8.11.2010

Paris Çikolata Fuarı 2010 ya da cennet mi demeliydim?

Bir fuar düşünün kapısı rock konseri gibi insan kaynıyor, uzun kuyruklarda içeriden gelen çikolata kokusuyla başınız dönüyor. Heyecan, kokuyla birlikte artıyor ve içerdesiniz. Her yer çikolata bloklari ile dolu, dünyanin en önemli çikolata şefleri birada ve çikolataları orada sizi bekliyor. Stantların önü kalabalık, kibar Fransız'lar iş çikolataya gelince topluiğne büyüklüğündeki ikramları tatmak için itişip kakışıyorlar ve ilk defa kimse birbirine pardon filan demiyor. Bakışlar sabitlenmiş, kulaklar uğulduyor gözler başka bir şey görmüyor. Çikolalatar. Paris'te 16 yıldan  beri çikolata fuarı düzenleniyor. Çikolata dünyaya Aztek ve Maya'ların armağanı olsa da bugün en çok Afrika'da (yüzde 39 ile Fildişi Cumhuriyeti, 19 ile Gana) Endonezya (yuzde 13 ne şanslısın Selen :) da üretiliyor. Çikolatayı işleme konusunda İsviçre, Fransa hatırı sayılır bir yerdeler. Fuar en iyi Fransiz çikolata şefleri ağırlıklı isede  Belcika'lı ve Japon seflerde vardı. Paris'i bu sefer çikolata kokusu sarmıştı.
                      

Giristeki kocaman çikolata ayiıcık iştah kabartsa da dikkat yenmez yazıyordu geçtik. Büyük Fransız şefler Valrhona çikolatası kullanıyorlar, bu çikolatanın rengi kızıl kahve, benzersiz tadından bahsetmiyorum bile. Her birin ayrı bir efsane olan  Bocuse, Ducasse, Hevin, Michalak, Pic, Robuchon Valrhona cikolatasi kullaniyor, Dollayou, Maison du chocolat cikolatalarini Valrhona'dan temin ediyor.
Ortadaki yeşil kavanoz şamfıstık ezmesi gözlerim nemleniyor mutluluktan. Türkiye'de şamfıstık ezmesi üretiliyormuş, henüz tanışmadık kendisiyle. Büyük taneli pastacılıkta kullanılan iri şekerler poşetlenmiş, bu stant daha çok süsleme malzemelerinden oluşuyordu. Bi sonraki reyon vanilya çubuklarına ayrılmıştı.

                 

Lindt seffaf bir mutfak kurmustu, dileyen atolyelere katilabiliyor yada disardan seyredebiliyordunuz ama yanasmak ne mumkun. Sagdaki fotograf yine cok onemli bir cikolata isleme ustasinin stanti, cikolata tohumlari Madagaskar, Brezilya ve dunyanin diger yerlerinden gelmis islenmeyi bekliyor. Michel Cluizel cikolatayi soya lesitini kullanmadan gercek kako yagiyla isleyen icine baska madde katmayan bir ustalarin ustasi.

dikkat yenmez!
Fur süresince, hergün saat 5'te çikolatadan hazırlanmış giysilerle defile düzenleniyordu. Defile fuar alanının ortasında yer alan platformda yapıldı ancak kalabalıktan birşey görmek mümkün değildi. Leonardo babasının omuzlarında guzelce seyretti. Elbiseler defile öncesinde sergilendiğinden fotoğraflamak mümkün oldu. Sizde benim gibi harcanan çikolataya üzülüyorsanız grçk bir obur olup yalnız değilsiniz...

                   
Çikolata butiklerinin sponsorlugu ile tasarımcılar çikolata kullanarak elbiseleri dizayn etmişler.

                    


                    

Fuarda önceden bildiğim çikolata şefleri olduğu gibi yeni kesiflerimde oldu. Joel Patouillard, MOF sahibi bu şef mavi, kırmızı çizgili özel gömleğiyle bizzat standdaydı. MOF(Meilleur Ouvrier de France) Fransa'nin çeşitli kategorilerde en iyi ustalarına  yapılan yarışmayı kazananlara verilen son derece prestijli bir ünvan ve sadece onlar yakaları  mavi, kırmızı çizgili önlük takmayı hakediyor.

Patouillard'in ıtırlı, balkabaklı ve değişik parfümlü çikolataları ayrı bir yazıyı hakediyor şimdilik fotoğraflarına bakalım.

Yine bir MOF, Bruno Cordier'den makaronlar;
Çocukluğumuzun horoz şekerleri ve guimauve'lar(ingilizce marshmallow, Türkçesi puf? hani Eti pufun içindeki pufun değişik aromalı halleri)
Aşk pardon çikolata çesmesi;
Makaronlar, makaronlar...

Eteğe benzeyen makaron sunumundan sonra etekli bir İskoçyalı: )

Bir diiğer keşfim 2007 ve 2009 en iyi çikolatacı ödülünü ve kalbimi tamamen kazanan Jacques Bockel.
Babil kulesi değişik çikolatalarla yapılmış pralin kuleleri. Pralinlerin bazıları taş değirmende ezilmiş bademle yapılmıştı, sonuç iri dokulu, yağını tamamen tutmuş ölümcül zevk kareleri.


Nuga, Güney Fransa'ya özgü bir tatlı, öyle kalabalıktı ki ki almak mümkün olmadı.
                    
Chapon Çikolata Butiği'nin yeni keşfi çikolata mus barı, dondurma külahlarında arzuya göre Madagaskar, Ekvator yada Brezilya çikolatasıyla yapılmış mus satın alabiliyorsunuz. Tadı mı? Ölümcül.
Daha önce Japon çikolata şefi Sadaharu Aoki'yi yazmıştım. Bu sempatik hatta seyredenlerden birine göre Jackie Chan'a benzeyen usta bize beyaz çikolatalı ve Matcha'li makaron yaptı. Seyircilerden biri yumurta beyazlarını elle kolu tutulana kadar çırptı. O sırada şef kremayı ısıttı, içine beyaz çikolataları atıp hızla karıştırıp eritti ve (Yesil çay tozu) Macha ile karıştırdı. Köpükten top haline gelmiş yumurta beyazını dairesel hareketlerle bu karışıma yedirdi. Krema külahına koyup birer birer minicik sıkark şekil verdi ve fırına attı. Bu sene Japon çikolata şeflerine adanmıştı.

Bir rüya daha burada bitti, gökten düşmüş üç elma biri size, biri bana, biri de yüzyıllardır bilgi ve görgülerini yeni kuşaklara aktaran ustalara.

Yeliz'in annesi disinda kimseden ses cikmadi Leziz dergisiyle ilgili begenmediniz mi yoksa?

37 yorum:

ANNEMİNELİ dedi ki...

Ayyyyy..Bayıldım....teşekkürlerrrr...öptüm.....Paris'e sevgilerrrrr.....

Evren dedi ki...

ben iyi ki ve kesinlikle orada değildim. ben kesilikle iyi ki orada değildim. fotoğrafları bile yetti doğrusu ve iyi ki ve iyi ki ve hatta kesinlikle iyi ki orada değildim. orada olmadığım için mutlu oldum :))

pinarbk dedi ki...

Tam benlik bir yermiş:))REsimlere bakarken çekmecemdeki bitteri yiyivermişim...

Kakao ve kahve dünyanın en güzel iki şeyi bence...

My Smitten World dedi ki...

hemde ne cennet :)) ben hayatimin en güzel cikolatasini ANNECY´de yemistim... Meyer Le Chocolatier d'Annecy - hala tadi damagimda ;)

Narince dedi ki...

Yahu ne şanslısın Beste yaa! Öldüm dertten, düşmüşün cennete:)) Dergiyi almadım henüz, her yerde yok, işlek yerlerde var. Sana yollamışlardır bi tane diye düşünmüştüm ben.

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

Sen cennete gitmissin:) Ne kadar sanslisin:)

Selen dedi ki...

Okurken kendimden gecmisim.. Burnuma kokusu geldi resmen. Lara'yi salsan oraya agzindan kopukler cikararak o cikolatalarin arasina atar kendini valla. hahaha!
Aa, bak bilmiyordum burada o kadar ham cikolata uretildigini. Mango, passion fruit gibi tropik lezzetler kullandiklari cok guzel yerli cikolatalari var aslinda, suphelenmeliydim :)

minimalist dedi ki...

çikolata ve fuar üstelik 16 yıldır :))) teşekkürler hem bilgiler hem de harika fotolar için sevgili Beste. Leziz dergisini daha almadım :((( alır almaz haber verecegim söz :))haa elbiselerde süper ...

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Beste'ciğim,
Fransada yaşayan kardeşim de gitmiş o fuara. Anlata anlata bitiremedi, o çikolatalardan yiyerek, kulaklarımı çınlatarak ve seneye mutlaka beni de oraya götüreceği dözünü verdi. İnsan
Fotoğraflara bakarken bile öyle mutlu oluyor ki, gittiğimde neler olur bilemiyorum.
Paylaşımın için çok teşekkür ederim.
Sevgiler,

bilge ve annesi dedi ki...

Sevgili Beste sahiden cennete düşmüşsün, ben orda olsam kesin komalık olurdum. Dergi' yi kendi bayimde bulamadım ama bakacağım beğeneceğimden o kadar eminim ki.Çikolata kültürüm sayende arttı, sevgilerle

Süt Dilimi dedi ki...

Ah min'el çikolata!

Adsız dedi ki...

Merhaba
Ben Fransiz mutfagina bayilan biri olarak gecen hafta yapmis oldugum Normandiya seyahatimde tatdigim BEURRE BLANC sosunun tarifini sizden rica edecektim.
tesekkurler

Banu

Esin Bozdemir dedi ki...

insanın dayanabilmesi ne zor!bu güzel fotoğraflar karşısında acaba sevmeyen var mıdır çikolatayı!ben bayıldım ki hem de ne bayılmak...hemen elimin altındaki bitter çikolatayla nefsimi köreltmeye gidiyorum:)teşekkürler bestecim, iyi ki gitmişsin ...fotoğraf karelerine yansıtmışsın bu güzel görüntüleri...:)sevgilerimle...

nevin dedi ki...

Besteeeeeee!!Bir taraftan yaziyorum, bir taraftan da Michael'a laf yetistiriyorum: Seneye mutlaka Paris Cukulata fuarina gitmeliyiz!! Guluyor! Ben ise neredeyse agliycam!! Beste sen cennete gidip gelmissin arkadasim.. O fotograflar ne, ah ahhh!! Bir kez daha anladim ki hayatimin sonuna kadar cukulatadan asla vazgecemem!! Nefis bir paylasim. Yorumlariyla, herseyiyle.. Gokten dusen 3 elmanin birisi bana kalk cokulata yeee diyor !!

Beste'cigim, Lezzet dergisinde ki yazini malesef alip okuyamiyorum. Avusturalya'da 17 senedir dogru duzgun bir lahmacun bile yiyemedim, sanirim, Turk dergilerini, kitaplarini, gazetelerini satan bir yer icin 100 sene daha beklemek gerekiyor. O gune gelince de yazili kaynak olmayacak!! Link var ise paylasirsan bizler de okuruz.. Turkiye'deki arkadaslar okuyun Beste'yiiiiiii xxx

hüznün tadı dedi ki...

Çikolata rüyasından uyanmış gibiyim.Ve hala kokularını duyuyorum sanki.

yaban dedi ki...

cikolata artik beni zerre kadar cekmiyor,, hatta nutella'yi kocam kasik kasik yiyor, ben binde bir, bi lokmacik ekmek ustunde..
damak zevklerim degistikce degisiyor,, hayret ediyorum kendime,,
belki de ihtiyacim olan butun sekeri, caya fazlasiyla koydugum sekerden aliyorum, kimbilir..
ama senin gibi cikolataseverler icin guzel bir cennet, senin adina cok sevindim, boyle bir fuari gezip gordugun icin,, :)

kekvekahve dedi ki...

Beste'ciğim çikolata sevenleri mahvettin sen ya..

beste dedi ki...

Annemineli-Ben tesekkur ederim sizede kucak dolusu sevgiler

Evren-:))))

pinarbk-Benim oyumda kakao ve kahveye:)

Ebrugur, Fatih-Franszilar bu isi biliyor:)

Narince-Yok satiyor demekki:) Yok bana gelen giden henuz...

Dusbahcesi-:))))

Selen-Bende yazarken kendimden gecmistim:) Sen soyle blok blok cikolata al hani ucuzsa filan sonra bir yolunu bulup isleriz onlari:))

Minimalist-16 yil olmasina bana da inanilmaz geliyor:) cok tesekkurler

Isilcatatlar-Merhabalar, Seneye bulusuyoruz o zaman:) ben tesekkur ederim...

Bilgeveannesi-O kadar pahali ki ancak tadimlik alabiliyoruz yani istesende komalik olamiyorsun:)

Sutdilimi-Peynirlerden sonra guzel bir kahve ve cikolata sine qua non :)

Banu-merhabalar, bizim memlekete gelmissiniz tabi en kisa zamanda seve seve yazarim.

Esmir-Cikolatayi sevmeyenler bana uzayli gibi geliyor bir bitter cikolatanin yerini hicbirsey tutamaz! cok tesekkurler

Neviiiin-Vazgecme o kadar faydali ki insan beden ve ruh sagligina yazacagim bu konuda bir yazi ama gercek cikolata bitter. yediysen cikolatani afiyet seker olsun:)

Huznuntadi-Ne guzel ruya gordurduysem huznu dagitir cikolata :)))

Yaban-Valla yazarken seni dusunduydum ya cani cekerse diye iyi oldu bu haber:))) nutella gercek cikolata degildir bitkisel yaglar ve findik agirliklidir ve sagliga zararlidir ona gore! Sen gene de biraz bitter cikolata ye cok faydali bak ilac gibi dusun hemde yan etkisi yok:)))

Pratik Anne dedi ki...

Hasta ettin beni bu yazinla Beste. bu ne ya? Cennet degil cehennem buasi. Sag cikamam ben buradan. Komaya girerim. Colcugumun cocugumun rizkini yerim. Uzun sure gozumun onundne gitmeyecek goruntuler bunlar.

acupofcaffein dedi ki...

çukulatadan elbiselere bayıldım.:-)çocukken beyaz çukulatayı çok severdim. Yaşlandıkça çukulatanın da rengi koyulaşmaya başladı.:-) Ne yazık ki çok yiyemiyorum en fazla iki tane yetiyor, onlarda meyveli veya kuruyemişli veya bisküvili falan olacak.:-(
Bu arada dergiye baktım ama her yerde lezzet var lezzize henüz rastlamadım.:-(

Meyvelitepe dedi ki...

Bir zamanlar çikolata fabrikasında çikolata kazanlarını temizleme (kısmen yalayarak sanırım) işinde çalışmış bir ahbabımız vardı, hala çikolataya deli oluyordu. Şu an ben de böyle bir iş bulmayı düşünüyorum:)

Berceste dedi ki...

Beste manyak birsey bu! Kesinlikle gidilmemeli, kiloyu koy bir kenara akillara zarar :) Kafayi yer adam burada! O elbiselerden giysem, caktirmadan yiyip ciplak kalma tehlikesi var! Olmaz olmaz... Itirli cikolata bir de! Mus bir de!

anneyazar dedi ki...

Beste, harcadın beni :))

Anne ve Bebisi dedi ki...

Besteeee! Sabahin 5'inde kuyruga girerdim beee :) Bi de sanirim 1 sene boyunca sirf bu fuar icin para biriktirirdim :P Bi de 10 kilo verirdim ki fuar suresince almak icin :D

Turkiye'de olsam dergiyi alirdim kesin ama burada bulmam imkansiz. Eminim seni ya da seninle ilgili yaziyi okumak cok zevkli olacakti :)

Yelish dedi ki...

Var ya
ben orda olsam o yenmez denenleri bile caktirmadan yalardim yanindan gecerken....
Beyazlarin hepsi benim olsunnnn

Annem bana da aliyor Leziz :)
Once blogunu hatim etti burda kaldigi surece ,simdi Leziz koleksiyonu yapacak :)

Tijen dedi ki...

Fuarı bir kaç yıl önce NY'da gezdiğim için özenmedim doğrusu ama şu çikolatalı makaronlarda gözüm kaldı yahu!

Mehmet Vuran dedi ki...

"...sonuç iri dokulu, yağını tamamen tutmuş ölümcül zevk kareleri" :)
Çok güzel ifade etmişsin...
Ve, çok güzel bir fuar olmuş. Özellikle de senin için...

beste dedi ki...

Pratikanne-Cok guldurdun beni ya:))kim cikolata sever belli oldu:)

Arzu-Idealini yapiyorsun gunde bir iki kare bitter herderde deva:))) Leziz yok satiyor:) yada az bastilar bilemiyorum!

Meyvelitepe-Hahaha bende kazan temizleme isine talibim . Kucukken annemin kek karistirdigi kaplari yalamaya talip oldugum gibi:)simid o zevk artik oglusun...

Berceste-Dilek seni elbiselerle bir kenarda elbiseyi kemiriken dusundum cok komik ya:))

Anneyazar-Cikolataya kayitsiz kalamdain ve bir yorum kazandim boylece:) dogru yere isabet etmis:))

Anne ve Bebisi-Hahahah valla senin senin oneriler gozonune alinacak belki seneye yetisir anca:))cok tesekkurler

Yeliz-Istemeye istemeye uzaklastim yanlarindan aklimdan gecmedi degil:) Annen almis evet yazistik bile naber:)

Tijen-Bir yerden aliyor icine kimseye kurtulus yok::)

Mehmet-Ac tavuk kendini cikolata ambarinda bulunca akli basindan gitti tabi:) cok tesekkurler

Nihan dedi ki...

besteeee
ölümcül zevk kareleri ki nasıl.ben çikolataya bayılırım.burnuma kokusu geldi resmen.blogunu çok seviyorum.vallaha ben de yeliz gibi düşünüyorum.yanından geçerken yalardım.nihihi.leziz dergisine baktım ben ama erken sormuşum.satıcı kız daha sonra uğrayın dedi.görüşlerimi aktaracağım.öpüyorum.

Banu dedi ki...

Merhaba tekrar ben Banu,
sitenize bayildim...Hollandada yasayan biri olarak ortak hikayeler, mutfak cilginligi vs sitenize beni muptela yapti. Kendimi Provence muptelasi zannederken, gecen haftalarda gordugum Honfleur, Etratat yani Normandiya, beni buyuledi. Simdi sizden ricam, bi ara TARTE TATIN tarifini verir misiniz? ve dun sordugum BEURRE BLANC, ve daha cok Normandiya hikayesi ve fotosu! tesekkurler

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Bir an orada olduğumu hayal edip, ne çok çikolata yediğimi düşünüp suçluluk hissettim, diyetteki birine bu fotograflar gosterilmez ki ama:)))

MUTFAKISTAN dedi ki...

AHHH AHH CEKTIM BESTECIGIM
BAYILDIM ELBISELER BILE TASARLANMIS BEN BITTER HASTASIYIM
RESIMLERE DONUP DONUP BAKTIM
TESEKKURLER PAYLASIMIN ICIN
SEVGILER

Damak Tadı dedi ki...

Orada olsaydım kesin şeker komasına girerdim..Hele dickmann lar bitirdi beni..)

Sen cennetin tam göbeğindeymişsin Beste'ciğim..))

Teşekkürler,teşekkürler!

nalan dedi ki...

meyvelitepe'yle samimiyeti ilerletmek lazım. bu çikolata kazanı yalama işi için bize torpil yapacak kanal bulur belki değil mi?
daha izlerken benim şekerim 1500'ü gördü. çikolata çeşitlerini, isimlerini falan çift görüp okuyamadım bile.
oy oy.
bu arada en son dün akşam erenköy d&r'a uğradım. lezzet dergisi yok. çok kötü baktım arkadaşlara, bakalım bu akşam gelir mi?
sevgiler.

Berceste dedi ki...

Kenara kacmazdim canim :P Caktirmadan danteli,dugmesi derken bir bakarsin elbise bitmis :P O zaman durum vahim!

Zehra Gürgen dedi ki...

Beste kıskandım ama!! orada olup o kokuyu bile içime çeksem yeterdi..
harika bir yazı olmuş.ben kendi adıma bayıldım, teşekkür ederim. Lezziz derhisini bu ay almadım, yarın alıp hemen bakayım..

sevgiler canım

Mimosa Café dedi ki...

beste yapilir mi bu bana, kendimden gectim suracikta. fuar degil masal diyariymis orasi adeta. istek listemi siraliyorum:
1.kulahta mus
2.her nevi nuga
3.her nevi makaron (kac haftadir husranlardayim bu makaron mevzusunda, evde deneyip duruyorum bir turlu olmuyor da olmuyor sinir oldum sinir bir daha da yapmam dedim ama bi kere daha denicem sansimi galiba)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin