9.08.2010

Guney Fransa'dan Pistou (pistu) yemegi; Tijen icin,

Arkadasin yazi boyle denemelerle geciyor!

Bahcemizden devasa kabaklar cikmaya devam ediyor, bitirmemiz mumkun degil hatta annem Istanbul' a goturecek. Kabak yemekleri tezi yazabilirim:) Sagdaki fotograftaki farkli renkli domates La noir crimée adli bordomsu neredeyse siyah cins.



Domateslerin ciceklerinin zehirli oldugunu biliyormuydunuz? Yada kabak bitkisinin dikenleri oldugunu, taze kabagin ustundeki dikenimsi ince tuylerin elinize batabilecegini? Ayni sekilde kornisonlari elle toplamak imkansiz eliniz kirpiye donuyor! Soganlari topraktan cikarttiktan sonra ustunden bir zar kabuk soyup oyle saklamak gerektigini! Bu yuzden satin aldigimiz soganlar cillop gibi tertemiz.  Simdilerde  bunlara hayret etmekle geciyor gunlerim.

Bu fasulye "coco de paimpol" cinsi Bretagne bolgesinde yetisiyor ve AOC sertifikasi var. Bilye gibi yusyuvarlak cok ince kabuklu, gaz yapmayan bir cins. Kolay pisiyor tadi da gercekten cok guzel.

Ben yemek pisirecegim insanlari dusunup onlara ozel birseyler hazirlamaya severim. Hep dusunurum Tijen  bana yemege gelse ne pisiririm diye? sonunda buldum. Guney Fransa'ya ozgu Pistou yemegi yaparim. Bu ozel yemek, misafirlere yapilir, cok sevilerek tuketilir. Tam bir Akdeniz yemegi cok seveceginizi dusunuyorum. Hele benim gibi feslegene bayiliyorsaniz.

Pistou 4 kisilik
300 gr taze fasulye
300 gr Kuru fasulye yada barbunya
300 gr domates
1 orta boy kabak
300 gr patates
150 gr spagetti makarna
3 dis sarimsak
bir demet feslegen
50 gr parmesan,pecarino, yada baska sert bir peynir
zeytinyagi, tuz, karabiber



1-Bir tencereye 2 lt su koyup icine; ayiklanmis yikanmis ve ikiye kesilmis taze fasulyeleri, kabugu soyulmus ve dorde kesilmis patatesleri, 1 cm kalinliginda kesilmis kabaklari, bir gece suda bekletilmis kuru fasulyeleri ekleyip atese koyun, kaynayinca altini kisip 2 saat pisirin..
2-Bir tencerede kaynattiginiz suya domatesleri 1 dakika tutun, cikarip soguk sudan gecirip kolayca kabuklarini soyun. Cekirdeklerini cikarin kalani ince dograyip, iki tutam tuz bir tur karabiber ile kaynamaya baslamis tencereye ekleyin domateslerde sebzelerle beraber yaklasik 2 saat pisecek.
3- Yikanmis feslegenleri, sarimsaklari ve biraz zeytinyagi ile havanda dovun. Feslegen cok hassas bir ottur. Aromasindan kaybetmemesi icin yagda ezilmesi en iyi yontemdir. Bicakla kesmek oksidasyona sebep oldugundan onerilmiyor. Ezme islemin bitince 2 yemek kasigi daha yag ekleyin.
4- 2 saat sonunda bir kepce ile 1/2 kepce kuru fasulyeyi cikarip ezin yanina baska malzemede gelirse onemli degil onlarida ezin ve corbaya geri koyun. Kaynamakta iken spagettileri ekleyip bir 7/8 dk daha pisirin. Altini sondurun, yagli feslegeni ekleyin. Yaninda rendelenmis peynirle sicak servis yapin.



16 yorum:

Selen dedi ki...

Simdi yemekten geldim ama agzim sulandi dogrusu. Harika birsey bu belli, hemen yapmali.

Not: sarimsak havani isaretlenmis, karistiranin vay haline :)

Narince dedi ki...

Bizim köyde de çok kabak olur. Yengem dağıta dağıta bitiremez, vsonra kocaman olur kartlaşır, tohuma dururlar artık.
Loe çok şanslı, onun bedensel, ruhsal gelişimi için çok faydalı, bahçeniz, eviniz. Keşke dünyada her çocuk onun kadar şanslı olsa...

YeMeK vAkTi dedi ki...

Yemek ok değişik olmuş ellerinize sağlık görüntüler harika

Mehmet Vuran dedi ki...

(Arkadaş) Bulmuş böyle güzel oynayacak yeri, tadını çıkarsın, denemeler yapsın tabi. İyi eğlenceler Leonardo.
Yemek de çok güzel ve sağlıklı görünüyor Beste.

nalan dedi ki...

meyvelitepe'de de dert aynıymış. hatta kabak çiçeği ile poz veriyor artık köpekleri bile :)

hüznün tadı dedi ki...

Yemek harika görünüyor. Eline sağlık. Leonardo bu tür yemekleri seviyorsa ikinizde çok şanslısınız.

Tijen dedi ki...

Besteeeee,
Sen önüme ne koysan ben onu seve seve, iştahla, afiyetle, şükran duygusuyla yerim. Ama yanında bir bardak da buzzzz gibi beyaz isterim. Bu aralar beyaz şaraplara taktım. Yoksa ben ezelden kırmızıcıydım. Ne oldu bana anlamadım ya. Çok teşekkür ederim bana yemek pişirdiğin için.

beste dedi ki...

Selen-Oooo Selen gelmis hosgelmis!Haha yok yok seramik boyalarim var her elime gecenle oynuyorum iste ondan 3 dilde adini yazmistim ama dedigin dogru sarimsak havani ayri bende. Ay boyle psikopatmis gibi oldu ama kokusu geciyor valla diger yiyeceklere:)

Narince-Topu topu iki kok kabak vardi ama inanilmaz 1 ile 2 kilo arasi degisen devasa kabaklar bunlar. Koyden sehre goc bitti artik Necla sehirden koye goc basladi, yasam kalitesi ve cocuklarimizin sagligi icin:) Dilegine yurekten katiliyorum...

YemekvaktiAylin-Cok hafif ve saglikli begenmenize sevindim, cok tesekkurler

Mehmet-Mustafa'dan haberleride bekliyoruz:) cok tesekkurler

Nalan-Gordum cok sekerdi manken hanim, ama benim iki kok kabagim var,komsuyla beraber bir turlu bitiremedigimiz daha fazlasini dusunemiyorum...

Huznun tadi-Leonardo sebze, meyve yer hic bir problemi yok, sanstan ziyade yemege duskun bir ailede buyumesi ve bebekliginden beri her turlu sebzeyi denemesi sanirim bu ise yardimci oldu. Ben sebze yemezsek kendini hasta hissedenler grubundayim:) cok tesekkurler...

beste dedi ki...

Tijen-Biliyorum ama ben gene de ozene bezene birseyler hairlamak isterim:) Bende beyazi takdir ediyorum bu aralar meger ben beyaz sek sevmiyormusum yagli beyazlar favorim, birde turunc sarabi saklamistim ama bakalim ne zamana?

ANNEMİNELİ dedi ki...

Yemek çok iyi,paylaştığın için teşekkürlerrr.Sevgilerrrr....

Narince dedi ki...

Sorma daha önce iki kedisini kaybetmiş biri olarak çekiniyordum, bağlanmaktan korkuyordum. Ama özlemişim kedi sevmeyi, oynaştık şimdi, çok şeker.

Açalya dedi ki...

oooo bak o yuvarlak fasulyeden annemler de yetiştiriyor, helva gibidir amanın çok güzel.

Yemek de çok güzelmiş, yarın niyetim var bu yemeği yapmaya, çok özendim. Bu gece barbunyaları ıslatayım ben.

Maymun Leo! :o)

beste dedi ki...

annemineli-begendiginize sevindim,sevgiler

Naricce-gordum uzum hanimi cok seker

Acalya-Tam maymun tam:) denersen islik cal...

Adsız dedi ki...

Leo noldun oğlum böyle sen :)) Beste zaptedebilene aşk olsun dediğni duyuyorum sanki !

Isil Simsek dedi ki...

Harika gorunuyor,cok tesekkurler Beste paylastigin icin.Senin sebze yemeklerini incelemem lazim bir gun oturup.Sevgiler,
Isil

beste dedi ki...

Isil-begenmene sevindim umarim denersin, sevgiler

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin