13.09.2010

Paris Dogal Tarih Muzesi (Muséum National d'histoire Naturelle) I ve yeni Doga blogumuz

Paris'e her gelisimizde mutlaka ugradigimiz bir durak var mutlaka paylasmam gerekli. Dogal Tarih Muzesi
1635'te Kraliyet Sifali Bitkiler Bahcesi olarak kurulmus, o gunden bu yana buyuyerek paleontoloji, andropoloji, zooloji, mineralopoloji, botanik, dogal tarih alaninda gelisimini surdurmus ve hatiri sayilir bir koleksiyon olusturdugu gibi arastirma, egitim, koruma alaninda cok onemli merkez haline gelmistir. Kocaman bir parkin icinde yer alan Hayvanat bahcesi, Bitki bahcesi, Sera Bitkileri, su anda bakimda olan kurutulmus bitkiler koleksiyonu, cocuk parklari ve hayvan temali atlikarincalar, Dogal tarih Muzesi cocuklarin en cok ilgisini cekenler.




Bu bolumun adi "La Grande Galerie de l'Évolution". 1885'te dogal tarih muzesine baglanmis. Inanilmaz bir koleksiyonlar karsilastigimi dusunurken sadece yuzde 95'inin halka acik oldugunu geri kalan iskeletlere ancak arastirmacilarin ulasabilecegini okuyunca buyuklugunu hayal bile edemedim. 600 metrekare uzerine kurulu uc katli bu kocaman galeride birinci katta toprak ve denizde yasayan canlilarin iskeletleri yer aliyor. Ikinci kat dogal ortaminda  insanligin gelisimine ayrilmis, dinazorlar burada, ucuncu kat hayatin evrimi uzerinde, bir cok fosilin yer aldigi bolum.

Solda cesitli maymun iskeletleri sagda kocaman bir rhino

                                                              iskelet resmi gecidi

Muze ile koleksiyon beni o kadar etkileki sizinle bazi rakamlari paylasmaliyim. Muzede;
Bocek 40 000 000, Balik 400 000, Kabuklu deniz urunleri 5 000 000, surungen ailesinden 130 000, kus 130 000, memeliler 130 000, insan iskeleti 35 000, fosil 2 700 000, kurutulmus mantar cesitleri 500 000, kurutulmus cicekli bitkiler ve fujerler 8 000 000, canli bitkiler 25 000, canli hayvanlar 5 000, metereoit 3050, mineraller 243 000, kayalar 600 000 tane ornegi var.

Leonardo'nun ne kadar sevdigini anlayamadim ama hepsine goz atti. Sagdaki deve iskeleti


Kaplumbaglarin iskeleti bile cok sevimli ama minik yarasa icin ayni seyi soyleyemeyecegim!



Ikinci kattaki karnivor dinazorlardan bir demet


Soldaki meshur T-rex malum buyuklugunden dolayi kareye sigmadi. Sagdaki asla karsilasmak istemeyecegim karnivor bir dinazor kafasi!



Soldaki yine karnivor bir arkadas,  aa sagdakini ben "Buz Devri" adli animasyondan hatirliyorum ne seker degil mi?



Bir tur dinazor



Minik bir Mamut


Yorulduk oglus,  bu Oryantal Mese'nin golgesinde dinlenmek lazim. Mese mi 1785'te dikilmis sadece 225 yasinda!

Efendim cok guzel bir haberim var, biz doga asiklari, sevgimiz kabina sigmayinca bunu bir blog haline getirmeye karar verdik. Bundan sonra dogayla ilgili yazilarimi bu adresten paylasacagim.  http://dogakesif.blogspot.com/  Icerigini agirlikli olarak hayatimizda yer alan, bazen yanindan faketmeden gectigimiz bir narin bitkinin tanitimi, yetistirilmesi, pisirilmesi yada alternatif tipta kullanim alanlari olusturacak. Buyrun kesif gezimizi beraber yapalim.

Ben bu yaziyi yazdiktan http://www.hurriyet.com.tr/cumartesi/15862172.asp?gid=66 yaklasik iki hafta sonra Istanbul'da Saint Joseph Lisesi'nde Doga Bilimleri Merkezi kuruldu, cok mutluyum bu insanlik icin atilan buyuk adima:)

23 yorum:

atolyenott dedi ki...

çok güzel bir müze ama ben ağaçla ilgili bir yorum yapıcam.225 yıllık o ağaç bizde olsa hemen keserlerdi:)

Tijen dedi ki...

Geçenlerde Maya'cığımı da benzeri bir müzeye götürmüşler, bana heyecanla "hayvan kemikleri"ni anlatıyordu. Önce biraz korktum ama sonra korkum geçti dedi!

Meyvelitepe dedi ki...

Çoğu kişi artık müzeler yerine büyük alışveriş merkezlerini gezmeyi tercih ediyor, oysa ki büyüleyici müze gezileri bir geziyi nasıl da ilginç ve unutulmaz kılabiliyor. Bu doğal tarih müzesi çok zenginmiş gerçekten, bitkiler kısmını da çok merak ettim şimdi ve Leo'nun pozlarına da bayıldım. Paylaşım için çok teşekkürler.

Ayrıca, sayın atolye nott'a bir not: 2005 yaşında olduğu için Türkiye'nin en yaşlı ağacı kabul edilen 25 m. uzunluğunda, 262 cm. çapında olan sedir ağacı Antalya'da ve koruma altında. Ayrıca "Anıt ağaçlar, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları tarafından tasdikleniyor ve koruma altına alınıyor. Anıt ağaç kategorisindeki bir ağacın budanması için bile Koruma Kurulları'ndan izin alınması gerekiyor."

A Kadir Bekçi dedi ki...

Farklı bir müze,resimler bile heyecan verici.Devamını bekleriz teşekkürler.

Narince dedi ki...

Harika! Bizim MTA müzesini düşününce:)) Çocuklar için mükemmel! Hele oğlanlara...

minimalist dedi ki...

adamlar 1635'de müze yapıyorlar; biz ise.... harika bir bilgi teşekkürler; resimler de öyle.

nevin dedi ki...

Ben bu Mese'nin golgesinde dinlelen maceraciyi nasil sevecegimi sasirdim inan. cok tatli coook.. Beste'cigim, Melbourne'da buna benzer bir muzemiz var, cocuklar kucukken hemen her hafta bisikletlerimizle muzeye giderdik. butun gun orda ot, bortu, bocek, iskelet, tas, ... aklina ne gelirse iste heyecanla gezerdik. Sorular, sorular.. hic bitmez. Ama itiraf edeyim, ben cocuklardan cok kaptirirdim kendimi, cunku biz buyurken hic boyle seyler goremedik malesef. Nefis fotograflar. Acikcasi bizim burdaki muze cok sevimsiz geldi simdi gozume. Paris iste!! her seyi bir guzel.. cok cok tesekkurler...

Bu ara da yeni blog sayfaniz hayirli olsun. .

Berceste dedi ki...

Eeeeen sevdigim muze :) Cambridge'de minik bir tane, Londra'da bayildigim bir tane vardi... Asiktim resmen bu muzelere. O kadar guzel seyler var ki, hele Londra'dakinde o kadar cok ogrenilecek sey vardi ki! Minik yanardaglar, minik zelzele simulasyonu, canlilarindan farksiz dinozor simulasyonlari. Kuzenimin kayinvalidesi torunlarini Science Museum'a goturmeye kalkmisti Turkiye'den geldiklerinde. Acayip s1k1ldilar. Dedim yanda Natural History Museum'a alalim sizi... Oraya bayildilar bayildilar, cikmak istemediler. Adim Dilek cocuktan anliyora cikti :) E cocuklar seviyor simulasyonlari, animasyonlari. Ne yapsinlar hareketsiz duran seyleri :P Dinozorlari gordukleri noktada is bitti zaten :)

Veeee dogayi kesif turlarimizda yolu bizimle kesisen herkese hosgeldin diyoruz yeni sayfamizda... Bu konuda ilk adimi atan sana ve Evren'e de tesekkur ediyoruz.

Berceste dedi ki...

Aaaa bir de bir de darisi ulkemizin basina bu muzeden bir tane de bizde olsa!

Açalya dedi ki...

güzel valla, günlerce iskeletli kabuslar görür şimdi oğluş :o)

Göçebe dedi ki...

Paris'e gelldiğimizde muhakkak gideriz biz de. Teşekkürler paylaşım için.

Adsız dedi ki...

ben sadece minik kuzuyu mıncıklayıp öpmek istiyorum... onun duruşunu yesinler...küçük adam...:-)
arzu-acupofcaffein

ANNEMİNELİ dedi ki...

Ağutos'un 24 .de ordaydım, çok çok beğendim.Paylaşım için teşekkürlerrr..Sevgilerrrr....

Crebro dedi ki...

Oğlun çok etkilenmiş olmalı müzeden ben de etkilendim. Yeni bloğun çok iyi bir fikir olmuş. Doğa sever olarak bağlantılarıma ekleyip takip edeceğim.

nalan dedi ki...

çocukları bırak ben bile zıplardım herhalde gerçekten görsem bu carnivor arkadaşları.
ağaçlar konusunda evet biz de korumaya çalışıyoruz ama istatistik, bilgiyi biriktirme ve paylaşma kültürü maalesef görece daha zayıf.
müzeler yerine alış veriş merkezlerinin tercih edilmesi konusu ise pöff :)
paylaştığın için çok teşekkürler Beste.

www.pemberehber.com dedi ki...

Sanırım, seneye seyahat rotamız belli oldu :) Çok güzel bir paylaşım. Sevgiler.

didem dedi ki...

Muze cok guzel, Leo bayilmistir. Bizim Berk bu tip muzelere cok merakli dinazor olsun da ne olursa olsun. Bir ara surekli dinazor kitaplari okuyordu. Sevgiler...

beste dedi ki...

Atolyenott-Evet nice guzelim agaclar gitti oyle, ozellikle yerlesim alani yaratmak icin!

Tijen-Fistik Maya cesur olacak halasi gibi:)

Meyvelitepe-Harika bir muze ilk firsatta geri donecegim. Bitkiler kismida oyle onu baska bir posta biraktim. Birde kurutulmus cicekler var ama su an bakimda ben esas onu bekliyorum. Agaclar koruma altinda ama bizim ulkemizde bir suru sey gibi kim vurduya gidebiliyor yada bir kilif bulunabiliyor. Ben bu ihtiyar agaci cok meak ettim varligindan haberim yoktu nasil gorebiliriz kendisini internette?

Kadir Bey-Cok tesekkurler

Narince-O ne muzesi valla ben daha cok bayildim narincem:)

Minimalist-Evet ya insanin icinden hep bir keske geciyor! sevgiler

Nevin-Aynen bende bir daha gideyim istiyorum bir cocuk icin zenginlik oldugu kesin ama bende hayranlik uyandiriyor. Yoktu ya boyle muzeler hos hala da yok ya.

Berceste-Science museum deprem smilasyonu benim depremin nasil birsey olacagini ilk hissetigim yerdi, bilmezmiyim sahanedir orasida:) Yok cocukken degil yasindayken! gec cocukluk diyelim hala devam eden...

Acalya-Yok ya goredi ama ikinci kismi var ki onu yayinlamaya tereddut ediyorum bak o kismi bize kabus gordurebilir!

Gocebe-Roma'da da vardir belki benzeri ama Paris'teki cok guzel.

Arzu-Buyrun basarabilirseniz simdilik sadece rusvetle opturuyor arkadas:)

Annemineli-Bende oradaydim bilseydim icerdik bri kahve:)

Crebro-Kaydetti o onu ama ben de cok etkilendim. Cok tesekkurler destegin icin

Nalan-Dinazrlar su an ilgi alani pek korkmadi aslinda:) Cok guzel ifade etmissin eksiklikleri. Beyoglunun ortasina bile alisveris merkezi dikiyorlar ya daha ne diyelim.

Bengu-Cok tesekkurler umarim keyifle gezersiniz

Didem-Berk agbisindan sonra Leo'nunda dinazor zamani basladi habire kitap okuyoruz:)

beste dedi ki...

Atolyenott-Evet nice guzelim agaclar gitti oyle, ozellikle yerlesim alani yaratmak icin!

Tijen-Fistik Maya cesur olacak halasi gibi:)

Meyvelitepe-Harika bir muze ilk firsatta geri donecegim. Bitkiler kismida oyle onu baska bir posta biraktim. Birde kurutulmus cicekler var ama su an bakimda ben esas onu bekliyorum. Agaclar koruma altinda ama bizim ulkemizde bir suru sey gibi kim vurduya gidebiliyor yada bir kilif bulunabiliyor. Ben bu ihtiyar agaci cok meak ettim varligindan haberim yoktu nasil gorebiliriz kendisini internette?

Kadir Bey-Cok tesekkurler

Narince-O ne muzesi valla ben daha cok bayildim narincem:)

Minimalist-Evet ya insanin icinden hep bir keske geciyor! sevgiler

Nevin-Aynen bende bir daha gideyim istiyorum bir cocuk icin zenginlik oldugu kesin ama bende hayranlik uyandiriyor. Yoktu ya boyle muzeler hos hala da yok ya.

Berceste-Science museum deprem smilasyonu benim depremin nasil birsey olacagini ilk hissetigim yerdi, bilmezmiyim sahanedir orasida:) Yok cocukken degil yasindayken! gec cocukluk diyelim hala devam eden...

Acalya-Yok ya goredi ama ikinci kismi var ki onu yayinlamaya tereddut ediyorum bak o kismi bize kabus gordurebilir!

Gocebe-Roma'da da vardir belki benzeri ama Paris'teki cok guzel.

Arzu-Buyrun basarabilirseniz simdilik sadece rusvetle opturuyor arkadas:)

Annemineli-Bende oradaydim bilseydim icerdik bri kahve:)

Crebro-Kaydetti o onu ama ben de cok etkilendim. Cok tesekkurler destegin icin

Nalan-Dinazrlar su an ilgi alani pek korkmadi aslinda:) Cok guzel ifade etmissin eksiklikleri. Beyoglunun ortasina bile alisveris merkezi dikiyorlar ya daha ne diyelim.

Bengu-Cok tesekkurler umarim keyifle gezersiniz

Didem-Berk agbisindan sonra Leo'nunda dinazor zamani basladi habire kitap okuyoruz:)

A. dedi ki...

Beste abla , elimde kaç tane 3 boyutlu dinazor maketi , lego ve kitaplar var bi bilsen. En sevdiğim filmlerden biridir hatta Jurassic Park çok eski olsada.Çok güzel bir paylaşım çok teşekkürler .O üstü kambur olanı Nat Geo da izlemiştim yapay stüdyoda hazırlanan grafik tasarımlı belgeselde.

ElfAna dedi ki...

4 yasindaki oglumla beraber goz gezdirdik fotograflara ve bayiildik:))

elmalı kurabiye dedi ki...

paylaşımınız için teşekkürler..

Lezzetli Sanatlar dedi ki...

Sevgili Beste merhaba,
Blogun, yazıların bende alışkanlık oluşturdu.
Sayfalarından kopamıyorum.
Paris Doğal Tarih Müzesine hiç gitme fırsatım olmadı ama listeme aldım, ilk fırsatta görülecek.
Çocuklarım küçükken Newyork'ta National Museum Of Art'a gitmiştik. Oradaki Dinazor ve canlı iskeletleri bizi çok etkilemişti.
Sayende hem Paris'tekini gördüm, hem de eski günlere döndüm.
Adana'dan sevgilerimi yolluyor sevimli oğlunu ve seni kucaklıyorum, Pırıl.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin