Evet var pasta muzesi var! |
Bilmiyorum yemek pisiren erkekler konusunda ne dusunuyorsuz? Ben onlari cokkk seksi buluyorum:) Yemek pisirmenin sadece kadina yakistirildigi zamanlar geride kaldi. Gunumuzde kulturden kulture hatta ayni ulkenin icinde bile degisik anlamlar yuklenebiliyor yemek yapabilen erkege. Fransa'da kadinlarin mutfaktan cikmasi 68 ozgurluk hareketiyle basliyor. Feminzim, modernlesme derken kadin mutfaktan cikiyor ve oncelikle kendini kesfediyor. Yemekleri kim pisiriyor peki? Bir sure hic kimse bu esnada gida sirketleri bos durmuyor ve son elli yilda en guçlu sektorlerden biri haline geliyor. Fransa'da anneanneler, babaaaneler iyi yemek pisirmeye devam ederken 68 sonrasi nesiller icin yemek yapmak gayet domestik ve hos karsilanmayan bir durum haline geliyor; oyle ya elleri sogan kokan modern kadin dusunulemez bile. Bu durum hazir gida sanayinin isine yariyor son 50 yilda en guclu sektorlerden biri haline geliyor Ancak bu degisimde gidanin tanimi degisiyor GDO, katki maddeleri hatta gercek gida
hazir gidanin icinden kayboluyor sentetik yaglar, koruyucu maddeler,
kuru madde daha ne idigu belirsiz bir suru sey yiyecek adi altinda
paketlenip satiliyor. Derken erkekler mutfagin terapisini kesfediyor! Hatta oyle bir hale geliyor ki kadini cezbetmek isteyen erkegin sine qua non' u yemek pisirebilmesi. Fransa'da modern ciftlerde yemegi erkek yapar, kadinlar yemek yapamaz, gerçekten, yemek yapan kadina acinir hala da oyle!! Bu bakisin da degismesi herseyin rayina oturmasi bizim cocuklarimizla olacak, cunku onlar yemegi zevk icin, kendi icin yapiyor olacaklar, kadin erkek ve tanimlari, dayatmalari kaybolacak yerine "yemek yapabilenler ve otekiler" devreye giricek. "Otekilerin" isi zor ya hazir gidalarlar zehirlenmeye devam edecekler ya da mutfagin buyusunu kesfedecekler. Turkiye mi ? Turkiye gercegini her zaman ikiye ayirmak gerekkiyor buyuk sehirde yasayanlar ve digerleri. Anadolu gercek gidadan cok uzaklasmadi ve yemek hala kadinin isi. Anadolu'da erkek yemek yapmaya baslayinca bizim ulkemizin kultur duzeyi çok yukselmis olacak simdilik bunu bir kenara birakalim. Sehirlerde ise kadin calismaya baslayinca zaman kazanmak için once mutfaktan cikti. Ha Turk erkekleri mi? hala yemek pisirenler azinlikta ya da gurme! Mutfagin buyusunu kesfeden ayricakli kesim ise oradan cikmiyor zaten. Neyse uzattim gelelim pasta sefimize ellerini bir virtuez gibi kullanan, ne yaptigini iyi bilen ve en iyi sekilde yapan, tek bir konuya kafayi takmis insanlara oldum olasi bayilirim. Bir de buna mutfagin buyusunu kesfetmis, her turlu onyargi, kaliplari bir kenara birakmis dunyanin en iyi bask pastasini yapmasi eklenince hayranlik katsayim binlerle carpildi. Solene sizde dahil olun istedim...
Muzenin pastane kisminda guleryuzlu sef ve patron Bixente Marichular |
Muze'yi gezmeden once Bask pastasi yapiminin inceliklerini sef 'ten ogrenebiliyorsunuz. Okullu bir pasta sefi bildiklerini buyuk bir comertlikle ve zevkle paylasiyor. Fotograflarinin kullanilmasini istemediginden bu kararina saygi duyuyoruz. Bask pastasi; ici yumusacik agizda eriyen kremali, mis gibi rom ve vanilya kokulu, tabani isirdiginizda citirdayan saf bir lezzet. Mutlulukla yiyip bitince uzulup digerini yemek isteyeceginiz tatlardan. Yazarken bile fena oluyorum agzimin sulanmasini engelleyemiyorum. Geleneksel olarak icini ya kremayla ya da ev yapimi kiraz receliyle doldurmak mumkun. Benim favorim benzersiz tadiyla kremali dolgu.
Hamuru için gerekenler;)
200 gr tereyagi
4 yumurta sarisi ve 2 butun yumurta
400 gr un type 65 ama genel amacli herhangi bir unda olur
200 gr seker
3 gr tuz
8 gr kabartma tozu
Ic malzemesi icin gerekenler
1/2 lt sut
2 yumurta sarisi ve bir butun yumurta
120 gr seker
50 gr un
bir cubuk vanilya veya vanilya sivisi
2 çorba kasigi rom (mutlaka konulmali )
Hamurun yapimi:
1-Oda isisina getirdiginiz tereyagini tuz ve sekerle iyice homojen hale gelen kadar karistirin. Yumurtalari ekleyip karistirin sonra unu ve kabartma tozunu ekleyin iyice yogurun. Bir gece buzdolabinda beklesin.
2-Sutu bir tencereye koyun. Vanilya cubugu kullaniyorsaniz icini siyirip sute ekleyin. Atesi acip kaynama noktasina getirin.
3-Bir kenarda seker, yumurtalari beyazlasana kadar cirpin. Icine unu ve romu ekleyin iyice karistirin. Bu karisimi yavasca yavasca ve iyie karistirarak sute yedirin. é dk civari kadar pisrin karisim agirlassin. Ustunu iyice kapayin kabuk olmasini engellemek icin biraz soguyunca uzerini filmle kaplayin.
4-Buzdolabindan cikardiginiz hamuru bir yarim saat bekletip bir oklava yardimiyla 2 cm kalinliginda acin. Kullanacaginiz kabin buyuklugunde olsun kabi kullanarak iki farkli disk yapin. Disklerden birini alip yaglanmis kaliba koyun. Ortasina kremayi ekleyin. Ikincin diski uzerine kapatipp kenarlarini parmaklarinizla hafifce bastirin. Uzerine yumurta sarisi surun ve catalla motifler yapin. 190 derecelik firinda 35 dk pisirin. Soguyunca kliptan cikarip servis yapin.
tarifin orijinali burada
Ellerin dansi icin fotograflara buyurun:)
Muze kisminda eksi pasta kaliplari, agirliklar, oklavalar pasta malzemelerine iliskin zengin bir koleksiyon var.
Muze'nin linki
19 yorum:
Gunaydin...
Biri beni bu muzeye gotursun lutfen! Sabah sabah istahimi actin Beste simdi pasta yemek istiyorum n'olacak? Dilara'nin sucu ne ? :)))
Beklediğim yazı! Şekli pay gibi ama pişince keke dönüyor sanırım hamur. Çok lezzetli birşey olsa gerek. Bu arada mutfaktaki erkekler konusunda hemfikiriz :)) Daha çok girmeliler bence :) Neyseki mutfağı seven bir sevgilim var.
Müzeyede bayıldım,arifede..Hemn kaydettim..Paylaşım için teşekkürler..büyük bir zevkle okudum..sevgiler..
çok güzel bir paylaşım
teşekkü ederiz
çok bğendim
Bestecim, mutfağımı kimseyle paylaşmak istemem.
Çalışan ve evde de üreten kadın olmak herzaman hoşuma gitmiştir.
Eşim bir süre yalnız yaşamak durumunda kaldı, ev yemeklerine alışık biri olduğu için zaman içinde, sora sora kendi mutfağını oluşturdu ve şimdi çok güzel balık ve tavuk yapar. Bazı yemekleri uyduruyor:(( ama alkışı ihmal etmiyorum.:))
Oğlumun ise şimdi evinde kocaman bir baharat dolabı olacak kadar mutfağı var bu da beni çok memnun ediyor.
Bestecim, bu kek ve ekmek kalıpları, tartı ağırlıkları, oklavalar ne kadar hoş, süper bir yazı ve ilgi çekici fotoğraflar olmuş.
Teşekkürler, sevgiler.
ne güzel yerlere gidiyorsun , Beste!!!!! bayıldım... keşke orda olsammm :)))))
Bu aralar çok yoğunum istesemde bir türlü güzel yazılarınıza fotograflarınıza yorum yapamıyorum. Artık dayanamadım. Bu artistik çalışmalara bayıldım, beni ilgilendiren ellerin müthiş hareketi. Birde mutfaktaki,eski fakat işlevsel aksesuarlar.Geçmişin bu becerikli ellerde şekil bulması olağanüstü.
Sevgiler
Hayran kalınacak eller bunlar gerçekten :)
güzel resimler gerçekten sağolun
Beste, gece gece öyle canım çekti ki anlatamam! Daha önce de yazmıştım, Bask mutfağıyla ilgili incelikleri merak ediyorum. O yüzden bu post tam bana göre:)
bittim ben!
Sef evlimi kardes? Biraz once Jiro'nun (Dream's of Sushi) filminde buyuk ogluna sulandim...iflah omam ben!
Dilara-Fatmagul'un suçu ne? bende yazarken fena oldum Dilara :=)
Deniz-Hamur kitirik kaliyor pay hamuru gibi:) içi yumusacik of gerçekten çok lezzetli:=) mutfagi seven sevgiliyi her firsatta ovelim:=)
Nursen aksoy-çok tesekkurler Nursen hnm.
Seyyah gul-çok tesekkurler
Sare_Mutfagini paylasmaya sevmeyenlerden biri de Tijen o kendine mutfak teroristi diyor ben severim çok . hep beraber sohbet ede ede yemek yapmaya bayilirim:) Ah evet erkekler hep alkis ister bende de var alkis seven bir aslan burcu:=) oglsu kac yasinda çok gurur verici:) çok tesekkurler
Gul-gel sekerim nereye olursa giderim ben seninle :)
Aysun hnm-Yogunlugunuzun sonuçlarini gormeye basladik kitap raflarda:) tatli bir yogunluk bu. Ellerin hareketi dansi çok etkileyici o kadar uyumluydu ki yaptigi isle, buyuleyiciydi diyebilirim. sevgiler, selamlar.
Papatya- Eller eller sarkisini hatirlarmisin papatya:)
TV izle- tesekkurler
Alkim-Bask mutfaginin ayrintili incelemek icin donmek lazim oralara :)
Ozlemaki-Bitme gulum sen gelince yaparim ben sana:)
BB-ahahaha bekar diyelim bence :=) yaz sen filmleri ben yapiyorum listemi:=) xxxx
Hamur konusu beni aşar lakin Balık konusunda mutfak benden sorulur, çünkü biz babadan öyle gördük bizde her pazar mutfak erkeğe emanettir :))
bestecim,
yemek yapan erkekler de seksi ama dans eden erkekler (özellikle sirtaki, tango, vb.) ÇOOOKKK seksi...:-)
hele br de piyanoda klasik türk müzikleri çalışıyorsa süper....-)
Bu arda şefin kullandığı aletlere bayıldım.
Şöyle sevdği işleri yapan insanlara bayılıyorum...özeniyorum..
sevgiler.
bestecim,
yemek yapan erkekler de seksi ama dans eden erkekler (özellikle sirtaki, tango, vb.) ÇOOOKKK seksi...:-)
hele br de piyanoda klasik türk müzikleri çalışıyorsa süper....-)
Bu arda şefin kullandığı aletlere bayıldım.
Şöyle sevdği işleri yapan insanlara bayılıyorum...özeniyorum..
sevgiler.
arzu- acupofcaffeine
Sevgili Beste hanım ,insan yaradılışında bazı özellikler verilmiş,sizinki erkek doğum yapsın gibi bir tez,çocuklar oynarken hiç erkekle kızın aynı oyunu oynadığı görülmüşmü,kız evlenene kadar mutfağa girmesin ,evlendiğinde şahane yemekler yapabilir,erkek yapabilirmi,tabiiki yemek yapmak isteyene bir diyeceğimiz olamaz,çalıştığım işyerindeki aşçılara soruyorum evde yemek yapıyormusunuz diye % 90 hayır diyor,demekki bu işde bir meslek dalı,kolaylık ve başarı dileklerimle saygılarımı sunuyorum.
Merhabalar; çok güzel bir paylaşım olmuş,inan çok beğendim..Kocaman teşekkürlerrr..sevgimle öpüyorum...
Sanırım bizim nesil anne ve babaları, sistem vb... tarafından evine bakma, , yemek yapma, temizlik, evini sevme konusunda çok aşağılanarak büyütüldük şimdi gördüğüm odur ki her ne işse zevkle yapılan bunun ne cinsiyeti ne de parayla ölçülebilirliği var. Yeter ki sevmediğin ya da sürekli görev haline getirdiğin bir durumu yenilemek zorunda kalma ancak bu benim için ev hanımlığı durumunda değil her durum için geçerli. Ellerine gözlemlerine sağlık ve evet yemek yapan, iyi baba, koca, insan gibi insan olabilen erkekler cidden seksi ;)
Yorum Gönder