6.12.2010

Kar, kuslar, Hint usulu ic isitici baharatlarla Kofte ve yogi cayi

Heidi'nin degil bizim evimiz, sezlongu kaldirmaya firsat olmadi:)
Bu hafta karli gecti. Evde mahsur kaldik, allahtan ekmek pisirebiliyorum. Karda, magara adami gunlerinden kalan gudulerimiz devreye geciyor sanirim, yemek arzumuz artiyor, enerjileri biriktirip depo yapmak icin. Ilk kar yagmaya baslayinca esimi ava pardon bakkala yollayip un, mum aldirdim. Mum, hani eskinden olan uzunca zamandir muhtemelen gormediginiz beyaz/bej yokluk mumundan. Uzunca bir sira varmis mum var mi diye sorunca tum sira aah evet bize de bize de demis. Biz Turkler serbetliyiz biliriz zor durumlarda ne gerektigini:)  Bu arada karla oynanacak oyunlar gelistirdik. Ben boyle kar hic gormedim.  Bu kadar yogun kar altinda kalan yurdum koylerini dusundum icim buruldu.Kardesimiz Osman'i dusunduk.  Burada hersey oyun gibi ne de olsa cok zorda kalsak yardim gelecek guvencesi var ve az sey degil.
Annem gorse cocugu karda yatirdim diye soylemedigini birakmaz:)
Isinan evlerin catisinda biriken kar yiginlari cig gibi buyuk bir gurultuyle dusuyor. Tavan coktu diyorsunuz, biraz korkutucu arkadasimizin at ciftligindeki kapali manej coktu. Neyse ki icinde kimse yokken. Birde ironik olarak cati tamircisi bir adamin isyerinin tavani yine kardan coktu pek iyi bir reklam olmasa gerek! Buyuk supermarketleri cokme tehlikesine karsi kapattilar zaten kim gidebliyordu merak ettim. Kasabanin bakkali, kasabi bayram etti ama yine de fiyat arttirmak gibi terbiyesizlikler yapilmadi. Hatta rengi kararmis muzlari ucretsiz verdiler. Boyle durumlarda olusan dayanisma duygusunu seviyorum. Bizim 9 haneli koyde super cipi olanlarda var, traktoru olanlarda ve nazik bir bicimde birsey lazim mi diye gelip sordular. Yuzunu gormedigim komsulari gormus oldum. Karda patinaj yapan arabalara herkes cikip yardim etti sonra oturup bireyler icildi. Bunlar karin hos yonleri. Kimse kasim ayinda kar hatirlamiyor. Hatta tum kis boyu 60 cm kar gorulmus sey degil. Hepimizin dilinde kuresel isinma, artik kurtarmak icin cok gec diyen bilimadamlari hakli cikiyor. Kar, kisa hazirlanmakta olan tum surgunleri dondurdu, tarladaki urunler dondu. Bu sebze, meyve fiyatlarina yansiyacak tabi. Bahcemde koparmaya kiyamadigim, biraz daha buyusun dedigim salatalarin hepsi mefta, gul tomurcuklari ve diger ciceklerde oyle. Bakalim bahara kimler sag cikacak.


Pasa Leonardo ve agir isci babasi

Cati cokseydi eskimo evimiz hazirdi:)

Kar parsi pardon kedisi, dikkat pati basamiyor , cingiragi var ama ava aynen devam

Yine kuslar mi ? derseniz evet yine kuslar:) ben artik kusbazim tarihe boyle gecile. Saatlerce seyredebiliyorum,  her seferinde hayranligim daha da artiyor.
kizil gerdan

bastankara

disi kara tavuk

kizil gerdan

mavi bastankara

 Kisin bu soguklarda icimizi isitacak baharatlarin basinda tarcin, zencefil, karabiber, kakule geliyor. Kimyon, kisnis tohumlari, zerdecal ile devam edebiliriz. Daha once bahsettigim gibi tohum baharatlari kullanicagimiz zaman ezersek yada degirmende cekersek icindeki yaglar ucmayacagindan lezzeti daha fazla olur. Ben Endonezya'lilarin kullandigi tas havandan kullaniyorum. Normal usuldeki gibi zip zip dikey doverek degil tasa yatay hareketlerle surterek eziliyor kisnis tohumlari guzelce. Ortalik mis gibi kokuyor. Kofte hepimizin bayildigi bir yemek onu baharatli bir sosla pilav yaninda servis edince sicacik oluyorsunuz.  Baharati az geldi derseniz yemekten sonra yogi cayi oneririm biraz yaramazlik etmek isteyenlere ise tarifini daha once verdigim sicak sarap.  Gidenleriniz varsa bilirsiniz, ben Istanbul'da, 1999 yilinda yoga ogretmeni ve yogi Adnan Hoca'dan ogrendigim bu cayi sonra elimin altinda bulunan malzemelere gore zenginlestirdim. Kisaca bir cubuk tarcin, iki karanfil, 2,3 kakule, birkac karabiber tanesi, taze yada toz zencefil ve  ben dorde bolunmus minik elma, mandalina yada limon de ekliyorum. 5 dakika kaynatin. Demlensin ve bir kasik balla servis yapin.
 Hint usulu kofte
4 yada 6 kisilik
Kofteler icin;
500 gr kiyma
1 sogan
2 tatli kasigi rendelenmis taze zencefil yada yari olcude kuru zencefil tozu
3 dis sarimsak
1 tatli kasigi  kakule tozu
1 yumurta
3 dilim ekmek
2 yemek kasigi zeytinyagi/tereyagi
sosu icin;
1 sogan halka halka kesilmis
4 yesil biber halka dogranmis
2 tatli kasigi rendelenmis taze zencefil yada yari olcude kuru zencefil tozu
2 dis sarimsak ezilmis
1 tatli kasigi zerdecal tozu
2 tatli kasigi kisnis tohumu tozu
2 tatli kasigi kimyon tozu
1 tatli kasigi toz kirmizi biber
2 yemek kasigi sirke
1 yemek kasigi zeytinyag/tereyagi
1,5 su bardagi su
1 paket hindistan cevizi sutu
bir cay bardagi yogurt
1-Tum kofte malzemelerini bir kapta iyice yogurup minik yuvarlak kofteler hazirlayin. 2 Kasik yagi koydugunuz bir tavada hafifce kizartin.
2-Bir tencereye tereyagini koyup soganlari, yesil  biberleri, zencefili, sarimsagi ve zerdecali koyarak kisik ateste soganlar yumusayana kadar pisirin. Kisnis, kimyon, kirmizi toz biber, sirke, suyu ve kofteleri ekleyip ustunu kapatarak kisik ateste 30 dk daha kaynatin.
3-Bir kapta yogurt ve hindistancevizi sutunu iyice karistirip 30 dakika sonunda yemege karistirip 10 dk daha pisirin. Pilavla sicak servis yapin. Not. Benim oglum bayilarak yedi ancak aci biber koymadim.


Antalya'da olanlar mujdeli bir haber. Tijen Inaltong saglikli yemek kurslari duzenliyor. Ilk tema mevsim sebzeleri. Saglikli, mideye ve ruha hitap eden yemekler ve tadina doyulmayan sohbetler icin hala yer kaldiysa kacirmayin derim.

32 yorum:

Sütüme Sarellem Karışma!!! dedi ki...

tarif, kuşlar, manzara hepsi harika! çatı tamircisi hakikaten ironik olmuş ama olsun reklamın iyisi kotusu olmaz derler- onarırken reklam yapar artık:)) kar özledim ben çok! benim için de tadını çıkarın lütfen!

Dudu dedi ki...

Hastasiyim Beste'nin, hayraniyim bu blog'un :)))

Mehmet Vuran dedi ki...

Pencereden dışarıdaki pırıl pırıl havayı görürken, bir taraftan da bilgisayarda bu fotoğrafları görmek ilginç oluyor doğrusu :) Bir iklimden çıkıp diğerine girivermek gibi :) Ama şu da varki, biz de burdaki durumdan pek hoşnut değiliz. Neredeyse Aralık ayının ortasına geliyoruz, daha soğuk görmedik. Bu da normal değil. Yağmur da yok. Velhasılı herşey mevsim normallerinde olmalı. Ama bundan sonra artık bu ne kadar olur orası da şüpheli...

ANNEMİNELİ dedi ki...

Canım merhaba; ne güzel manzaralar, köftede çok leziz görünüyor, benim yerimede karda gezinin, inan karı çok özledim...Paylaşıma teşekkürlerrr..öptüm....

beste dedi ki...

Sutume sarelleme karisma-Geliyormus size dogru terketti buralari:)

Dudu-Boyle yorum birakanim olsun bir milyar borcum olsun:) canim benim

Mehmet- Kuresel isinma sonuclari bakalim daha neler gorecegiz.

Annemineli-Eli kulaginda yolda size geliyor ben haber veriyorum:)

minimalist dedi ki...

Avrupa çok soğukmuş muhabbeti döndüğünde; ben de sendeki fotolardan "Fransa'da acayip kar var" diye anlatıyorum etrafıma:)))Türkiye'de de enteresan havalar ne hikmetse soğuk bile değil biliyor musun? Yaşadığın yer harika Beste; özellikle kar yaşadığın mekana çok yakışmış..Buarada bak bir ara kuş resmi yarışması da yapabilirsin; o zaman favorim 4.sü olurdu :)))

Süt Dilimi dedi ki...

Kızılgerdanların muhteşem! Leonardo'nun keyfine imrendim.Her daim keyifli olun!

beste dedi ki...

Minimalist-Kar ve tas duvarlarin kontrasi cok hos oluyor dedigin gibi. Sogugu size yolladim haberin ola. Kus yarismasi fena fikri degil:)

Sutdilimi-Kuslarim hele de kizil gerdan bikmadan hergun fotografliyorum diyebilirim:) Cok tesekkurler bilmukabele...

Adsız dedi ki...

Beste ne şanslısın.Evinde sıcacık otururken bu sakin manzarayı izlemek,kurabiye yada yemek pişirmek ne zevklidir.Hayranım sana ve yaptıklarına.Benim eve geldikten sonra işim bitmiyor ki şöööyle senin gibi tarifler yapayım fotoğraflar çekeyim. Bu arada bayılıyorum sizin oraların kuşlarına.Ne şirinler .

Sütüme Sarelleme Karışma!!! dedi ki...

Evet evet! hazırlıklara başladım annemin ördüğü yün atkı ve kar eldivenlerimi hurçtan çıkardım:))) özledim ve beklemedeyim çocuk gibi... Biliyorum bencilce aç ve açıkta olanlar da var ama! Nasılsa benim istememe bağlı değil, değil mi?

Mimosa Café dedi ki...

bestecim kar keyfiniz super olmus tam tadini cikarmissiniz. eviniz de masallardaki evlere benziyor karin altinda kalmis haliyle. kuslar nefis.. dogayla butunlesmisiniz kuslar kadar hafiflemisinizdir. yemek tam benlik, benim de bir yogi cayim vardi, yayinlamistim onceden sutlu ama biraz. afiyet bal seker. operim.

nalan dedi ki...

minimalistim, 4. kuş güzel de 5. resimdekine de ben hasta oldum. nasıl güzel kanat çırpmak o öyle.
çek besteim, seyretmeye doyamıyorum ben burada.
paşaya, ağır işçi babasına selam.
kar parsını da öperim patisinden.

beste dedi ki...

RRH-Canim dedigin gibi yogun calisma temposunda hele de senin gibi hayati tek basina ustelenlerin eve gelip hobilerine zaman ayirmasi zor. Bende senin icin yaziyorum , soyle bakip mutlu ol, sicacik cayini ic gunun zorluklarini unut, fotograflara bakip rahatla diye:) Hayat uzun dah bunun emekliligi var zamanimiz bol onemli olan keyfimiz daim olsun.

SSK-Her seyin bir pozitif birde negatif tarafi var dedigin gibi bazen pozitife odaklanmak cokda fean birsey degil.

Ebru-Hatirliyorum cayini sutlu olmasi ilginc gelmisti hatta denyeyim demistim iyi oldu hatirlattin. Cok tesekkurler canim

Nalan-Damgic hanim sicaklardan sonra usursunuz siz burada ama:) Kuslar kandirdi seni de! pati daha iyi aktiviteler tam hiz. Pasa okulda anne blogda:)

Adsız dedi ki...

Bende öyle yapıyorum zaten. Zevk alarak takip ediyorum okuyorum seni Beste'cim.Çok fazla yorum bırakamıyorum ama herzaman içimi ısıtoyr postların.Çam ağacınızı kurmadınızmı ?

Tijen dedi ki...

Beste'ciğim,
Antalya'da kimse ilgilenmiyor herhalde kurslarla. Yine de duyurduğun için çok çok teşekkürler. Bu hafta bir arkadaşıma dükkanında duyuru yapıp yapmayacağını soracağım, bir ümit...

Selfet dedi ki...

Fotoğraflar yansıttıklarının aksine sımsıcacık..
İçimden dedim ki ; kar yağsın,biz de kayalım,üşüsün ellerim,kardan adamın burnuna havuç arayalım :)
Sevgiler..

acupofcaffein dedi ki...

Beste,
Şuanda nohut oda bakla sofada oturuyoruz zaten, ben birazcık saray yavrusu gibi birşey istiyorum...:-)) salonunda at koşturmak, mutfağında fil gezdirmek, banyo küvetinde kleopatra keyfi yapmak istiyorum.:-))
Geçenyılki süslerimizi bu yılda kullandık. Bilmiyorum bende beğeniyorum. Ağacımız biraz büyük olsaydı ozaman eve sığmazdı....:-)
Bulaştırabilirim sana.:-) Geçmişle mücadele etmekten, sürekli anları düşünüp onları aslında nasıl yapmam gerektiğini sürekli kendime tekrarlamaktan okadar yorulmuştum ki o yüzden son iki yıldır güle güle eski yıl, hoşgeldin yeni yıl diyorum. İşte de aynen böyleyim 18:00 itibarıyla hardiski boşatıyorum.:-) süper oluyor. Eve sadece kendimi götürmek.:-)
Sevgiler

Arzu

Yelish dedi ki...

Ben bunu simdi supriz yapmazmiyimmm
Of hava karliyken ne guzel gider
Bakarsin genlerinde vardir,benim oglan da bayilir:)))

Crebro dedi ki...

Tam açtım bloğunu okuyordum sevgilim fotoğrafları görünce, yazık insanlara dedi :) Nasıl bıkmşsa soğuktan :))
Ama çok eğlencelidir biliyorum.

beste dedi ki...

RRH-Kurduk kurduk, pazartesi bahsedecegim:)

Tijen-Istanbul'da yapsan patlama olur ama :)

Selfet-Merhabalar, cok tesekkurler havuc burun zeytin gozleri de unutmayin:)

Arzu-Atlar icin muracaat Normaniya filleri bilemedim:) isteyenin yuzu bir kara:)

Yeliz-Biliyordum yorum birakacagini:) yap sekerim surprizini bakalim oglus sevecek mi?

Crebro-hahaha vallahi cok keyifliydi surekli karli yasacak boyle tadini cikarmayiz biliyorum:) sicak gunler dilegiyle o zaman...

zarpandit dedi ki...

soğuğu sevmem elbet ama kar oldumu herşeyi bitiyor bende :) yinede küresel ısınmanın etkilerinden korkuyorum..

Sana bir mail atmam gerek beste bir türlü çözemedikte..

Müge dedi ki...

Evinizin karlar altındaki görünümü muhteşem Besteciğim! Kar parsına da bayıldım, çok tatlı! Senin de kuş fotoğrafları çekmeye başlamana çok sevindim. Kızıl Gerdan ve Büyük Baştankara'lar ne kadar şirin değil mi? Dişi kara tavuk da çok ilginç, Belgrad Ormanı taraflarında erkek kara tavuk görmüştüm (türe adını veren o zaten, siyah renkli) ama dişisine hiç rastlamamıştım.

Sevgiler ve karlar altında neşeli günler :)

ela selin dedi ki...

Biz de mahsuruz ama yarin elmiz mahkum is yollari. Bakalim nasil gidecegim. Gidip de dönebilecek miyim:))
Karli havalardaki dayanisma gercekten muhtesem. Kücük yerlere özgü bir davranis sanirim. Esimin yolda kalan arabasini el birligiyle park yerine yerlestirmisler bu aksam.
Iglonuza bayildim bu arada.
Bol karlar, sicak evler ve mis kokulu ekmekler size...

beste dedi ki...

Zarpandit-Cozebildim mi bari?:)

Muge-Aslinda kuslara merakip Fransa'ya tasinmamla basladi, yaklasik 3 sene once, ancak kafami gokyuzune dogrultabildim. fotograflarin insan icine cikabilir hale gelmesi bayagi zaman aldi tabi 300 mm hakkini da yemeyelim. 6 ay oturup, hicbirini farkedemedigim Moda kuslari icin yine cok tesekkurler. Keske daha sik yazsan:)

Ela selin-Iste o kismi cok sevimsiz! bitmedi mi daha yahu? Bilmukabele ha birde yeni kesfettim lebkuchen'li gunler...

Adsız dedi ki...

beste ask olsun oip sana misafirlige gitmis. insan bir haber eder dimi:))))))

beste dedi ki...

Cileklirecel-Sen haber verdin. Surpriz misafir yoksa kocaman parti yapardim:) Ne tatli olmus deil mi cizim?

Adsız dedi ki...

cok cok tatli tam bestelik olmus iste

Yelish dedi ki...

simdi yapiyoruuuum :))) ama kofteleri ne zaan aticam icine ? Hafif kizartim ya,suyunu koyunca onlarida ekleyip kaynatacak miyim baharatlarin icinde?

beste dedi ki...

yeliz soganlardan sonra tum malzemeleri eklerken koy kofteleride yetistim insallah

berrin dedi ki...

beste
eski bir kuş gözlemcisi olarak kuş fotoğraflarına bayılıyorum
çok şanslısın - ne çok tür var
ve yemek tariflerinide çok seviyorum
sevgiler gönderiyorum

beste dedi ki...

bende kendimi cok sanli buluyorum camdan hepsini gozlemleyebiliyorum bir yandan da bu guzelliklerin pesine niye daha erken yaslarda dusmedim kariyer vs derdine dustum diye huzunlenmiyor da degilim ama zararin neresinden donulse kardir:)

anneminkizıyim dedi ki...

Merhabalar, fotolar, manzarlar ve tabiki yemek de muhtesem ellerinize emeginize saglik, sevgiler....

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin