20.12.2010

Dogal boyalarla zencefilli kurabiyeler ve kahraman Noel Baba


Koyumuzun isiklari:)
Noel Baba (St Nicolas) bildiginiz gibi Anadolu'lu, Demre dogumlu, ozellikle cocuklara tahtadan oyuncaklar yapip dagitan iyiliksever bir azizmis. Bu fikir o kadar hos ki tum kultur ve dinlerde kendine bir halk kahramani olarak yer bulmasinin sirri bu olmali. O bir kahraman, cocuklarin hayallerini gerceklestiriyor. Esimin annesinin cocukken noel hediyesi bir portakal ve bir tablet cikolataymis ve her yil Noel'i ayni heyecanla beklerlermis. Zaman icinde Noel Baba ipin ucunu kacirip hediye isini biraz abartmis ancak akilli Noel Baba cocuklari hedefledigi icin kendine saglam kaleler insa etmis. Fransa'da Noel'in dini yonunden ziyade gelenek tarafi agir basiyor ve normal hayatta dine iliskin hicbir baski hissetmiyorsunuz hatta gormuyorsunuz bile. 3 Ocak'ta bitecek uzun Noel ve yilbasi tatili basladi.  Gercekten dini olarak noel kutlamak isteyenleri, evlerine yaptiklari kres dedikleri maket bebek Isa ve koy halki figurleri ile anlayabilirsiniz. Hatta France Kultur radyosunda   dini butun biri koylerinde musluman bir Cezayir'li yasadigi icin onun maketini de krese ekledigini gururla ve mutlulukla anlatiyordu. Irkciligin ciddi problem haline geldigi Avrupa'da (tum dunya'da) bu minik ayrinti onemli.
 Cam agacinin suslenmesinin samanik kokenlerini bir yana, isiklandirilmis sikir sikir bir agac kimin dikkatini cekmez ki? ben  bunu kibritci kizin her alevde hayallere dalmasina benzetiyorum. Bu noktada Noel'in tuketim cilginligi halini almasini elestirmek boynumuzun borcu ancak herkesi sarmis iyi ve mutlu ruh halinden etkilenmek hele de yurtdisinda yasayanlar icin cok kolay.  Hepimizin hayallere, mucizelere ihtiyaci var, Noel Baba yada isterseniz yilbasi buna bir vesile.
Yasadigim koyde 9 hane var ve her sene bir ev bahceye isikli susler asiyor boylece elektrik tuketiminin azalmasi saglaniyor. Kasaba da isiklandirildi ancak yeni tip az elektrik tuketen minik lambalarla ve her gece Sindirella'nin arabasi balkabagina donusmeden once saat 12. de ayni sokak lambalarinda oldugunu gibi tum isiklar sonuyor,sansliysaniz hava acikca yerini yildizlar, gezegenler ve aydede aliyor. 

Aslinda yapraklarinin guzelligine vuruldugum Coleus cam guzeli? narin mavi cickeleri heyecan vericiymis.

Ikinci geleneksel cocuklarla kurabiye pisirme hazirliklarimiz az kalsin yagan kar yuzunden erteleniyordu. Hic kar yagmayan bolgeye kar tum hiziyla iniyor mahsur kaldik yine. 2 cocuk fire versekte 3 tanesi bana yetti. Arada anaokulu ogretmeni olsam, cocuklarla tum gun oynasam seklinde nukseden romantik dusuncelere karsi birbebir uc cocuklar kurabiye yapmak. Tum diplomasiye ragmen maraz cikabiliyor. Gulmek ve 3,5 yasinda bir velet mikserle nasil eglenir gormek isterseniz su eski videoya goz atabilirsiniz, hala tum zamanlarin favorisi benim icin:)

Bu sefer zencefilli kurabiye tarifimiz Slovakya'dan. Ne ilgisi var derseniz kardesimin esinin buyuk buyuk anneannesinin tarifi. Hemen uyguladik sonuctan memnunuz. Lebkuchen sulu bir hamurdu,  bu hamuru kaliplarla sekillendirmek cok kolay oldu. Bu sene kurabiylerini ustunu dogal boyalarla boyadik. Nasil mi resme bir goz atin ve hangi sebze, baharatlarla yapilmis olabilirler?
Bu ayni zamanda tatlarin farkindaligi atolyesi, once karisimlari tattirip ne olduklarini sordum.Yesil icin cay dedi birisi. Pembeye toprak tadi var dedi biri hakli pancar o. Ketcup'u bilemediler cunku gunluk hayatlarinda yok. Zerdecali bilmekte her babayigidin harci degil. Beni hayrete dusurduklerini itiraf etmeliyim. 
Soldan saga ince rendelenmis pancarin suzgecten gecirilmis suyu, matcha yesil cay tozu, ev yapimi ketcup(tarif ilahi tatlar sitesinden, gerci domatesin mevsimi gecti ama renklendirici icin belki salca kullanabilirsiniz), zerdecal tozu ile karistirilmis pudra sekerinden yapilmis glasaj, dogal ve canli renkleriyle goz dolduruyor.

Metal kurabiye kaliplarimiz



Tamamen yapay renklendiricilerden kurtuldugumuz soylenemez. Glasaj ustu suslerin bir kismi tamamen yapay renklendirici ve cikolata dolu en azindan senede bir deyip icimizi rahtalatiyoruz.




Buyukanne Banivarka'nin zencefilli kurabiyeleri (Medovniçky)

400 gr un
120 gr bal
140 gr seker
60 gr tereyagi
2 yumurta
1 yemek kasigi tarcin, kakule, karanfil, zencefil tozu karisimi,elinizde toz halde yoksa kahve degirmeninden yararlanabilirsiniz.
1 limon kabugu rendesi
1 cimdik tuz
1/2 cay kasigi karbonat

1-Terayagini eritip toz seker ile cirpin. Yumurtalari, unu, baharatlari, bali, limon rendesi, tuz, karbonati ekle iyice yogurun. Top haline getirip buzdolabinda en az bir saat bekletin.
2-Parcalara bolup minik ellere teslim edin. Merdane yardimiyla bir cmden az kalinlikta acilsin. Kaliplar yardimiyla sekil verip 180 derece isitilmis firinda 10 dk pisirin. Bir kenarda sogutun.
3-Bu arada elinizdeki malzemelere gore pancar suyu, salca, zerdecal, ispanak suyu yada matchayi pudra sekeri gerekirse az su ile karistirip glasaj malzemesini hazirlayin. Kurabiyelerin ustune bir kasik yardimiyla yayip uzerini sekerlemelerle susleyin.

Dogakesif'te bu hafta Paris Buyuk Sera'da yer alan bitkiler yer aliyor.

Bir onceki postuma yorum yazarak ve ayrica email yollayarak destek olan herkese cok tesekkur ederim. Bu sayede sayacta bir tik olarak gordugum kisilerin bir kismi bir isme kavustu, yayinladigim tariflerim tahminimden cok ise yaradigini gordum bu da beni cok mutlu etti, gercekten. Biraz da mahcup oldum bu kadar insanin zamanini aldigim icin. Hepiniz uzun uzun cumleler kurarak samimi bir yakinlik gosterdiniz. Bunu hak etmek icin ne yaptim bilmiyorum ama gururlandim, kanatlandim keyfim yerine geldi. Tekrar cok tesekkur ederim...

Sizde Noel Baba gibi olmak, baska cocuklari sevindirmek isterseniz duzenlenen yardim kampanyalarina katilip bir cocugu mutlu edebilirsiniz. Daha da iyisi bir kardesiniz olabilir...

21 yorum:

Mimosa Café dedi ki...

beste süper bir etkinlik olmus, ben de katilaiblirdim buyuk zevkle :) dogal renklendirme icatlarina bayildim. muhtesem renkler yakalamissin. yakinda bahcedeki ciceklerden de renkler aromalar biseyler uretirsin sen. operim canim.

beste dedi ki...

seneye bekleriz:) bahcedeki cicek, bitkilerle boya uretme fikri hic fena degil Ebru bir kenara not aliyorum:)

Tijen dedi ki...

Hepsi de muhteşem! Çocukların yüzündeki ifadeden belli zaten Beste'ciğim. Ellerinize sağlık.

Meyvelitepe dedi ki...

Yılbaşı süslemeleri karanlık kış günlerinde içimi açıyor, benim için ne pagan ne de dini bir anlamı olsa da ruhumuza sıcaklık veren, içimizi yaşama sevinci dolduran her şeye varım. Hele "christmas spirit" dedikleri, insanları birbirlerine sevgi, şefkat ve paylaşım duyguları ile bakmaya yönelten ortama, bunları yansıtan öykü, hikaye, filmlere bayılıyorum. Hatta o ruh halinin her dem canlı kalmasını isterdim doğrusu.
Küçük ahçılar çok becerikliymiş:)

Narince dedi ki...

ben de Meyvelitepe gibi düşünüyorum. Bu ruh hali bütün yıl sürse keşke, buradaki insanlara da bulaşsa. Çocuklar hep böyle gülse...

Ozlemaki dedi ki...

Videoya bayıldım Beste :)
Gelincik ve tarçın da dogal boya için hoş olur, çocukların keyfine imrendim!

Nihan dedi ki...

canım Bestecim,
yine harika tarifler. bu sefer senin zencefilli kurabiye tarifini deneyeceğim. kalıplar harika. insanın hayalleri tavan yapıyor:))) çocukların mutluluğu ayrı güzel. kalıpların İstanbul temalı olanları çıktı. biliyorsundur mutlaka. öyle güzeller ki. Fransız dostlarına fantastik gelebilirler belki.:)))son postlarını bir solukta okudum. kar fotoğrafları için ayrıca teşekkür ederim. çok seviyorum. sarılıyorum sıkı sıkı.

acupofcaffein dedi ki...

Bestecim,
ben kelebek olanını ve şapkalı gingerman'i alabilirmiyim. :-) bir tanede tabağıma yıldız eklerseniz fena olmaz. Yanında bir pardak tam yağlı süt rica edeyim..-) Videoya bayıldım. 3,5 yaşında ile kendim arasında bir fark göremiyorum.:-) yaşasın özgürce mix yapmak...:-)

pelinpembesi dedi ki...

Sevgili Beste,çocukların tv ya da bilgisayar dışında böyle etkinliklerde görünce çok mutlu oluyorum bir anaokulu öğrtmni olarak.yakında bende kurabiye festivali başlatacağım senden esinlenerek:))

Adsız dedi ki...

mükemmle manzara orada olup o hamura dalasim civilti sesleyesim geldi. zerdecali bilen kücüklerede koca bir aferin

Adsız dedi ki...

Yine aktivite yine arkasında yatan süper anne Beste:) Noel ruhunu o heyecanı yaşamak çok farklı çok zevkli bir olay.Tüm yıl zaten üzüntü ,düşünceler borç harç.E bir ay evimde yansın şu ışıklar gelsin neşem yerine yeniyıl öncesi değilmi ? Gece 12'den sonra söndürülen ışıklar,çok güzel ama müslüman aileden de esinlenerek krese bir maket koymak çok daha güzel.

beste dedi ki...

Tijen-Gecen sene yaptiklarimi unutmamis minik kafalar cok hosuma gitti. tesekkurler

Meyvelitepe-Hic fena fikir degil gercekten kesek hayat noel ruhu halinde devam etse:)

Narince-Dileklerine gonulden katiliyorum sevgiler

Ozlemaki-Ya nasil mikserin sesini de cikariyor ve surat zevkten dortkose:)Tarcin cok iyi fikir gelincik bulmam zor burada ekmistim ama ciliz bir tanecik cicek acti yoksa aklimda gelincik surubu yapmakta var:)

Nihan-Canim yeni yildan once senden haber almak ne guzel:) Yok bilmiyorum hosuma gitti istanbul temali kurabiye kaliplari! sevgilerimle

Arzu-verdim gitti, sutunde hazir:)mikserciler belli oldu:)

Buket-Cocuklar cok ilgili yemek pisirmek, kurabiye yapmak ile. Ne guzel olur kurabiye festivali, oyun hamuru yerine gercek hamurla yaptiklarini afiyetle yerler sonra:)

Cileklirecel-duydum sanki civiltilarini:) yok zerdecali bilemediler buyukler bile zor bilir tahminim:)

RRH-Yok super anne filan hic degilim hatta esim olmasa bayagida bir kotu anne olurum sanirim. Super anne sensin canim, tek basina yavrucugunu kocaman saglikli bir genc kiz haline getirmissin! Yeni yil isiklari, ruhu hepimize iyi geliyor gercekten, sevgiler

Damak Tadı dedi ki...

Çocukların yüzündeki ifadelerden ne kadar mutlu oldukları nasıl belli..Ne tatlı annesin sen Beste'ciğim..Öpüyorum seni ve sevgilerimi gönderiyorum..

Kiraz Çekirdeği dedi ki...

Oh ne ala, epey bir personel olmuş hani :) ama nasıl bir işyeriyse hepsi pek keyifli bunların :) işe alımlar devam ediyor mu?

Mimosa Café dedi ki...

besteee!!! makaronlar rastgele :) verdigim linkteki troubleshooting kismini oku mutlaka! cok ise yariyor. bekliyorum neticeyi. optum.

www.macerakitabim.com dedi ki...

Selam...
Ne çok sevindim beni ziyaret etmenize..Yaşadığınız yerde yaşayabilmek ne büyük ne büyülü bir hayal benim için bir bilseniz..Özlemimi dindiriyorsunuz siz benim..Özledikçe biraz biraz kokluyorum yazdıklarınızdan..Yeni yılınızı en içten dileklerimle kutlar,sevdiklerinize ve size nice mutlu yeni yıllar dilerim.Sevgiler

Pinky dedi ki...

hmm çok leziz gözüküyorlar. çocuklarla çok eğlenceli bir aktivite olmuş. ellerinize sağlık. ben bu sene hazır almış bulundum şekerli glazürü ama bir dahakine senin gibi yapacağım :)

beste dedi ki...

Damaktadi-Sende ne tatli bolgdassin Gul'cum:) bilmukabele...

Kirazcekirdegi-Buyrun bekleriz yerimiz bol ancak kurabiye tokluguna calisacaksiniz simdiden soyleyeyim:)

Mimosa-Oldu ama o kadar garip bir tarifle yaptim ki seker termometresi lazim yapmak icin:)

Ozlem-Cok tesekkurler Ozlem'cim bekleriz o zaman oglusla beraber:) biz buradayiz daha...

Pinky-Eglenceli ve besleyici oldu:) cok tesekkurler. Ben bu dogal boya isini gelistirecegim sanirim seneye kadar, denemelerden haberdar ederim:) sevgiler

Narince dedi ki...

Yok yok, çok yemiyor saydıklarımı. Biz yerken kokusuna geliyor, yalanıyor bi parça. Kısırlaştırma için de küçük diye endişeleniyorum, altı aylık daha. Bugün sakinleşti, uyuyor saaatlerdir, gelip gidip öpüyorum ben de.

narcicegirengi dedi ki...

Bestecim ne kadar da eglenmisler:) Gozlerinin icinden belli:)
Cok hos bir etkinlik olmus..Buyukler de yapmali boyle toplu etkinlikler:)Tam terapi:)
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Joyeux *. • ˚ ˚ •. ★ ★ Noël. *. °. ° * * ★ ★ Joyeux. • ˚ ˚ ★ ★ ˛ ˚ ˛ •
•. Noël ★ ˛ ˚ _Π_____. * ˚ ★ ★ ★
˚ ˛ • ˛ • ˚ */______/~ \. ˚ ˚ ˛ ★ ★ ★
˚ ˛ • ˛ • ˚ *| 田田 | 门

Mutlu Yıllar Besste :) Postcardını aldık muhteşemsin !

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin