17.01.2011

Saint Malo kesisi, Oyulmus Rothéneuf Kayalari


Saint Malo, Bretanya bolgesi'nde yer alan cok guzel bir sehir, sehirle ilgili diger  fotograflara baska bir postta yer verecegim. Simdilik pek kimsenin gitmedigi sakli bir koseyi ziyaret edelim.
55 yasinda manastirdan cikip kimseciklerin yasamadigi Rothéneuf'e yerlesen kesis Adolphe Julien Fouére 1894-1910 yillari arasinda deniz kenardindaki granit kayalari buyuk bir sabirla oyarak asagida bir kismini goreceginiz eserleri yaratmistir. Kesis Julien sagir ve dilsizmis. Yasadigi yanlizligi ve bikkinligi kayalara oyarak resmetmis. Bazi gunler kendinizi sagir ve dilsiz hissederseniz kesis Julien'i dusunun onu anmamizi saglayan kayaliklara oyulmus heykellerle birlikte.





 Kendini ifade etmekte zorlanan yada anlatmaktan yorulmus bu sevgili kesis careyi kayalari oymakta bulmus ki bosa kurek cekmekten iyidir en azinda bize bakinca hayranlik duydugumuz eserler kalmis.




Kayaliklarin bir yerinde Amor et Dolor (ask ve aci) yazmakta imis ancak Bretanya Denizi'nin hizli gel gitleri kayalari asindirmaya devam ediyor. Heykellerin incelikleri kaybolmak uzere doga ve deniz bildigini okuyor. Heykelleri dogrudan granit uzerine oymus kesisimiz, konusu zamanin unlu politikacilari olabildigi gibi, totemler, azizler, mitolojik figurler, hayvanlar, efsanelerdeki deniz canavarari, cehennemi figurler kayaliklarda yerni almis. En guzeli kesis kayaliklari ziyarete geleceklere ithaf etmis. Sizi dusunmus, gelip zevkle bakmanizi, interneti ongorememistir ama hosunuza giderse eminim bir yerlerde mutlu olacaktir.


burada saci cekilen ve tekmelenen bir kadin gormemek icin elimden geleni yapiyorum ama nafile! Kesis bunu eziyet goren kadinlara adamistir umarim. Selen'in de vardi boyle hikayeleri blogunda:) Hatta adamin arkasinda bir kadin var bir aldatma hikayesi mi acaba?




2009 yavru kusum 3,5 yasinda

kayalarin erozyonu burada detaylari nerdeyse silmis


oglu dusecek diye kendini kahreden posesif anne. Meraklisina not hayir dusmedi:)


28 yorum:

Leylak Dalı dedi ki...

Sevgili Beste fotoğraflar muhteşemdi ve çok ilginçti. Sağolasın bizim de görmemizi sağladığın için. Keşişin amacına ulaşmasına da yardımcı oldun. Toprağı bol olsun ne diyeyim:)
Çok sevgiler yolluyorum...

minimalist dedi ki...

enteresandı fotolar ve keşişin hikayesi; paylaşımın için teşekkürler sevgili Beste...

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Çok etkileyici, çook!
Yazları Bretanya'ya gitmeyi seven bir kuzenim var. Bir seferinde peşine takılmalı, kesin.
Sevgiler posesif anneye...
:))

beste dedi ki...

Leylak dali-Hosunuza gitmesine sevindim cok tesekkurler:) sevgilerimle

Minimalist-Cok etkilendigim yerlerden biriydi begenmene sevindim:)

Ekmekcikiz-Kesin takilmali hatta takilmisken bir de mutlaka Normandiya koyune ugranmali:) Posesif anne artik daha cesur yavruya biraz nefes aldiriyor...

kekvekahve dedi ki...

harika bir yer açık hava müzesi bu olsa gerek.

Adsız dedi ki...

çok etkileyici gerçekten, keşisin emeği-varlığını bugüne taşıma uğraşı ve sizin buna ilgiyle aracı olmanız benzer güzellikte ve sanatsal! bu müthiş paylaşım için teşekkür etmek istiyorum...Sevgiler...

berrin dedi ki...

hoşuma gitti
teşekkürler beste

Narince dedi ki...

Ne güzel iz bırakmak yıllar sonraya. Keşke bozulmadan kalabilse kayalar.

Bizimkiler büyüyor değişen bi şey Beste. Yine onlar önde biz arkadayız. Peşlerinde takip ediyoruz, şimdi sehpa kenarını tutmuyoruz ama iyi birer rehber olmaya çalışıyoruz.

Nihan dedi ki...

Bestecim,
harika , eşimle bakıyoruz şu an,ikimiz de bayıldık. benim bunlardan ve keşişin hikayesinden haberim yoktu. daha önce hiç bir yerde rastlamamıştım. hikaye de , heykeller de çok etkileyici. senin etek ve bluza da bayıldım yani,haberin olsun :)))

Selen dedi ki...

o kadinin sacini cekip tekmeyi basan kesistir belki. Arkadaki kadin da terketmistir tabii onu, oyle kotu davranirsa kadinlara. Pismanliktan kendini kayalari oymaya vermistir. Yoksa neden yazsin "ask ve aci" diye, di mi? :p

Yanliz fotografta ben pozesif anne degil de, her an flemenko dansi yapmaya hazir, cekici bir kadin goruyorum. hangisi dogru bilemem :)

Açalya dedi ki...

İlginç bir yer, görülecekler listesine almalı.
Ana oğul aynı renkler...

xeyno dedi ki...

selam beste

bir hafta kadardir blogunu okuyorum. butun yazilarini hatmettim. Seni buralardan iyice tanimaya basladikca aman allahim ne kadar benziyoruz acaba ayni burctanmiyiz, yada hayalperest ve ruhu zengin babalarin kizlarimi boyle benzesiyor diye derince dusunurken dogum gununu kesfettim. yanilmiyorsam 19 subat; ki bende... fransaya geleli 16 ay oldu. esim fransiz, fort comme turc oglusum var :) buralara alismak zor, uyum kolay ama damagindaki istanbul tadini degismek imkansiz tabiki. seninle tanismak icin sabirsizlaniyorum. yueyuze gorusmek icin can atiyorum. malesef burdaki turkler ile bile ayni dili konusamiyorum utanarak belirteyim ki. eee biraz daha yakin dile sahip gencler de cocuklu evli kadinla takilmak istemez nede olsa onlarin kesifleri gecelerde haylice.umarim yollarimiz bulusur ve iki kadeh iki kelam yapabiliriz. konusmak umidiyle bana mail atarsan telefonunu veya adresiniyazismak umidiyle.
xeynoturnali@gmail.com
Zeyno

beste dedi ki...

Ilahi tatlar-Rica ederim ne demek arsivden cikti iyi oldu sevgili kesisimiz:)

Narince-Evet keske bozulmasalar. Simdi caktirmadan yapiyorum ama eskiden ay dur amancilardandim:)

Nihan-Pek populer degil orada da tursitler abska yerleri tercih ediyordu, ben hikayeden cok etkilenmistim gorsel olarakta heyecandigim bir yer oldu:) Turk alternatif medyasinda ilk kez bahsedilmistir efeeem:) tesekkurler etek ve bluza!

Selen-Haha hikaye gedi iste adamimdan:) Bakis acisi iste herseyi degistirir, ben seninkini sevdim flamenkocu enerjik anne:)

Acalya-Sen gel ben seni nerelere gotururum:) oglanlari babalarina birakiriz onlar bisiklet terkisinde gezer. bizde ustu acik arabayla saclarimiz ucusa ucusa gezeriz:)Renkler tesaduf vallahi ayni giydirmiyorum :)))

Lily Brik-Selam Zeyno gokte ararken blogda buldum:) Tabiki hemen mail yaziyorum tanisalim, kaynasalim, ogluslar oynasin, babalar politika konussun bizde guzel seyler atistirip sohbet edelim, sarap icelim:) harika olur harika.Dogumgunlerimizin ayni gun olmasi ne buyuk bir tesaduf ve bir isaret iste iyi arkadas olacagimiza dair:)))

beste dedi ki...

Serpil-Evet acik hava muzesi giris 2,5 euro:)

Hacermukadder-Bu gercek isminiz mi? Cok tesekkurler cok guzel bir yorum bu:) begenmenize sevindim.

Unknown dedi ki...

Siz paylasmasaniz bu rolyefleri gorme imkanini bulamazdim herhalde. Cok tesekkurler. Tuylerim diken diken oldu. Yasadigi yalnizligi taslari oyarak gidermeye calisan bir insan... Cok hazin geldi bana. Siddet goren kadin da annesi olabilir. Belki babasi sert bir adamdi. Belki o yuzden insanlardan uzaklasti...
Hep dusunmusumdur benden geriye hicbirsey kalmayacak diye. Bu sekilde unutulmaz olmayi basarmis en azindan kesis.

pelinpembesi dedi ki...

Sanat böyle birşey herhalde,çıkacağı yer kestirilemiyor.oğlunla ne güzel bir örnek olmuşun.sevgiler...

Nihan dedi ki...

3,5 a 2 ayımız var Beste teyzesi :)))

Tijen dedi ki...

İnanılmaz eserler bunlar Beste! Aklıma Oslo'da gezdiğim bir park geldi. Heykeltraşın adını birden hatırlayamadım, Vigel miydi? Onun da taştan oyduğu olağanüstü heykeller vardı parkta... (Vigeland'dı belki parkın da adı)

ANNEMİNELİ dedi ki...

Merhaba; gezilen yerlere bayıldım,paylaştığın içinde gönülden kocaman teşekkürlerrr...Bestemin bize bunları gösteren gözlerinden hiç mutluluk eksilmesin.....tekrar teşekkürlerrrrrrrrr....Sevgimle kal....

Esin Bozdemir dedi ki...

Çok güzeldi paylaşımın sevgili bestecim..kesis Adolphe Julien Fouére yalnızlığını, acılarını, kayalara hayat vererek ne güzel yorumlamış!ne büyük bir emek, ne büyük bir sabır...ölümsüzlük bu olsa gerek!.. Teşekkürler besteciğim bizlere, bu çok özel sıradışı bir hikaye ve açık hava müzesini görme imkanı verdiğin için...

Sevgilerimle...

fer dedi ki...

Very impressive. I would like to be able to see them in person

beste dedi ki...

Vejetaryankedi-Dunya 300 milyar daha varolacakmis hani geiye birsey kalsin diye ugrasalim ama hicbir sey o kadar uzun omurlu olamaz zaten:) Hikayede hazin taraf cok gercekten.

Buket-Tesekkurler tesaduftu ama:) yasasin sanat bizi hataya baglayan, mutlu eden...

Tijen-Baktim bilge ggogle dede'ye evet vigeland parki cok ilginc gozukuyor. Bizim kesisin isleride oyle pekte turistik degil ilginc bir bicimde!

Annemineli-Ne guzel seyler soylemissiniz, cok tesekkurler, kucak dolusu sevgiler:)

Esmir-Sabri ve yalnizligi inanilmaz evet yillarini vermis hikayesinden etkilenmemek mumkun degil. Hikayeyi takdir etmen supriz degil benim icin cok tesekkurler:)

Fer-Well i hope you can do it one day. Life is good and full of surprises:)

Gulcin dedi ki...

Harika bayildim!
Paylasim icin cok tesekkurler. Hayata boyle bir imza atabilmis olmak ne guzel. Bizim yaptigimiz islerle ardimizdan kim mutlu olacak acaba? Yok boyle isin icinden cikilmiyor iste. En azindan bu guzellige bakip takdir edip mutlu olalim sayende Beste.
Tesekkurler ve iyi gezmeler

Mimosa Café dedi ki...

muhtesem goruntuler. hayranlikla baktim.

Mehmet Vuran dedi ki...

Burası çok güzel. 55 yaşından sonra sadece 16 yıla nasıl sığdırmış ki bu kadar taşı heykele dönüştürmeyi. Helal olsun valla keşişe :) Müthiş...
Ve tabi bundan bizi haberdar eden Beste'ye de teşekkür :)

Ozlemaki dedi ki...

Keske herkes yalnizligini bu sekilde disa vursa dedirten cinsten, muhtesem bir gorsel solen bu! Ellerin dert gormesin cancagzim.

nevin dedi ki...

hakikatten harika bir paylasim, Biricik Beste'cigim, sayende ne guzel seyler ogreniyorum, burayi benim kesin gormem lazim!!

figoltx dedi ki...

Beste'cim aynı yerlerde gezmişiz meğer. Bence bu din adamının hem yanlızlığını dışa vurumu hem de emekli bir din görevlisi için tanrıya ibadete devam etmenin bir yolu.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin