20.06.2011

Mont-Saint-Michel Adasi I ve Normandiya usulu omlet




Cok tipik bir Normandiya manzarasi her yer yesil ve oturan inekler. Onceleri her yer ot tabi yemekten yorulmus dinleniyor diye dusunurken bir Norman bana gevis getirdiklerini soyledi, ah tabi ya gevis getiriyorlar...

Mont-Saint-Michel  (ki artik MSM diye anilacaktir) bir ada aslinda. Fransa'nin en turistik ikinci yeri ilki Paris! Normandiya Bolgesi Mans bolumunde yer alan bu ada granit kayalardan olusmakta ve ustunde tarihi kale ve binalar.  3D olarak bu adresten gormeniz mumkun. Adaya ulasim ince bir yoldan saglanmakta ki bu yol sonradan insa edilmis ve bu yol sebebiyle ada, ada ozelligini kaybetmekte. Yolun sag tarafi araba parki ve cok cirkin ancak cok yakin zamanda kaldirilacak. Unesco dunya mirasi listesinde olan bu adanin etrafi Mans'in meshur gelgitleri ile ve sonradan yapilan yol yuzunden kumla dolmakta. Bu duruma bir care olmasi icin deniz cekildiginde su verecek, deniz yukseldiginde suyun yukselmesini engelleyecek bir baraj sisteminin insasi suruyor. Boylece adanin etrafinda her zaman deniz suyu olacak aksi takdirde cok yakin zamanda karaya baglanacakti. Ada etrafi yuruyen kum ve bataklikla cevrili. Burada gezinti yapmaniz mumkun ama mutlaka rehber almaniz lazim yoksa bir anda sular yukselebilecegi gibi kendinizi batkliga saplanmis olarakta bulabilirsiniz.

 


Adaya giris yanlari zincirli sato kapisindan mumkun. Cok kalabalik, etraf  turist dolu cok keyifli oldugunu soyleyemeyecegim. Meshur restoran La Mere Poulard 'da somine atesinde pisirilmis omlet yemeniz mumkun. Creme Fraiche ile cirpilmis yumurtalardan yumusacik omlet fena fikir degilse de kalabalik gozumuzu yildiriyor.

 

Adada sadece 42 kisi yasiyor surekli olarak ancak mevcut otellerle sezonda bu sayi artiyor. Gunluk ziyaretciler milyonu buluyor.
Katman katman patikalarla yukselen, etrafi muzeler, restoranlar, otellere donusmus tarihi binalarla cevrili cok hos bir ada ah birde kalabalik olmasa.

Bir donem hristiyanlar hac icin gelirmis o yuzden dini onemi  de var ancak artik simdi feci turistik bir ada. Farnsa'da bu kadar sikildigim baska tursitik bir yer hatirlamiyorum. Ilk bina 700 yillarinda insa edilmis daha dogrusu onceleri mezarlik imis. Sonra yavas yavas sapeller, kiliseler, manastirlar insa edilmis. 


Bu binanin tepe ucunda yer alan heykelin adi kiyamet ejderhasi ic acici degil mi?



Adayi karaya baglayan yol ve cirkin otopark buradan daha rahat goruluyor.

Burada ki kiliselerde daha once gormedigim figurler var. Denizcileri denizden kormak icin her korfezde bir kilise ve icinde yelkenli var.



Rus tiyatrocular, onlarda ziyarete gelmisler boylece folklorik bir ortam oldu bende firsati kacirmadim. Clik, clik

Vitray severmisiniz? Vitraydan suzulen gunes isinlarinin golge oyunlarini sevmemek mumkun mu?


Adanin giris kapisinin manivelalari.

Adada bircok muze ve birde manastir var. Heryerde heykeller var acik hava muzesi diyebiliriz.
Normandiya bayragi sembolleri karsilikli iki aslan.

Buda turistik atraksiyon ki hic sevmiyorum boyle seyleri ama oglus bayildi adanin melegi o simdi:)

Rehber esliginde korfezi gezenler...
Ilginc ahsap damlar.
Cok detay fotografi cektim. Bu post genel fikir vermek icin yapildi detaylar bir sonraki postta olacak.
.Normandiya bulutlari dunyanin en guzel bulutlari....

Normandiya usulu omlet
8 organik yumurta
150 gr krema (bulabilirseniz creme fraiche)
30 gr tereyagi
tuz, karabiber,
1-Firini 160 dereceye ayarlayip isitmaya baslayin.
2-Yumurtalarin beyaz ve sarisini ayirin. Yumurta sarilarini cirpin sonra kremayi ekleyip yine beraber cirpin.Tuz, karabiber ekleyin krema ile yumurta sarilari iyice kaynasana kadar cirpmaya devam edin.
3-Yumurta beyazlarini kopuk halini alana kadar cirpin. Yavasca diger karisima ekleyin. fazla cirpmayin yumurta kopugunun icine hapsolmus hava kabarciklari kirilmasin.
4-Bir tavada terayagini eritip yumurta karisimini tavaya dokun. Ates yuksek olmali bir dk kadar sonra atesten alip firina koyun.  12 dk pisirin. Yesil ve domates salatasi esliginde sicakken servis yapin.



17 yorum:

Bugday Tanesi dedi ki...

Fotoğraflar ve bulutlar harika :) Tam bir tanıtım olmuş. Teşekkürler.

Adsız dedi ki...

yaa ,niye sevmiyosun biz de yaptik o melekten :) saka,ben de hic sevmem ama geyik olsun diye yapmistik itiraf ediyorum.ama leonardo yakismis,biz fazla kart kaciyorduk kri'yle.bu arada ben bu kadar turisti,insan selini ufacik bir yerde bir msm'de bir de sirmione'de(italya'da garda golunde miniminnacik bir kasaba diyelim)gormustum.iki yerde de adam gibi ne fotograf cekebilmistik en de cekilebilmistik.biz msm'ye temmuzda gelmistik tabi,yuksek sezon.ahhh beste ahhh bayildiydim normandiya'ya,cok huzurlu bir yer.
deniz (genova)

Gulcin dedi ki...

Orada yasayan 42 kisinin turistik esya sattiklari dukkanlari ya da restoranlari yoksa bu kalabaliktan ne kadar bunalabileceklerini dusundum bir ara. gerci varsa da bunalabilirler. Ama nasilsa bunaliyorlardir biz de 2 kisi gitsek fazlalik etmeyiz degil mi Beste :) Cok begendim hele karsidan cektigin genel fotograflari gorunce hemen gidelim istedim inan. Bize ne kadar uzak burasi bilmiyorum ama sayende listemizde :) Cok tesekkurler!

Defne Soysal dedi ki...

Ne güzel yapıyorsunuz, her fırsatı değerlendirip farklı farklı şehirlere kısa ziyaretler yapıyorsunuz. Bu Leo içinde çok eğlendirici ve bilgilendirici olacak eminim. Böylece dünyanın belli bir yerine bağlı olmayan özgür dünya insanı çocuklar olarak bilinçleniyorlar ve daha geniş açıdan bakabiliyorlar. Leonardonun melek kanatlarının önündeki resimde küçücük kalması beni gülümsetti. Çocukları düşünmemişler belki bir yükseltinin üstüne çıkmalıydı:))

minimalist dedi ki...

Msm yıllar önce kardeşimin balayında gittiği bir yerdi ve onun fotolarından biliyorum orayı...senin fotoların ve anlatımınla da yine de beğendim :)))ne kadar turistik olsa da benim için cazip.

Adsız dedi ki...

Inekler ayakta gevis getiremiyorlar miymis? Turkiye'dekiler ayakta duruyor da hep :)

beste dedi ki...

Bugday tanesi-Merhaba ne guzel blog ismin var:) bir bulut sever daha hosgeldin aramiza:)

Deniz-Dedigin gibi kalabalik yorucu aksam ustu tenhalasti da keyfini biraz cikarabildik. O kadar eski yapilarin arasinda yaldizli melek kanadi ne alaka diyor insan:)

Gulcin-Yasayanlar din adamlari ve oradan para kazananlar ama yine de iclerinde of yeter diye bagirmak geliyordur tahminimm:) Aksamustu tenhalasiyor keyfi o zaman cikar hatta mumkunse orada ki bir otelde kalinsa sahane olur kanimca.Eh burayalara kadar gelmisken bir kucuk koye de ugramayi ihmal etmezsiniz artik:)

Defne-Dogru o melek kanatlarini birde buyukler icin yapmislar siz deyince dank etti kafama :) koy koy dolasiyoruz evet heryerde baska bir guzellik cikiyor karsimiza cok tesekkurler

Minimalist-Guzel balayi olur gercekten :) Cazip bir yer evet ben koyde fazla kaldim herhalde fazla insan olunca fenalik basiyor:)

Adsiz ineksever-Bir inek sahibi bulup sormak lazim ! hicbir fikrim yok acikcasi:)

chaiselongue1 dedi ki...

Hi beste! Thanks for your comment on my blog. The Turkish tomatoes are doing really well, some with small tomatoes on them already. I’ll put some photos on the blog soon. I’m glad to hear the peppers are doing OK. I hope you get some flower on them soon – mine are flowering but I think they;re a bit later than other varieties.

Nice to see Mont St Michel again - it looks busy as usual!

Aybige-Kedi Defteri dedi ki...

Ben mis gibi tereyağ kokan bisküilerine de bayılmıştım oranın.

pelinpembesi dedi ki...

Sayende oturduğum yerde ne çok yer gezdim...

Zeynep Gemalmaz Çelik dedi ki...

Bestecim, bizde buraya epeydir gitmek istiyoruz ama bu kalabalik benim gozumu korkuttu. Biz burdaki kucuk hayatimizda kavrulup giderken kalabaliga tahammul edemedigimi fark ettim. Ozellikle de kapali mekanlar (AVM gibi) ailecek dayanamaz olmusuz. Eskiden Istanbul'da yasarken ne kadar normal geliyordu:) bu adanin sezon disi oldugu guzel bir zaman kollamam lazim sanirim.

Zehra Gürgen dedi ki...

bende kalabalık mekanları sevmem, tarihi yerleri gezerken sakin ve dingin olsun isterim..bu fotoğraflar bile danın güzelliğini ortaya koymuş,detayları düşünemiyorum..omlate gelince bir de böyle yapalım :)

berrin dedi ki...

beste
çektiğin fotoğrafları seviyorum:)

Adsız dedi ki...

Gören gözlerine,yazan ellerine sağlık Beste.Gerçekten götürdün beni oralara bir kez daha.Yıllar sonra geri gidip sayende (kalabalıktan fenalık geçirip) göremediğim kısımlarını gezdim adanın.Teşekkürler canım.
Şafak teyze

Esin Bozdemir dedi ki...

Sevgili Besteciğim,

Gerek fotoğraflarla gerek yazılarınla; yanıltmadan objektif gözle değerlendirerek tanıtırken gezdiğin yerleri, bizde sayende fikir sahibi oluyoruz..:))

yavruna da ne güzel hediyeler vermiş oluyorsun gerçek açık hava müzelerinde gezdirerek o'nu!..büyüdüğünde çok daha iyi anlayacaktır ne kadar bilinçli ebeveynler tarafından yetiştirilmiş olduğu gerçeğini!..

ülkemizde de bilinmeyen ve göz ardı edilen ne çok tarihi miraslarımız var! oğluşuna Tr.yi de çok iyi tanıtacağından eminim:)

Mont-Saint-Michel Adası ve Normandiya usulü Omlet tarifine dair..
Teşekkür ederim bu güzel paylaşımların için..

Sevgilerimle...

Bugday Tanesi dedi ki...

Bir daha yorum yazıyorum çünkü içten yorumun için teşekkür etmek istiyorum. Hoşbuldum. Severek takipteyim :)

Unknown dedi ki...

Cok tatlisiniz. Yazdiklarinizi okumayi cok seviyorum. Pozitif bir duygu veriyorsunuz hep. Sevgiler. Pinar

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin