24.01.2011

Sakin ve buzlu gunler, turunc receli ve sarabi.


donmus cuha cicegi

kirmizi lahana

lahana

pirasa
Hayat su siralar sakin ve buzlu:), kar yok ama soguk kuzey ruzgarlari sogug iliklerinize kadar hissetmenizi sagliyor. Disariya cikmamiza engel degil yine cumartesi ritueli pazarimiz, kutuphanemize devam. Pazar gezileri cok soguksa bahceye cikma biraz dolasma ve top oynamayla kisitlandi azicik gunes varsa yine hop disardayiz. Piyano resitalleri ev zevkini kanatlandirdi.
Bir arkadasimin dedigi gibi uzerinde kedi bile gezse huzur veriyor piyano tinilari

golge oyunu beni bulun?

St Meen Kaynagi, adi muhtemelen Vikinglerden geliyor burasi Viking bolgesi

Kertenkele yavrulari once suda yasiyorlar

Yakaladi mi? Hayir ama oyun yakalamaya calismakta zaten.

Bitki tunelleri


At ciftligi

genc bir tay


Ben bu hafta okula basliyorum ders calismamak icin arada yapmadigim yemek kalmadi. Pazar gunu arkadaslarima Turk bonbonu yaptim. Klasik pirasali ve beyaz peynirli ic ile yufkalari dorde bolup her birini asagida goreceginiz bonbon sekli verdim. 20 dk firin sonuc citir citir yagsiz kapisilan cuce borekler.


Yilda bir kere bulabildigim ustelik organik turunclari kacirmadim. Yarisindan gecen sene yaptigim pek sevilen turunc sarabi yaptim. Tarif icin bakiniz. Geriye kaldi 5 tane icin,  Necla turunc eksisi yap dedi adi bile heyecan verici ancak uzun sure kaynayinca geriye bir kasik kalacagindan ben onlardan recel yaptim. Sokaklarinda turunc agaclari olan sehirde yasayan sansli insanlar kacirmayin mevsimini.






1 kilo turunc
2 kilo seker
2 kilo su
1 limon

1-Turunclari once iyice yikayin. Sonra kabuklarini soyun. Kabuklari yapabildiginiz kadar incecik hilal biciminde dograyin. Icindeki tum cekirdekleri cikartin ama atmayin. Etli kismi, kabuklar, bir tulbente koydugunuz cekirdekleri buyukce bir kabin icine koyun. Tum suyu ekleyin ve 24 saat beklesin.

2-Buyukce bir tencereye koyup 2 saat kisik ve yari kapali olarak kaynatin. Bu surenin sonunda sekeri ve limon suyunu ekleyin bir yarim saat daha kaynasin. Kivami cok suluysa bir 10 dk daha kaynatabilirsiniz ancak unutmayin soguyunca gercek kivamini alacaktir. Sicakken kavanozlara paylastirip kapagini sikica kapatin. Kavanozu ters cevirin oyle sogusun. Kapaklarin ortasina bastirarak iyice kapanip kapanmadigini kontrol edebilirsiniz.

29 yorum:

Anne ve Bebisi dedi ki...

Yine agzim sulandi :P

Fotoyu ceken, sol bastaki sen misin? :)

Adsız dedi ki...

ne kadar doğal herşey, hayranlıkla bakakalıyor insan.

kışın güzelliklerini de yaşadığınız için şanslısınız. her zamanki gibi fotoğraflarınız da harika.

o önce suda yaşıyor dedikleriniz semender olmalı sanırım. onlar da bir tür amfibi. kertenkele ailesinden değiller.

bir de burada biz turunç diye ince kabuklu yumuşak olan bir meyveye diyoruz. o da turunçgillere adını veren bitki. bilmiyorum gerçek turunç sizin fotoğrafınızdaki mi, bize göre portakal gibi görünüyorlar. reçeli enfes görünüyor, elinize sağlık..

sevgiler.

NzN dedi ki...

ah beste'cim bu türk bonbonu ne de güzel duruyor öyleee
hemmeen denemeliyimm
bir tek sorum var: tek kat yufka ile mi yapıyorsun?

Esin Bozdemir dedi ki...

Sevgili besteciğim,
harika bir pazar keyfi bu:)piyano tuşundan süzülen tınıların, Türk bonbonlarının: pırasalı, peynirli yufka böreğinin o mis gibi kokusunu ve yanında da harika turunç portakallı reçelin o enfes kokusunun da karışımıyla harmanlanmış ve tüm eve yayılmış o sımsıcak atmosferin sinerjisini inan buradan hissettim besteciğim...
Neşeli günleriniz daim olsun..gün eksilmesin pencerenizden:) hep sağlık ve sevgiyle kalın...

bu arada yeni eğitim dönemine de tam dopingli olarak giriyorsun:)şimdiden başarılar dilerim...

beste dedi ki...

Anne ve bebisi-Tecrube konusuyor tabi degil mi? bingo:)

Verago-Ne guzel seyler soylemissin cok tesekkurler. Haklisin fransizcasindan cevirdim kafamada yatmamisti ama bir bilenden geldiu cevap duzeltecegim hemen. Yok turunclar turunctu ama ben fotograf icin en tombullari sectim yoksa digerlerinin kabugu cok inceydi. Cok cekirdekli nerdeyse icinde etli kismindan cok cekirdek var!

Nzn-Evet tek kat yufka yagsiz uzerlerine biraz suyla karistirilmis yumurta sarisi surup corek otu serptim. Kulak kisimlari daha once pisiyor aman yanmasin gozun uzerinde olsun!afiyet olsun

Esmircim-Cok tesekkurler hayal gucune saglik, gercekten esim pencere acmak istedi yemek kokularindan arkadaslar ne guzel mis gibi yemek kokusu deyip actirmadilar:) Evet doping tam oldu keyfim yerinde zor gunlere hazirim:) cok tesekkurler

OiP dedi ki...

Ağzımın suyu aktı okurken:))
Türk bonbonu senin icadın mıdır bilmem ama çok güzel fikir. İple mi bağladın acaba kulaklarını??

Sol baştaki sensin:))

beste dedi ki...

OIP-Evet mucit benim :) mutfak ipiyle bagladim ve oyle servis ettim yiyenler kendileri cikardilar ama sabirli biri kendi de cikarip servis edebilir. Bu gunlerde bir suru yemek icadim var ders calismak yerine yemek icat ediyorum!!! ve bingo o benim:)

nalan dedi ki...

adamda din iman bırakmazsın vallahi. başımı döndürdü turunç reçeli, ekşisini bilemiyorum artık. kafaya dikip içerim herhalde.
sonra ambulans dar yetişir beni almaya :)

minimalist dedi ki...

fotoların hangibirine yorum yazsam bilemedim...ama en çok piyano resitalinizi kıskandım hanfendi :)) turunç reçeline, bonbon şekerlerine pardon böreklerine ise bayıldım; ellerine sağlık enerjin müthiş...

Nihan dedi ki...

Vallaha Bestecim,seni bulamayacağım çünkü şarabını yapmak için harekete geçiyorum. bu haftasonu ise Türk bonbonunu yapacağım. piyano resitaline diyecek yok. dinlerken şarabımı içmek istiyorum.şu anki hayalim bu oldu.:))belki birgün çaldıklarınızı buradan bize de dinletirsin.:))))))))))))

Narince dedi ki...

Sevgülüm bu cuma Adana'ya gidiyor. Turunç ısmarladım, bulamazsa ekşisini getirecek, bulgur, biber salçası, nar ekşisi, yaşadım ben yaşadım!

ruhdagı dedi ki...

Donmuş sebzelerin fotoğrafları çok hoştu.

Yine yapmışsın yapacağını :)

Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Çok güzel görüntüler, mutlu oldum okurken. Bir şey sormak istiyorum, turunç yerine hangi çeşit portakalla yapabiliriz. Sevgilerimle, Semra.

Açalya dedi ki...

Bunu bilmeyecek ne var? azıcık irice olan sensin, algıda seçicilik diyelim...kendimden biliyorum hahaha

Turunç'un portakaldan ne farkı var hemen bakayım. Google is my best friend ;o)

böreklerin pişmiş halini koyaydın ya bir de, nasıl güzel onlar öyle! sen mi uydurdun?

Mehmet Vuran dedi ki...

ben bu turunç şarabının olmuş halinin görünümünü çok merak ettim Beste. Bi de, bu tarifin sonunda şarap ortaya nasıl çıkıyor onu da merak ettim. yani ortada bir fermentasyon yok anladığım kadarıyla :)

beste dedi ki...

nalan-hahaha ii haber eksisi sekersiz hani kalori acisindan durum fena degil ama receli icin ayni seyi soyleyemeyecegim:))

Minimalist-Okula gidecegim diye sanirim sevincten bir hiperaktiflik durumu mevcut:) cok tesekkurler

Nihan-Hayalini bozmak istemem ama sarap icin 3 ay beklemek gerekiyor:) Turk bonbonu simdilik daha hemen ulasilabilir duruyor:) olur yapariz bir video:) sevgiler

Narince-Ruyama giriyor turunc eksisi:) yasadin gercekten afiyet olsun

Ruhdagi-Kitir kitirlardi:) sevgiler

Semra-Yafa portakali hem recele hem saraba uygun kanimca:)Kirmizi portakalla cok hos renkler yakalanabilir ayrica.

Acalya-Fotograf makinasindan fotograaaaf hani elimde tutuyorum o sisman gostermis yok kus gibi kadinim ayol! turunc eksi ve cok cekirdekli normalde yenmeyip atiliyor! pismisini cekmeye hacet kalmadi 8 kisinin saldirisina ugredilar ama sevdim ben bu isi hep yapacagim evet uyduruk, boregin estetize hali!

Mehmet-3 ay bekletiliyor arada fermante oluyordur sanirim? ama turunclu sarap desek daha mi dogru olur? sonucta votka ve rose saraba yapilan eklemeler bunlar! ustasi bilir ben bilmem:)

neval dedi ki...

piyanolu günler sizin için mutlu günler olsun.yoğun günler olacağı kesin.

pelinpembesi dedi ki...

mrb Beste,inanırmısın ben de anneme yeni portakal reçeli yaptırdım.Aslında sevmem ama o güzel turuncu rengi görmek istedi canım :))

berrin dedi ki...

hem reçel
hem şarap yapmak istiyorum
ankara da turunç bulabilirmiyim acaba
ellerine sağlık

Ozlemaki dedi ki...

Ankara'da ogrenciyken mid-term & final zamani evi boyardim, herkesi yemege cagirirdim. Bazen vicdan yapar, ders calisma partisi verirdim ama ev sahibesi ben 11de uyurdum, misafirler ders calisirdi :) Neyse sonuc olarak her donem honor student oldum. Darisi basina kuzumaki. Ruzgarin yeter! Guzel haberlerini bekliyorum :)

acupofcaffein dedi ki...

Bestecim kadın olasım ve şu turuç reçelinden yapasım geldi ama işlemi okuyunca daha fazla motivasyona ihtiyacım olduğunu anladım:-)) bu arada okul haftasya mı başlıyor? kolay gelsin.
Piyanonun sesi inanılmaz güzeldir.
Başına oturan en çirkin insanları bile güzelleştiriyor :-) size sımsacak ve eğlence dolu kış günleri diliyorum.
arzu-acupofcaffein

Gulcin dedi ki...

ben de buldum ben de buldum :)

bu turk bonbonu harika bir bulus. Pirasa cok sevmeyenler ispanakla deneyebilir mi acaba :) turunc receli babanemi hatirlatti. ne guzel kendiniz yapiyor olmaniz. elinize saglik!

beste dedi ki...

Neval-Cok tesekkurler. evet allahtan dort ay surecek!

Buket-Rengi ne guzel degil mi? Oglus pek sevdi bu receli halbuki ihtimal vermezdim.

Ilahi tatlar-Ankara'da turunc? zor sanirim Antalya civarlarindan bir arkadastan rica diyelim:)

Ozlemaki-Umarim Ozlemcim.Bende partiler yaparim pek cok ama minik odamda pek mumkun gorunmuyor!sagolasin muck muck

Arzu-Kadinlik degilde terapi diyelim:) aslinda o kadar zor degil sadece beklemek gerekiyor bir gun. Sana bir haftasonu gerekir rahatca ustesinden gelecegin. Cok tesekkurler

Gulcin-;) tabiki ispanagida ayni pirasaya yaptigim gibi suyunu iyice cekene kadar kavur hatta bir soganla yapsan o isi daha iyi olur, beyaz peynir ekle bonbon sekli ver birer birer bagla, 180 derece firin 15 dk hop Bonbon boreklerin hazir. Ilk defa yaptim 3 arkadasima dagittim bile cok begenildi en onemlisi oglusum da pek begendi, genellikle kirmizi meyve recelleri seviyor aslinda kirdik zinciri:)

fer dedi ki...

great photos! and the marmalade looks very yummy. I would like to make some one day too

kekvekahve dedi ki...

ellerine sağlık arkadaşım. uzundur gözüm sokaktaki turunç ağaçlarında. çoğu yerlere düşüp heba olmakta. bi cesaret deyip yapsam mı?
böreğe bayıldım. onun için çok daha cesurum.

Yelish dedi ki...

Beste dokturmussun gene.
geldim,huzur buldum ve gidiyorum arkadasim:))

Zehra Gürgen dedi ki...

Beste İzmir'de bahçemde olan turunçları sıkıp kabuklarını şekerleme, suyunu turunç ekşisi yapmıştım. Bir parmak kadar ekşi elde ettim aman ne kıymetliydi..
burada dallar yıkılıyor turunçtan ama benim evin bahçesindeki turunçları ev sahibim aylar önce toplayıp dağıtmış.aman ne yaptın ekşisini yapardık deyince vah vah etti kadıncağız..bir dahaki sefere..

mintinin dünyası dedi ki...

sevgili beste ellerine sağlık arkadaşım.inanılmaz keyif aldım bloğundan.gezmeye devam edicem.bi merhaba demek istedim evvela.izlemeye aldım seni.görüşmek dileğiyle sevgiler...

Defne Soysal dedi ki...

Bunlar nasıl turunç portakala benziyor

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin