15.11.2010

Evren'in minik hediyeleri, pancar salatasi ve elde borek acma


topac

Bu hafta dalgali gecti, durmadan gunlerce yagmur yagdi, yagdi. Kotu haberlerin bol oldugu ama minik surprizlerinde eksik olmadigi bir hafta. Hani bazen hic beklemediginiz minik bir zarf icinden cikan bir topac, bir cicek tohumu, ozenle kurutulmus saklanmis ve sonra size gelmis cok ozel bir minik yaprak, uzerinde minik bir el izi olan  kartpostal veya incelikle seveceginiz dusunelerek hazirlanmis bir CD, bir el isi kese, canta, komsunun bahcesinden bir sepet elma  sizi hayata baglar, iciniz isinir sukredersiniz. Boyle insanlar ve gunler  olmasa hayat cok zorlasabiliyor bazen.

                                            Oglumun mektup arkadaslari minik meleklerden gelen kartpostallar...


                                                          Komsunun hediyesi elmalarimiz

Bu guzel el yapimi canta Melda Bascakir'a ait. Cok guzel bir koleksiyonu var bir goz atin.

Hayatta 40 yasinda ilk boregini Fransa'da acmakta varmis. O kadar canim istedi ki elde acilmis incecik yufkayla yapilmis, katman katman agizda dagilan citir borek. Ispanak, pirasa yoktu ne gam bahceden mis gibi isirgan otlarimi topladim. Kasar peyniriyle karistilar, biraz jambon eklendi yanina buharda pismis pancar ve brokoli salatasi ve mandalina. Bu hafta cikolata yok oglus antibiotik aliyor bol vitamin haftasi.


saclarim artik kirmizi

Ilk yufkayi acarken niye boyle guzel bir gelenek kayboldu halalarimiz, anneannelerimiz acarken niye hic ogrenmeye tenezzul etmedik diye hayiflandim. Bu kadar guzel bir lezzetden nasil vazgecebildik ? Simdilerde mahalle yufkacilari da ortadan kayboluyor, endustriyel paketlenmis icinde binbir koruyucu madde olan lezzetsiz musamba benzeri yufkalar her yerde.
Ucuncu yufkayi acarken niye vazgectigimizi anlar gibi de oldum cunku zor, ciddi el emegi, kollar agriyor ustelikte yapmasi sikici, ayni dolma sarmak gibi saatlerce suruyor. Ciddi bir emek var calisan insanlarin yapmasi fantazi, gereksiz zaman kaybi diye dusunuyor insan, yerine yapacak daha iyi seyler var her zaman, kitap okumak, oglusla oynamak gibi. Bakis acinizi degistiriseniz meditasyona benziyor, sadece yirtmadan inceltmeye calistiginiz yufkaya odaklanin, icine elinizin teri ve sevginiz gecen oglusun ilk acma boregi olacak, ben zaten cok ozlemistim, Fransua bayilarak yiyecek degmez mi?  Sevdiklerimi beslemek sozkonusu olunca herseye deger.


Buharda pismis pancarlar, azicik soguk sikim zeytinyagi ve maydanoz ile bulusup bedenimize vitaminler moraller verecek.

                       Sumbulleri buyume hizi inanilmaz arkadas 3 gunluk, koklerin boyuna bakiniz.

                                   Yagmurlar bitmeyen yagmurlar heryer islak. Islaklik yapisiyor ustunuze. Latin ciceginin yapraklari uzerindeki su damlalari fiziksel bir olay adi Lotus etkisi. Bu bilgi icin Evren'e tesekkurler.


Crebro'nun kedisi



Iyi bayramlar



Son iki fotograf bana ait degildir bilginize kaynaklarini bulamadim link vermek icin.

37 yorum:

hindiba dedi ki...

Anneanneme sormadim, ögrenmedim diye hayiflandigim öyle cok sey var ki... O latin cicegi yapraginin üzerindeki damlalarin bir adi var, biliyor musun?

Leylak Dalı dedi ki...

Börek lezzetinde, sümbül kokusunda, evlat sıcaklığında, yağmur bereketinde bir bayram dilerim. Ankara'dan sevgiler...

beste dedi ki...

Evren-Iste bak bu tam 40 yas sendromu:) Yaprak ustundekiler cig? ama o sabahlari isi farkinda olan yogunlasma degil mi? bunlar yagmurdan sonra yaprak ustunde kalanlardi buna da cig diyebilirmiyiz yoksa baska bir adi mi var?
Leylak dali-Hemen ayni dilegi size geri yolluyorum heyecanlamamak mumkun degil cok guzel ifade etmissiniz, sevgiler

hindiba dedi ki...

Lotus etkisi ;)

acupofcaffein dedi ki...

çok insafsızın yahuuuuuuuuuu...:-) yapılcak şey mi şimdi bu:-) o ne börek öyle. Küçükken anneannem birileri geliceği zaman hemen hamur tahtasını getirin derdi. Ayağı sakat olmasına rağmen uzatır hiç üşenmez, katmer, förtköşe börek, tepsi böreği, mantı yapardı. O tepsi börekleri, bakır kocaman tepsilerdi, fırına götürürdük orada pişerdi. O pişme süresi hiç geçmek bilmezdi.
Hamuru açarken benide başına oturturudu, hamur açtırırdı. Büyünce kaçdefa açtığımı soracaksan herhalde bir elin beş parmağını geçmez...:-))
Yinede o lezzet hala damağımda. Aaahhh..aaahhh.. neyse efendim. :-)
evet o altıncı fotoğraf dağ çileği. Biz orada bol bol yedik. Kırmızılarını tabiki. Birde doğal. İlaçlama falan olmuyor oralarda çünkü. Adanın arka tarafı olduğu içinde çok az insan var.Dağ çilekleride bize kalıyor tabiki.:-)
teşekkür ederim. Biz bu akşam yola çıkıyoruz. Miiiiiiinniiikuuusss oğluna geçmiş olsun. Allah nazardan korusun. Çok tatlı maşallah.:-)
arzu

Meyvelitepe dedi ki...

Size biraz güneş takviyesi yapabilseydik buradan keşke:)Ama ne gam, Leo güneş gibi aydınlatmış bu yağmurlu postu da, belli ki hayatınızı da. Börekler de enfes görünüyor.
Yağmura inat dilerim gönüllerinizde açsın güneş her daim.

burcu dedi ki...

Elde acilan boregin tadi hic bir seye benzemiyor degil mi? Cok bunaldigim zamanlarda elim hep hamura gider benim, o hamurlar ya makarna olur ya borek. Ama daha cok makarna, malum o daha kolay.

Adsız dedi ki...

İnsana börek açtırtırsın sen . Pırasa ve ıspanak olmasın sadece ısırganda olsa olur.Nasıl güzel kokmuştur şimdi o evin içinde. Çayla mı yoğrutlamı yersin böreğini Beste ?Leo ilk pozda zayıf geldi gözüme annesi.İkinci fotoğrafta da Ashley gibi gözlerinin alt kısımları .Doktor az su tüketiminden demişti.Suyla arası nasıl bu maviş oğluşun annesi?Hah birde Börek severmi Leo?Ayırmıyor değilmi Türk yemeklerini :)?
Red Riding Hood

ayçobanı dedi ki...

Ben mutfak konusunda senin gibi becereikli degilimdir ama komiktir acarim, sararim :)) Demek ki var bir potansiyel :)

Cok cok cok begendim kirmizi saclari, daha bir dinamik ve hos gorunuyorsun!!

Leo'cum niye antibiotik aliyor :( Gecmis olsun!! Ha bir de bayram mesajin cok hosuma gitti dogrusu!!

Adsız dedi ki...

Merhaba Beste,
bir kere daha tekrar ediyorum cok cok cok tatli bir oglun var.Yuz hatlari o kadar guzel ki buyuyunce nasil yakisikli bir delikanli olacagini simdiden hayal edebiliyorum.Her seyin en guzelini diliyorum yavrun icin.
Ben de ilk kez italya'ya geldigimde hamur actim,ispanakli kol boregi yapmistim. Sonrasi da geldi zaten, ama hala yuvarlak acmayi beceremiyorum. Benim anne tarafim yunanistan gocmeni. Ben de simdilerde cok kiziyorum kendime niye hic anneanneme,dedeme anlattirmadim onlarin hikayelerini diye.Nerden,nasil geldiler vs. Insan buyudukce gecmisin kiymetini anliyor sanirim.Ama anneannemin en iyi yaptigi yemegi cok kolay yapabiliyorum,yazin sebze kizartmasi cok yapar mubadiller hem lezzetli hem kolay :)
Yazlari hatirliyorum,anneannemin kocaman bir terasi vardi; orda ailenin butun kadinlari gecerlerdi hamur tahtasinin basina yagli yanic,gozleme acar , sacda pisirirlerdi. Biz de sokaktaysak resmen kokusuna gelirdik.
Ellerine saglik,opuyorum
Deniz ( Genova)

Esin Bozdemir dedi ki...

Sevgili beste,
Ne güzel börekler yapmışsın...hele ki salataya bayıldım..ellerine sağlık...tam damağıma göre hemen salata alternatifini deneyeceğim hazır evde kırmızı pancarım varken:)

Güzelliklerle dolu, sağlıklı, huzurlu bir bayramı ailenizle ve sevdiklerinizle birlikte neşe içinde geçirmenizi dilerim..

Sevgilerimle...

beste dedi ki...

Evren-Lotus etkisi cok hos bir isim linkte dedigi gibi latin cicekleri ve lahanalarin ustu de hep boyle...

Arzu-Gizli hazineleri buluyorsunuz demekki guzel:) Cok tesekkurler. Kesinlikle cok guzel borek acacagina eminim hamurunda varmis:))

Meyvelitepe-Cok iyi olurdu dusunmeniz bile iyi geldi:) Annemde oglusu gunesimiz diye sever.

b. Makarna daha kolay dedigin gibi hamurla oynamanin iyilesitici etkisi var olmadi oyun hamuru ayni isi goru mu acaba kalorisiz :)

RRH-Sade yenildi:)Leonardo annesi gibi istahli hrseyi yer benim oglusum ama kilosu babasina cekmis ince gozukuyor ama merak etmeyin hersey yolunda kilosu, boyu. Birde hasta otit bu fotograflarda yavrukus antibiotik aliyor!

Akbulut'un annesi-Bak bak neler cikiyor cikindan:) borek icin kime gidilecek bir dahaki sefere belli oldu! Otit oldu Leo ondan oglusum bende kucukken cok sik olurdum cok agrir. Evet ya koyunlari kucaklayalim bu bayram...

Deniz-Cok tesekkurler Deniz'cim iyi dileklerin icin. Benim anne tarafida Selanik gocmeni borek corekleri guzeldir, annenannemin cabuk biber tursusu da oyle. Bu ortak yemek pisirme ritueli ozlenmeyecek sey degil simdi de gencler bir araya gelip birlikte yemek yapiyorlar boyel bir akim var. Cok tesekkurler bende kocaman optum.

Esmir-Salata haifi ilik olacak tadina inanamazsin cok guzel oluyor. Cok tesekkurler bilmukabele. sevgiler

huuuubakbi dedi ki...

mutlu bayramlar herşey gönlünüzce olsun

Efsun dedi ki...

Beste börek süper görünüyor,, ellerine saglik:) Bende hic bilmem yufka falan acmayi bi kere actim elime yüzüme bulastirdim. Birde üzerinde su damlalari olan bitkinin cicegini cok severim salatada, türkcesini bilemiycem cicegin:) Sevgiler ve iyi bayramlar sen simdi neler yaparsin bayrama:))

Açalya dedi ki...

Dante'nin el izini değdiriverseydin o muhteşem böreğe, çok sever yavrum.

zarpandit dedi ki...

beste beni gaza getirdin!:)
İmza: Yazıları okudugu halde sonunda yorum yazabilen kız..
iyi bayramlar :)

ciftci dedi ki...

Merhaba Beste hanim,

Boreginiz muthis gorunuyor.Ellerinize saglik.Inanmayacaksiniz ama ben de ilk boregimi 44 yasinda Almanya'da bir arkadasin evinde acmistim.Bahceden de mangold toplayip gul boregi yapmistim.Ama benim yufkalar yuvarlak degil de kare oluvermisti.Ama olsun tadinin pek lezzetli oldugunu soylemislerdi.

Sumbule bayilirim,toprakli saksiya ekmistim,aslinda bardaktaki goruntuleri her zaman daha cok ilgimi cekmistir.En kisa zamanda ben de sizinki gibi bardaga koyacagim.Gelisimini daha iyi gozlemleyebilirim busayede.

Sevgili oglunuza cok cok gecmis olsun.Umarim cabuk iyilesir.

Yazilarinizi cok begenerek okuyorum,ama yorum yazmakta galiba biraz gec kaldim.Gorusmek umidiyle.

Bayraminiz kutlu olsun.Saglik ve mutluluklar dilerim.

Ender ARTUR

Berceste dedi ki...

Beste sicakliginda bir yazi olmus bu :) Tum cicilerinizi gule gule kullanin. Kimyon yazinca, tahmin etmistim :) Hala niye bir kart bulamadim diye hayiflaniyorum :((( Borek icin insan oyle dusunse de, gene de acma boregin lezzetini hicbir seye degismem. Puf noktalari var ama annem bir turlu yanasmaz, elimden kapiverir :((( Ortadan kenara dogru acarak inceltmek gibi, gluteni bol un kullanmak gibi(glutenle sorunu olmayanlar icin diye uyaralim ama) El alisinca pit pit halloluyor, ama alisana dek. Ben daha stajyer bile sayilmam :P Bir de ust uste acilan cabuk bir borek tarifi var. Sana onu yollayayim!

Crebro dedi ki...

Hımm herşey çok güzel görünüyor.

OiP dedi ki...

Beste bana ilham veriyorsun. mutfağa girip onu ona karıştırmak, haşlamak, pişirmek, taşırmak konusunda:))
Kızıl saçı çok severim, sana da yakışmıştır mutlaka.
İyi bayramlar diliyorum bi de. Sevgiler:))

Adsız dedi ki...

ne kadar bilinçle yapıyorsunuz herşeyi, hayran kaldım. yemek yapmanız da öyle, hem çok besleyici hem çok estetik oluyorlar. elinize sağlık. yufka konusunda haklısınız ama o sanırım belli bir yaşam tarzında yapılabiliyor ancak. şehirliler için ve sonradan başlayanlar için zor olur. ben İzmir'de bir köydeyken ordaki kadınlar öyle hızlı ve hiç yorulmadan yapıyorlardı ki inanamadım. ama onlar çocukluktan beri alışmış, kolları şehirdeki erkeklerden daha güçlü zaten :) bir de zeytinyağı üreten bir köydü o kadar çok yağlı yaptılar böreği bize ağır gelmişti. ama gerçekten çok güzel oluyor doğal olunca herşey.

oğlunuza geçmiş olsun.

bayramınız kutlu olsun, sevgilerle.

Anne ve Bebisi dedi ki...

Ellerine saglik :)

Eskiden acilirdi da simdi neden acilmiyor soyleyeyim; eskiden mahallenin kadinlari, konu komsu toplasip aciyorlardi, en az 3-5 kisi olurlardi; bi yandan caylar icilir, dedikodular yapilir, sakalar, espriler girla gider, arada cocuklara-torunlara cekisilir (kalaylanir;)) bir yandan da imece usulu kat kat hamurlar acilirdi. O hamuru tek basina acmanin tadi, muhabbetle acmakta yok maalesef :)

Yalnizlastikca uzaklastik hamurlardan, mantilardan..

beste dedi ki...

Mormenekseler-cok tesekkurler bilmukabele:)

Efsun-Latin cicegi yazin bende cok kulandim cicekleri, cicek kapsulleri, yapraklari, tohumlari herseyi yenebiliyorlar bu faydali bitkisini. Pek bayram kutladigimizi soyleyemeyecegim baska hic turk yok burada halbuki bayram icin kalabalik aileler lazim:) sizede iyi bayramlar sevgiler

Acalya-Iste boyle olunca uzuluyorum yakin olsak bir tabak borek coktan sizdeydi yollamak mumkun degil sen yine de bir tepsi yolladigimi hayal et artik napalim:))afiyet seker olsun.

Zarpandit-Borek zarpanditin geri donmesini sagladi:) bu alemde bin tepsi borek gucunde derler :) sanada iyi bayramlar

Ciftci-Merhabalar, mangold pazi sanirim en azindan vikipedia oyle diyor:) daha yapacak cok seyimiz var hayatta tabi bir yerden baslamak lazim. Cok tesekkurler. gec olsun guc olmasin yorum birakmaniza ve tanistigimiza sevindim. sevgiler

Berceste-Bulmusun mis gibi hazir yapan anneyi tabi degismezsin otur acta gorurum ben seni;)saka bir yana benim annem de bilmez aslinda yabancilasma daha once basladi.Biz ucundan cocuklarimiz tamamen sahip cikar umarim.

Crebro-Kedinin esin kaynagi olarak asil biz tesekkur ederiz efenim.

OIP- Kizil sac radikal bir sac bende severim umarim yakismiztir daha gozu alisamadi. Bak bu ballar borekler direk basene gidiyor soylemedi deme:) bide size de iyi bayramlar.

Verago-Cok tesekkurler. Evet onceden alismis olasam hizlanacagim kesin ama simdilik boyle cok ozel gunlere kalacak. Bol gercek zeytinyagli borekte yutkundum afiyet seker olsun.
size de iyi bayramlar

Annevebebisi-Oyle bir tarif etmissin ki hadi gelelim bir araya acalim mis boreklerimizi sohbet sahane borek bahane olur:)Bir suru nedeni var feminism, sehirlesme vsvs tabi sonucu yalnizligi getiriyor da hadi gecelim guzel seylerden bahsedelim, sevgiler. birde feminism karsiti degilim ha aman yalnis anlasilmasin yorumu okuyanlara not.

beste dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Zehra Gürgen dedi ki...

Bende son zamanlarda niye annemden şunları öğrenmeye tenezzül etmedim diyorum? yufka açmak ise hala çook zorlandığım bir konu.Babannem o kadar ince açardı ki karşısı görünürdü..
Ve bence böreğin harika olmuş.
Hani cesur olsam şimdi oturur başına hamur açardım..ama maalesef cesaret genim şu anda uykuda..bayramın kutlu olsun canım.

O güzel gözlü oğluşunu benim için öp, geçmişler olsun ..

Berceste dedi ki...

Valla haklisin ne diyeyim :) Ama annem yan ciziyor, kollari agridigi icin, o zaman is basa dusuyor. Diger yandan Ingiltere'de ozledigim zamanlarda o yasadiklarini yasadim ben de merak etme :P Bir manti yapanin kulu kolesi olmadan kendim kollari sivadim :P Oranin unlari buraninkilere benzemedigi icin de ac ac geri geliyordu yaptigim sey! Gluten davasini o zaman ogrendim, Amerika'da yasayan bir tanidigimizdan. Kayinvalidemin unlari bol glutenli herhalde, bir de yumusak yoguruyor hamuru o. O zaman da daha cabuk aciliyor. Bir de elle cekilerek acilan bir borek var. Bak onun tarifini bilmiyorum :( Daha az yipratiyor ama insani. Ben bunlarin bilgilerini toparlayip iletmeye calisayim sana. Oralarda nasil cani ister insanin iyi bilirim. Bir de dedigin gibi gelecek nesil bu tadi bilmeli! Hele o boncuk oglus cok iyi bilmeli :)

beste dedi ki...

Zehra-Fena olmadi gercekten cok tesekkurler.Size de iyi bayramlar Derin'ene opucukler.kedi kafa tasinali beri birsey yazmiyor blogununa cok calisiyor diyorum ben:)

Berceste-Unum organik benim bir problem yasamadim ha birde obur tarafi gorunuyordu valla ince oldu:)Birde arada ben elimle cekistiriyordum pizza hauruna yaptigim gibi ise yaradi belkide farkli bir teknik gelistirmisimdir farkinda olmadan. Bir ustayi seyretmek lazim kesin. Cok tesekkurler. Mantiyla ilgili cok ama cok kotu bir anim var artik yiyemiyorum!

Mehmet Vuran dedi ki...

Evvela Leonardo'ya geçmiş olsun.
Ve evet bence de elde açılmış yufkayı ayrı tutmak lazım :)

ycurl dedi ki...

Herkes borege methiyede bulunmus benim de gozum kaldi. Bu arada annesinden niye bunlari ogrenmedim diyen gruptanim ben. Annem hamuru acarken eliyle cekistirirdi hatta aralara yag surup katlanip tekrar cekistirilip acilirdi. Alt ust borek denirdi adina.
Eh sonunda ben de takip edip yorum birakmayanlardandim. Borek aska getirdi bu bayram sabahi :)

Unknown dedi ki...

Benim de gelecek planlarim arasinda yufka acmak var. Yasim 34. Bakalim ne zaman kismet olacak... Bir anda girisivermek gerekiyor galiba sizin yaptiginiz gibi.
Kuzulu resme bayildim.

ZencefilliÇörek dedi ki...

saclar muhtesem olmus en sevdigim renk kizil zaten :)
ve borek de muhtesem, o kadar ugrastirsa da kendi actigin boregi yemenin keyfi hicbirseyde yok... ve pancar salatasi mimmm cok severim.. sevgiler canim..

beste dedi ki...

Mehmet-Tesekkurler, selamlar

Ycurl-Cok sevindim yorum yaptigina :) bende icgudusel dogru yapmisim galaiba borek yufkasini:)

Vejeteryankedi-Ooo senin daha nereden baksan 6 senen varmis:) zamani gelince kulagina fisildar yufkalar!!

Zencefillicorek-Tesekkurler, sevgiler

pinarbk dedi ki...

1-Romaydı, Medeniydi derken hangi arada börek açacaktık, hangi arada öğrenecektik? Okumuş kızlar öyle şeyler yapmazlardı:( Sonra da çocukta yaparım kariyer de deyip çarka girince iyiden iyiye imkansıza dönüştü anlamlı işlerle uğraşmak. Dilerim 40'a kadar bana da kısmet olur börek açmak:) Ellerine sağlık...

2-Kızıl saçlar, süper,süper. Duştan sonra unutup beyaz tişört giymediğin sürece no problem:)

3-Hep yağmur zor sahiden:(

4-Mavi gözler, çok güzel bakıyor çooookkkkk....

Ve 5-İyi bayramlar dileyerek çok öperim...

beste dedi ki...

Pinar inanmayacaksin yeni postun var mi diye senin bloga baktim email kutuma geri dondum ve sen:) Aslinda avukat iken acmak lazimdi bu yufkalari o sinirle pelur kagidi gibi olurdu hepsi:)) hala yikayinca kizil kizil sular akiyor! Bizde yagmurla yapilacak seyler kesfetmeye calisiyoruz cikip islana islana yuruduk sonra oglan otit oldu bilmiyorum ondan mi? Mavi gozlerin sahibi hayatin mucizesi, isigi ne kadar sukretsem az. Size de iyi bayramlar:)

CherrybLossomgirL dedi ki...

sondan 2. fotoğrafta bastım kahkayaı vallahi :)

Narince dedi ki...

Hımm börekler de açılmış, afiyet olsun. Ben inatçıyım adama akıllı öğrenicem bu işi . Çünkü iyice öğrenddiğinde kolayca çabucak açıyorsun. Tek başıma su böreği yapmak var aklımda kaç zamandır ama bir türlü fırsat yaratmadım. Ne fena!

Adsız dedi ki...

Beste Hanım İstanbul'dan selamlar..
Tasarımlarımı beğenmenize ve blogunuzda yer vermenize memnun oldum, teşekkür ediyorum..file torbanızı iyi günlerde kullanın.. sevgiler

Melda Başçakır
www.meldabascakir.com

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin