor,, muck,

Narince dedi ki...

Leo'ya eşimden selam var Beste. Kendisi banyoda örümcek besliyor sonbahardan beri. İsmi :Kamil. Hayvan öyle tembel ki küçücük bir ağı var zaten bizimki sinek yakalayıp veriyor. Arada konuşuyor, göremezse bana dönüp bakıyor: n'aaptın Kamil'ime?

minimalist dedi ki...

bisikletindeki süt şişeleri ne kadar hoş görünüyor; 14 km bisikletle gidip geldin demek ki ne güzel bir hayat; özeniyorum valla kova kadını :)))

nalan dedi ki...

haber vereyim dedim. bu gece çıkıyorum yola. çeşme'ye eğitim dalışına :)
- 18 m
:)

Pratik Anne dedi ki...

Beste Hanim,
Hem sebzeleriniz, hem cicekleriniz cok guzel. Icim aciliyor resimlere baktikca. Tabi birde Leonarda var :)
Bizim bahcede de blueberrylerimi kuslar yemis. Zaten 8 tane vardi. Ilk mahsul. Fotograflarini cektim. Bir tanesi tam olgunlasmamisti, bekliyeyim derken aksamustu gitmislerdi.

Adsız dedi ki...

harika hersey.cok organik._:))

hüznün tadı dedi ki...

Bahçenizi çok kıskandım çok. Bahçe sahibi olmak gerçekleştiremediğim bir hayalim. Bende balkonumdaki çiçek,semiz otu,domatesle idare ediyorum. O kabak nekadar büyük. Lezzeti farklımı acaba? Rengide sanki daha yeşil gibi...

beste dedi ki...

yaban-evet komsuyla paylastigimiz minik bir seramiz var:) Sen yap bir istek cicegi yinede, bu sever yetisir! yok oda dokunmuyor orumceklere ama merakla inceliyor bazen eline almaya calisiyor! cok tesekkurler

narince-valla bu habere cok sevindim benim oglan normal yani enistemiz bile besledikten sonra:) kamil' e ve enisteye selamlar.


Minimalist-cam sut siseleri hayal gibi degil mi? Bisiklet isi hos hem spor yapiyorum, hem bronzlasiyorum hemde vicdanim rahat:)

Nalan-Cok guzel dalislar diliyorum, hava guzel hersey harika olacak:)

pratik anne-Merhabalar,benimde gozume kestirdigim kizarmis bir kiraz vardi, dur yarin koparayim dedim sadece cekirdegi kalmisti, hizli hareket etmek lazim:))

Betul-Selamlar, cok organik lafi ironik ve komik olmus:) sevgiler almanya'ya

Huznun tadi-eBende yillarca balkonda idare ettim mutlaka ise gitmeden once kahvemi ciceklerimle konusa konusa icerdim. En kisa zamanda bir bahceniz olmasi dilegiyle. Evet kabak daha yesil ve tadi farkli bizim sakiz kabaklari daha lezzetli kesinlikle!

bilge dedi ki...

sevgili beste kabaklar bu sene acayip büyüdüler bende hiç kimyasal gübre vermiyorum ilaçlamıyorum tamamen doğal yetişiyor bende turunç fidanına limon aşılattım ama tutmadı burada yani bizim bölgede çok zor yetişiyor..en iyi armut nar ve zeytin yetişiyor ben zaten zeytinlerimide kendim yapıyorum..ben tohum istiyorum senden sonra haberleşiriz şu an da çok acele yazıyorum müsait değilim sevgiler..

Berceste dedi ki...

Harika!Harika!Haaarikaaaaa! ve de Masallah!!!(bu urunlere :))
Su cocuk milletinin safligi, dogalligi kadar guzel birsey var mi hayatta? Nasil gozlerim doldu bu sevgi gosterisine. Kocaman opucukler sana Leo.
Bizim sutler kapiya kadar geliyor Beste. Sagolsun Aysun the Sutcu'muz. Organik sertifikalari yok. Ama ellerinden geldigince dikkat ediyorlar, biz de guvenip aliyoruz. En son Pinar'in organik sutu ile yogurt tutturamama hikayemizden sonra, asla sasmam ben sutcumden. Hic yogurt tutmadigi olmuyor. Mis gibi kokuyor, tadi sekerli gibi nefis. Ne guzel sizin de yakininizda boyle bir yer olmasi. Hem spor, hem sut ikisi birarada :)
Bizim cilekleri de bahcenin mudavimi karatavuklar yemisti, nasil icime oturmustu. Son dakikada tam toplamak icin ciktigimda yarisi gagalanmis bulmak :((( Ama keratalar solucanlarimizi da yedikleri icin ses edemedim, zararliyi gotursunler de, arada cilek tatlisi yiyebilirler :)
Link icin tesekkurler.
Aaaa bir de beyaz ya buranin kabaklari, o yesil kabaklar birazcik aci hatta :( Beyaz kabak ama organiginden arama calismalarina baslayayim senin icin. Bir arkadasim Ingiltere'de bulmustu, ona sorayim tohumunu.

Açalya dedi ki...

Böyle kabağı ben de öperim valla! Çok güzel bahçen, benim de pembe kocaman domateslerim var, köyden. Yeni çiçek döktüler, çok geç ektim ben. Bir de uzun,ince hem de tatlı biberlerim var onlar da köyden (tohumları yani). Yogurtland Fethiye'nin gönderdiği köklü semizotlarını toprağa sokuverdim, yayıldılar serpildiler ne güzel. Fesleğenlerim, nanelerim var bir sürü. Limon, yenidünya ve incir ağaçlarım var. Böyle saydıkça oha oldum, yoksa bahçede gözüme hiç böyle birsürü gibi görünmüyorlar.

Bu arada aynı gün doğumluyuz seninle, öyle mi olurmuşuz? (sen de kendini kovaya yakıştıranlardansın biliyorum...balık değiliz ulayn! di mi?!)

nevin dedi ki...

Afferin be Beste! Gercekten, ornek alinacak bir insansin sen. Dogaya bu samimi tutkuna hayranim. Bahcen, organik yasam bilincin, cocuguna boyle bir hayat sunman, urettigin butun guzellikler ve bizimle paylastiklarin icin sana gercekten icten bir tesekkur ediyorum.

"Boyle kabagi ben de operim valla" ise yilin yorumudur :)) yere dustun gulerken, muthis!

Nihan dedi ki...

Besteciğim,
Leo ne tatlı çıkmış maşallah.
geçenlerde bir seranın önünden geçerken aklıma geldin.Bestenin bahçesi gibi diye düşünürken buldum kendimi:))

Tijen dedi ki...

Bir de bu ilk yılı bahçenizin. Seneye kimbilir nasıl güzel olacak Beste! Şöyle gelip bir güzel tadını çıkarmak dileğiyle (ama o zamana kadar siz tadını çıkarmayı sürdürünüz!)

Adsız dedi ki...

:))) evet birkac yerde rast geldim öyle simdi modaymis sanki hos benim coktan kastim hersey demekti ama:))
güzel yorumlarin icin ayri ayri tesekkürler.hayatini bastan sona hayaranlikla okudum.evine hayran kaldim. ve en cokta cesaretine.güclü bir kadin oldugun okadar belliki.
okadar haklisinki.öyle kötü ruh haliyle yazmamak en iyisi mi bilemiyorum inan bende. cabuk etkilenen bir yapim var sanirim ondan kaynakalniyor. cok cabuk hüzün kaplayabiliyor icimi.sanirim blogumda bana pek benziyor.:)) rengarenk fotograflarin altinda hüzün dolu yazilar. söz daha pozitif seylerde söz edecegim ama. etmeliyimde. cok sevgiler sari sacli leonardoya. bir sürü böcek kesfetsin.bir sürüde dost edinsin. benim kizin bir dolu ugur böceginden arkadaslari oldu bile:))
ps:süt icin 14km yol gidebiliyor olman hevesimi arttirdi.
hep böyle kal. :))
sevgiler

beste dedi ki...

Bilge-Tama vaktin olunca email yolla elimde olanlardan yollarim tohum. Nar ve zeytin yetisiyor siir gibi:)

Berceste-Cok tesekkurler. Cocuk safligi, dogalligi en guzeli dogru.Hayir demem minik beyaz kabak tohumuna ; sevgiler ponpon hanima da

Acalya-Oooo sende yok yokmus ama bana incir deme aglamakli oluyorum. Cok ozledigim ve burda bulamadigim bir meyve hele bahce inciri anneannemin bahcesinde vardi, zzamaninda dallarini kirip ok yaptigimdan agacin intikami simdi incirsizim yaban ellerde:) Hayir kesinlikle balik diiliz gerci benim sulu gozlulugum oradan galiba ya neyse kovayiz biz kova:)

Nevin-Ne guzel seyler soylemissin hem utandim hemde afferin ne zamandir duymamistim beni kucuk kiz yapti cok hosuma gitti:) Acalya'nin sense of humour 'u cok yuksek komik kadindir:)

Tijen-Bu sene gelemiyorsun seneye diye anladim ben bunu:)

Betul-Ne guzel seyler yazmissin guclu kadinmiyim bilemiyorum bana kalsa baska sansim yoktu, cok tesekkurler. Leonardo simdilik oumceklerle ilgili ugur bocegi daha feminen galiba:)

Nihan-Cok tesekkurler, ne guzel gun icinde beni hatirlaman, sevgiler

Adsız dedi ki...

5 yilda 5 kez giymedim o ayakkabilari sanirim:) converseden baskasini taimam 4-5 conversem var yaz kis ayagima enetegre yasiyorum.ama cüce pek kiniyor beni.o günde onun israriyla giydim kendisi benihep kralice gibi görmek istiyormus.bugüzel teklifi kiramadim onun sectigini giydim mecburen. yari yolda cikaridim convesleri:)

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

Hehhheeee bir kova kişisinden merhaba! Bahçe ve sebzeler harika gerçekten.Dedemlerin bağında geçirdiğim yazları hatırlattı bana, çok güzeller.Ama ciddi uğraş gerektiriyorlar. Kolay gelsin Sevgili Beste !

didem dedi ki...

Beste ne kadar huzur verici bir yazi olmus taze sebzeler, bisikletle gezmeler, bahce icine bir ev...Muthis! Bayildim ama en cok Leo'nun dizlerine bayildim:)))
Sevgiler,Didem

hindiba dedi ki...

Beste, o biraz daha canli duran limonun son verdigi yapraklar daha acik renkli ya, o sorun bende de var. Turuncgillerin büyük bir demir acligi oluyor bildigim kadari ile. 2-3 yapraktan sonra hemen soluk yaprak rengi ile kendini belli ediyor. Demir takviyesi yapmak gerek bir sekilde. Ben daha kendi söküügümü dikemedim ama sana da teorikten söyleyivereyim dedim. Bahceye diyecek yok, harika!

Göçebe dedi ki...

Süt için 14 km yolu bisikletle gitmeni çok takdir ettim. Bu arada biz de yeni taşındık. Terasımda küçük bir bahçem olsun istiyorum. Saksılaım da henüz bomboş. Tatil dönüşünde çalışmalara başlayacağım. Eğer elinde fazladan tohum vara alabilirim. Dur ben sana bir mail göndereyim en iyisi.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin