29.05.2012

Virandeville Kollektif ekmek yapimi

Gelincikler acti
Alcakgonullu komsum meger Virandeville topraklarinin yarisina sahipmis! Bana hediye edilen minik bostandan sonra, bu hafta sonu kollektif ekmek yapma gunune davet edildik. Ev alma komsu al hatta oyle bir komsu olsun ki gonlunden geceleri birer birer gerceklestirsin mumkunse. 

kapagi acinca tavugu kacirdik 

 92 yasindaki anne babasinin yasadigi ciftlige gittik, komsum cocukken ekmek ciftlikte yapilirmis. Artik ekmegi firindan temin ediyorlar ancak bir sivil toplum kurulusu kurmuslar 2000 yilindan beri her sene iki veya uc defa kollektif ekmek yapma gunu duzenliyorlar. Fransa'da ekmek firindan alinir. Ekmekler mayalidir, bir gunden fazla dayanmaz. Ici kabarcik dolu, maya kokulu sert kabuklu gercek ekmekler. Turkiye'de gercek mayadan ekmek yapma girisimleri ve bunu duzenleyenler var bakiniz fikir sahibi damaklar.





ates hazir firin isiniyor

50 senelik bir firin

ekmek yogrulan tekne


Ekmek sabah 11 civari yapilmaya baslandi, yoguruldu uykuya yatirildi. Aksamustu 5 civari tekrar bulusuldu ekmeklere sekil verildi.

erkekler is basinda

Leonardo'nun kollari uzanamadi belki seneye!

sihirli an mahmur ekmek somunlari


icindeki kozler ve zemin temizleniyor; icine un serpip, unun renginin degismesine gore firin isinin ayarini anliyor Gui.


Ekmegin ustun jiletle kesildi ve su ile islatildi


bazi sansli ekmekler sepetlerinde uykuya dalmisti, sepetin icin pamuk kumasla kapli, isiyi tutup mayalanma surecine katkida bulunuyor

sarabimiz sogurken

mutlu son sicacik pismis ekmekler


kalp seklinde degil mi?
 Guzelce pisirildi, firindan cikanlarin bir kismi hemen orada yenildi ve aksama ziyafet duzenlendi.





 

Bir parca alana kadar gitmem basinda beklerim!



Alsas yoresine ozgu Flammenkuche; beyaz sogan, jambon kareleri, creme fraiche/ yogun krema, emmental peynirli bir nevi pizza

Aktivist ana babalarin aktivist cocuklari Nukleeri durdurun yazili tisort giyer tabi! Diger kardesi Isvicre'de kendi kendine yeten bir ciftlikte egitim goruyor..

Patatesli tavuk ve bectavugu (pintade)

Leonardo entomologu bizzat karsiladi elinde kitabi ve sorulariyla:)
Kimler mi katildi ben davet etsem ancak boyle bir liste duzenlerdim. Leonardo ve benim icin en cok heyecan yaratan bir entomolog'un(bocek bilimci) katilimi oldu. Boceklerle cok ilgili olan Leonardo, onu yolda elinde kitabi ve sorulariyla karsiladi. Bir botanistin katilimi taclandirdi. Fransa'da toprak ve havaya sizan radyasyon oranini duzenli olcselerde bu isi yapan bir bagimsiz sivil toplum kurulusu var. Devlet kuruluslarina guvenilmez iken bu bagimsiz denetim kuruluslarinin raporlari baz alinir her zaman. Gelenlerin nerdeyse hepsi bu kurulusun uyesiydi gokte ararken yerde buldugum insanlar. Ekmeklerimizi bolusurken, keyifle fikirlerimizi de bolustuk. Komsuma durup durup opucuk verdim mutluluktan. Benim bitkilere olan ilgim ve bilgim cok ilginc geldi hepsine, sehirli oldugumdan mutevellit. Ayi sarimsagi ile cok sukse yaptim. Meger nerdeyse hepsinin bahcesinde var olan ayi sarimsaginin yendigini bilmiyorlarmis. Patatesler icin ayi sarimsakli tereyag getirmistim, sicak ekmegin icinde eriyince nasil bir lezzete dondugunu anlatamam. Havalar da guzel daha ne olsun cennettemiyim ne?  

19 yorum:

Ozlemaki dedi ki...

lezzet şöleni olmuş Beste, bayıldım!

Gulcin dedi ki...

Beste ne guzel bir etkinlikmis bu. hakikaten cennet benim gozumde sizin oralar :)
bizim de yazligimiz kucucuk bir sitede. 14 v sadece. Birlesildi bir tas firin yaptirildi. Bazi gunler o firin yakiliyor, firina harika yemekler atiliyor kim ne yaparsa firinda pismelik. hatta pide bile yapiliyor. Sonra kocaman bir sofra kuruluyor bahceye. Herkes piseni beraber gulus ahenk yiyor. tahmin edecegin uzere yemek gece yarilarina kadar suruyor. Ama nasil guzel oluyor o beraber yapilan yemekleri beklemek. Sonra sofra, sohbet. Neler getirdin aklima sagol :)

Sibel dedi ki...

Dünyada ekmek gibi Tanrısal bir güzellik varken; çavdarlı, kepekli dahil eve ekmek girmemeli diyen doktorlar beni üzüyor...Bütün Türkiye onu konuşurken ne kitaplarını okumak geliyor içimden, ne onu dinlemek. Bana ekmek yeme diyen hiçbir uzmanı duymak/dinlemek istemiyorum!! Ellerinize sağlık Besteciğim.

Bugday Tanesi dedi ki...

Herşey öyle harika görünüyor ki, ellerinize sağlık.
Ekmekler güzel ama pizzayı yemek için neler vermezdim şu anda :)
Sevgiler

acemi blogger dedi ki...

selam, çok hoş bir etkinlik olmuş. Yıllar sonra bizde ekmek pişirelim dedik ama fırında pişen ekmek ile köyde sobada pişen ekmek arasında bayağı fark var. Ha bir de yaylalarda tandır var, onun ekmeği çok lezzetli. Yıllar önce annem komşularda rica etmişti lavaş ekmek yapılmıştı. Tereyağ ve peynir ile yemiştik.

Deniz dedi ki...

Ekmekler muhteşem görünüyor. Sıcak sıcak, tereyağıyla :) Çocuklarınız çok şanslı. Etraflarında doğayı seven, bilgili insanlar var ve çok güzel ortamlarda yetişiyorlar.
Bu arada ayı sarımsağı bulamadım bizim oralarda. Başka bahara kaldı araştırmalarım :)

Unknown dedi ki...

Beste, muhtesem bir paylasim. Inan ki bunlari okudugumda orada olamamama uzulmekten cok, bazi insanlarin bunlari yasiyor olmasina seviniyorum. Ve bu tur anlarin bizi, hepimizi daha iyi insanlar yaptigina yurekten inaniyorum. Ne guzel bir yerdesin. Ne guzel insanlarla birliktesin.

Burcu Kayhan dedi ki...

Ne güzel bir ortam,yazını okurken sanki ordaymış gibi oldum.O sıcaklığı hissettim.Her şey paylaşınca güzel.Hepinizin ellerine sağlık:)

neval dedi ki...

afiyet olsun,kokusu geldi sanki buralara

Seker Kedim dedi ki...

Okurken ekmegin kavruk kokusunu tahmin etmeye calistim, uzun zamandir tandir ekmegi yemedim. Size afiyet bal seker olsun.......

sare dedi ki...

Bestecim, bu ne güzel bir ortam... Koptum, bayıldım daha ne desem bilemiyorum.Paylaşımlarına gidiyoruz
bu güzelim yerlere...
Ekmek kokularını duyurdun bize sevgili arkadaşım. Küçük denizcim de pek bi mutlu, severim onu...
Belki bu haftasonu taş fırında ekmek yapabileceğimiz bir köye gideceğiz.
Afiyet olsun, sevgiler.

Papatya Papadopoulos dedi ki...

Adeta bir ekmek şöleni olmuş sizinki...

Gerçekten bu kadar paylaşmayı seven komşulara sahip olman da ayrı bir şans Bestecim, keyfini çıkar! :)

öpüyorum

burcu dedi ki...

Ne kadar guzel gozukuyor, o ekmeklerin tadi da kokusu da bir baskadir!

aysunberktayozmen dedi ki...

Ne güzel nostaljik görüntüler ve paylaşımlar.Köy ekmeği, kaşar ve şarap,benim sevdiğim üçlü.Birlikte dostlarla, komşularla yapılan faliyetler daha da zevk veriyor insana.

Unknown dedi ki...

Beste, Leonardo buyumus yahu! yakindan cekmiyorsun resimlerini cocugun, 'su kusu' halinde kalmisti kafamda :-) Massallah!

Su senin komsulardan bana da verse ya kosmos!

nevin dedi ki...

Beste'cigim,
ba yil dim!! Hele de o masada ekmeklerin basinda oturan kaptana!! canim ya, cooook harikasiniz. Beste'cigim, izninle kaynak da gostererek Leonardo'nun o guzelim fotografini tumblr'da paylasabilir miyim?? Tumblr 'da ne dersen valla ergen isleri iste:)) xxx

uzaktabirbahce dedi ki...

ohhh afiyet şeker olmuştur mutlaka:) harika bir topluluk olmuşsunuz, bayıldım..bir de güzel anlatmışsın ki aranızda gibi oldum okurken..sevgiler..

Tijen dedi ki...

Nefis nefis!
Fakat masanın başına oturan yakışıklı göz kamaştırıcı. Severim ben onu:)

Tatlı Kiraz dedi ki...

her sey harika gozukuyor, resimlere bakmaktan kendimi alamadim, sevgiler
http://tatlikiraz.blogspot.nl/

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin