28.07.2011

Somali'de acliktan olen ve kuraklik nedeniyle goc eden insanlar

Yemek blogu yazmanin ve yemek yemege duskun olmanin en zor tarafi, acliktan olen birilerini duydugun zaman cektigin vicdan azabi. Iletisimin bir tik'a baktigi bu cagda Afrika kitasinda kuraklik yuzunden yiyecek bulamayan ve bu  nedenle goc eden ve olen insanlari dramini niye  bu kadar gec ogreniyoruz bunun aciklamasi yok. Bu sefer Turk basini yaninda tum Avrupa basini, tum sivil toplum kuruluslari, BM ,Dunya Saglik Orgutu sinifta kaldi. Acliktan olen insanlar !!!buna inanamiyor isyan ediyorsaniz yapacaginiz birseyler olmali. Gormezden gelinen, olen insanlara karsi sorumlulugumuz var. Gazetede yazanlara gore;
5 dolar: İshal olan sekiz çocuk tedavi edilebilir,
40 dolar: Beş çocuk için 10 gün yetecek temiz su, beş kadın için de evde doğum yapmalarını imkan verecek sıhhıye malzemesi sağlanabilir,
80 dolar: 800 kişiye temiz su sağlanabilir. Ayrıca, iki kişiye hijyen çantası verilebilir,
165 dolar: Dört aile sıhhıye çantasına kavuşabilir. Ayrintili bilgi icin tiklayabilirsiniz.

yardimda bulunabilmek icin;
UNICEF Türkiye:
SMS ile bağış: 10 TLlik acil yardımlarınız için AFRİKA yazıp UNICEF bağış hattı 3005'e kısa mesaj atmanız yeterli. (Tüm operatörlerin faturalı hatları ve Turkcell ön ödemeli hatlar için geçerlidir.)
Online bağış için tıklayın
Havale/EFT ile Bağış: UNICEF Türkiye Milli Komitesi Türkiye İş Bankası Çankaya Şubesi(Şb kodu 4238) 1006 nolu hesap IBAN: TR740006400000142380001006
Oxfam: https://donate.oxfam.org.uk/eastafrica
Dünya Gıda Programı: https://www.wfp.org/donate/hoa_banners
Save the Children: http://www.savethechildren.org.uk/en/donate.htm

Hepimizin yapabilecegi birseyler olmali...

11 yorum:

Meyvelitepe dedi ki...

Haberleri dinlemiyorum, ama zaten bu olanları haberlerde söylemezler değil mi? Ne de olsa görmezsek, duymazsak ülkemizin kapısına da dayanan kuraklığı yok sayabiliriz belki.

Çok zor günlerdeyiz aslında ve henüz farkında bile değiliz. Dediğin doğru "hepimizin yapabileceği bir şeyler olmalı" hem de hemen.

Nihan dedi ki...

haklısın yerden göğe kadar...olanları aklım almıyor artık ve çok utanıyorum insanlığımdan...elimden geleni yapmaya çalışsam da konu açlıktan ölen insanlar olunca bendeki isyan ayyuka çıkıyor...

Tijen dedi ki...

Aynı huzursuzluğu, suçluluğu hissediyorum günlerdir. Keşke para yollamak yeterli olsa. Üç beş kuruş vererek kendimizi rahatlatıyoruz. Ben yardım ettim. Tamam. Artık rahatça doyurabilirim karnımı. Oysa sorumluluklarımız tam da bu noktada başlıyor. Yapacak çok şeyimiz var be Beste'ciğim. Kendimize, çevremize, dünyamıza verecek çok şeyimiz var.

Müge dedi ki...

Besteciğim,

Somali’de yaşanan kuraklık ve kıtlık sorununa ben de Temmuz ayı başında Facebook sayfamda değinmiştim. O günlerde Le Monde arka arkaya bu konuyu internet sitesinin manşetlerine taşımış ve yardımların azlığına vurgu yapmıştı. Türk medyasında ise TV’ler ve bazı gazeteler bu konuda haber geçtiler ise de “vah zavallı Somalililer” şeklinde yayınlar söz konusuydu.

Yaşadığımız dünyada kimin kime yardım edeceği, kimin kime destek olacağı maalesef tamamen çıkar ilişkileri doğrultusunda belirleniyor. Batı ülkelerine gelmeden, öncelikle Türkiye’ye bakalım: Bildiğin üzere, bizim hükümet önceki yıllarda Gazze Gazze diye yeri göğü inletti, koca koca bakanlar “Müslüman dayanışması” adına Gazzeliler için gözyaşı döktüler, Gazze için devasa yardım kampanyaları düzenlendi, hayırlı bir işti tamam; ama sonra Pakistan’da büyük deprem oldu, “Müslüman dayanışması” unutuldu ve Pakistan’a ancak depremin üzerinden zaman geçtikten sonra ayıp olmasın diye bir miktar yardım edildi. Bugün Somali’de açlıktan ölenler de Müslüman, ne Başbakan ne Bakanlar hiçbiri ne bundan bahsediyor, ne gözyaşı döküyor, ne de Somali için herhangi bir yardım kampanyası düzenleniyor. Gazze olayının bu kadar göklere çıkarılmasının nedeni, hükümetin Hamas ile yakınlığı + İsrail’e duyduğu nefret ve İsrail’e haddini bildirme arzusu + muhafazakar Türk halkının İsrail’e duyduğu antipatiyi sömürerek oya tahvil etme çabasıydı. Pakistan ise El Kaide’ye ev sahipliği yaptığı için Batı ülkelerinin terörist yatağı olarak baktığı bir ülkeydi ve Pakistan’daki depremi göklere çıkarmanın siyasi bir getirisi yoktu. Somali’nin de durumu aynı, Somali’deki kuraklığı/kıtlığı olay yapmanın siyasi bir getirisi yok, o halde ilgilenmeye değmez. Zaten Somali’de devlet de yok, devlet başkanı ve bakanlar ülkeyi terk etmiş durumda, ülke radikal ve kanlı bir İslami çetenin egemenliğinde. Kuraklık/kıtlık sorunu çıkmadan önce bu çete insanları kıtır kıtır kesiyordu; şimdi de açlıktan ölüyorlar, iflah olmaz bir durum yani. Böyle bakıldığı için Somali konusunda kimse parmağını oynatmıyor. Batı dünyasına gelince; daha önce Etiyopya’daki kıtlık için bütün Batı ülkeleri seferber olmuşlardı, dünya çapında ne konserler düzenlenmişti, ne paralar toplanmıştı, tabii Etiyopyalılar çoğunlukla Hristiyandı. Somali ise Müslüman bir ülke, hem de radikal İslamcı bir ülke, bu imaj artık terörizm ile özdeşleştiği için Batı’da da Somali’ye yardıma eller gitmiyor. Diğer taraftan, Facebook sayfamda bir arkadaşımın yazdığı üzere, Somali’nin geostratejik açıdan önemli konumu nedeniyle bu ülkenin sürekli karışıklık ve çöküntü içinde olması da Batı ülkelerinin işine geliyor.

Bu arada ben UNICEF’e Somali için yardımımı yaptım ve umarım bu yardım gerçekten Somalililere gider. UNICEF’e de güvenemeyecek isek artık bu dünyada hangi kuruma güvenebiliriz ki?

Selamlar, sevgiler,

Müge dedi ki...

Besteciğim,

Le Figaro'nun internet sitesinde Somali'ye yardım konusunda çıkan haberde Türkiye'den İslami İHH vafkının Somali'ye yardım ettiği yazıyor.

http://www.lefigaro.fr/international/2011/07/28/01003-20110728ARTFIG00537-un-pont-aerien-contre-la-famine-a-mogadiscio.php

İHH'nın sitesine girdim. 28 Temmuz tarihli bir duyuru yapmışlar ve Somali'ye 3000 ton yiyecek yardımı taşıyacaklarmış denizyolu ile. Ayrıca halihazırda İHH zaten Somali'deymiş ve 45.000 kişiye gıda malzemesi dağıtmış bile. Türkiye'den başka hiçbir ONG'nin ilgilenmediği Somali'ye yardım elini uzattığı için İHH'yı takdir ettim doğrusu.

http://www.ihh.org.tr/ihh-dan-somali-ye-3000-tonluk-yardim-gemisi-/

Selamlar,

Adsız dedi ki...

Haberlerde her gorusumde kotu oluyorum,kendimden ve dogacak oglumdan utaniyorum dogrusu. Tijen hanim cok dogru soylemis 'ben para yardiminda bulundum nasilsa, rahat olabilirim' diyemiyor insan, dememeli de. Ama yine de bir adim bir adimdir. Atmak, atmamaktan daha iyidir.

Bir de kendi hatamdan oturu her ziyan olan yemekte daha da vicdan azabi cekiyorum.

Zeynep Gemalmaz Çelik dedi ki...

Beste'cim, ne kadar duyarlisin. Ben de dun gaztede insanlarin dramini okuyunca cok uzulmustum. Bir sorum olacak verdigin eft no sadce afrika icin mi? Yoksa genel bir hesap mi?

beste dedi ki...

parasini verdim vicdanimi kurtardim degil demek istedigim ama yapilacak seylerden biri de bu, o az paralara yasamlar kurtulabiliyor ilk etapta. Ondan sonra yapilacaklar zaten uzun suredir bu blogda yer alan seyler daha az tuketmek/ tukettirmek bunlardan biri

Zeynep-Evet Afrika'ya gidecek yardimlar icin o hesap

Tijen dedi ki...

Beste'ciğim,
Yanlış anlama sözüm sana değil. Senin ne kadar ince, zarif ve duyarlı olduğunu biliyorum zaten. Genelde böyle bir eğilim var dünyada, ona parmak basmak istedim sakın alınma üzerine.

Adsız dedi ki...

Ahh Beste, ben de oyle dusunmemistim kesinlikle. Aslinda kendi ic hesaplasmamdi yorumum. Yanlis anlama lutfen. Bu yaziyla yapmaya calistigin cok guzeldi bence.

beste dedi ki...

Tijen ve Madwort-Yanlis anlamadim aslinda ama baskalarinin yanlis anlamasinida istemedim tesekkurler zerafetiniz icin.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin