18.12.2012

Meditasyon, Tai- chi, noel ev suslemeleri,çekilis haberi, blog dostlari, Fransiz usulu iç isitan lezzetli sogan çorbasi

Farkindalik meditasyonu (Mindfulness stress reduction program) Jon Kabat-Zinn tarafindan Himalaya'da budist rahipleri gozlemleyip, Japon zeni ile harmanlayip 1970'lerde gelistirdigi bir meditasyon programi. Amerika Massachusetts'de enstitusu ve universitesinde dersleri veriliyor. Meditasyonun sehir hayatina uygulanmis hali diyebiliriz. Ozelikle hastanelerde sonuclari bilimsel arastirmalara konu olmus kronik agrilar, kanser, yuksek tansiyon, sindirim problemleri, Aids, kalp hastaliklari, bagisiklik sistemi hastaliklarinda organ nakline bagli stress, genel stres, endise ve psikolojik bozukluklarda kayda deger iyilesmeler saglamis. Uzun zamandir hapishane, hastanelerin iyilestime programlarina girmis. En son bu tip seylere inanmayan doktorum bana yasadigim hastalik stresine karsi onerdi. Iki sene once teknigini ogrenmistim ama sonra uygulamadim. Simdi yeniden basladim. Kisaca nefese yogunlasarak size uygun gelen bir pozisyonda uzanarak yada oturur durumda bir nevi dinlenme hali. Basir bir dinlenme degil bunun çok otesinde. Nefesinize yogunlasmisken zihninizden gecen dusunceleri izliyorsunuz yargilamak, kovalamak yok yavasa tekrar nefese odaklaniyorsunuz. O sirada sadece gozlemciyiz vucudunuzda olan hareketleri, agrilari sadece gozlemliyorsunuz. Yurtdisinda bu metodu ogreten merkezler var.Ben çok faydasini goruyorum sizinle de paylasmak istedim. Digeri Tai- chi onun hakkinda daha ayrintili yazacagim am su an fiziksel olarak ksitilanmis hareketlerimle benim için biçilmis kaftan. 
Bu noel halim yok uzun uzun hazirliklar yapmaya çocuklari toplayip geleneksel kurabiye suslemelerimize yine de oglumla ustu sari olsun dedigi için yumurta sarisiyla suslenmis kurabiyeler yaptik. Evimizi çevreden topladigim bitkilerle susledik. 















Ben hastayken bazi blog dostlarim ben iyilesene kadar yazmayi birakmis bakiniz basak, bazilari ozel bir adadaki saint Nicolas kilisenin duvarlarina benim için minik bobrekler birakmis bakiniz dilara, bir tanesi iyilesince fanuropita yapmis bakiniz Ozlemaki, bir çogu endiselenmis blog yazilarinda bahsetmis bakiniz Nalan, digerleri bana bir sekilde kalpten ulasmis hepsine tekrar tekrar tesekkurler. Dilara bir çekilis yapiyormutlaka goz atin el yapimi harika hediyeyi kazanin. 

Fransiz usulu sogan corbasi
1 yemek kasigi tereyagi, 2 yemek kasigi zeytinyagi, 4 buyukce sogan asagi yukari 600/700 gr yapacak. 2 dis sarimsak, 1 yemek kasigi seker, 2 yemek kasigi un, yarim cay kasigi kekik, Bir cay bardagi beyaz sarap, 2 lt etsuyu tercihen ev yapimi, kizarmis ekmek dilimleri ve rendelenmis gravyer olmadi eski kasar tarifi 1- soganlari yarim ay seklinde ince ince kesin. Bir tencereye tereyagi ve zeytibyagini koyup kiyilmis soganlari ekleyin. Yusek orta ates arasi olsun ocak. 10/15 dk civariarada karistirarak hafif kahverengilesmeye baslayana kadar pisirin.2_Ustune unu serpistirin ve iyice karistirin. Beyaz sarap, etsuyunu ekleyip kaynayinca latini kisarak 45 dk pisirin. Arada ustunde olusan kopukleri alin. 3- Ekmek kizartma makinasinda yada firinin grill kisminda dilimlenmsi ekmekleri kizartin. Corba pisince kaselere paylastirin. Uzerine bir dilim kizarmis ekmek ve ekemegin ustune rendelenmis peyniri koyup firinin grill seceneginde 5 dk civari peynirler eriyinceye kadar tutun. Hemen servis yapin afiyet olsun:)

13 yorum:

Dudu dedi ki...

Canim Beste,
Ayni noktalarda olmamiz senin de bunu tecrube etmen cok hosuma gitti. Ben Jon-Kabat'in bir ogrencisinin 8 haftalik programina katildim. Kesinlikle faydasini gorecegine inaniyorum.

sare dedi ki...

Bestecim, güzel bir çorba ve birbirinde sempatik ve canlı fotoğraflarla eski sayfamıza kavuşturdunuz. Hep sağlıklı ve mutlu olun. Yeni yıl evini çok beğendim, güle güle oturun.
Kahveli portakal likörü demleniyor, bugün ekmek de yapıldı en kısa zamanda bu şahane kış çorbasını da yapacağım.
Sevgiyle kalın, mutlu seneler...

bilge ve annesi dedi ki...

Beste yılbaşı içeceğini dün uykuya yatırdım Sevgili Leylak Dalından tüyolar alarak. Biraz geç kaldım ama yılbaşı sonrasına yetişir sanırım. Yılbaşı süslerine bayıldım, harikasın, öpüyorum

Arzu dedi ki...

Geçmis olsun...bahsettiginiz alternatif yöntemlerin ise yaramasi sevindirici...en kisa zamanda tamamen sagliginiza kavusmaniz dilegiyle...yeni yil saglik ve mutluluk getirsin, sevgiyle...

acemi blogger dedi ki...

Tekrar yazmanıza çok sevindim. Umarım en kısa sürede eski sağlığınıza kavuşursunuz.

Unknown dedi ki...

Sevgili Beste, iyi ki yazdin yeniden. Dualarim seninle.
Dekorasyonlarinizi pek begendim. Ellerinize saglik. Corbayi da en kisa zamanda yapacagim.
Ben de sirtima peydah olup yapisan agrilarim icin deneyecegim onerdigin teknigi.
Nice guzel yillara. Umarim 2013 oncekilerin hepsinden guzel gelir sana.

beste dedi ki...

Dudu:canim Duygum, kurslari bitirdikten sonra hayatimiza tamamen entegre edecegiz meditasyonu daha mutlu insanlar olacagiz ben de çok sevindim opuyorum guzel yanaklarindan.

Sare-Likorumuz demleniyor,ekmegimizi paylasiyoruz baglar siki hic kopmasin insallah. opuyorum sevgiyle kalin.

Bilge ve annesi-Evet Leylak dali çok sevdi bu likoru:) Olsun ne zamana yetisirse biz hep buradayiz senin içinde bir kadeh ayirir karsilikli içeriz:) çok tesekkurler

Arzu-çok tesekkurler iyi dilekleriniz için. Bilmukabele sevgiyle

Acemiblogger-çok tesekkurler desteginiz için sevgiler

Unknown dedi ki...

Su meditasyon hakkinda uzun zamandir herkesten birseyler duyuyorum. Cok niyetliyim nedir ne degildir ogreneyim diye. ( Kendime not: sushi ye, meditasyon yapmayi dene)
Biliyor musun yilbasi iksirini hala yapmis degilim hocam acaba yarin baslasam yilbasina yetisir mi? Tembellik yapmadim da biraz es gectim galiba. Uhuhuuuu Hepsinden guzeli de gene yazilarla aramizda olman yasasin... Biliyordum iyilesecegini, keyfinin yerine gelecegini. O kadar bobrek plakasi bulduk da astik.:))
Seni seviyom

Unknown dedi ki...

Ev harika olmus!!! Aklima komik bir ani geldi;

Annem bir gun hastalanmis, sabahin korunde tuvalete zor yetismis, kusma filan derken bayilmis kadin! Biz iceride tosur tosur uyuyoruz tabii, sonra kendine gelmis yerde, tavan beyaz oldum galiba demis once, sonra bakmis banyoda! Kalkmis, toparlanmis, elini yuzunu yikamis, etrafi temizlemis, kahvalti hazirlamis...ben kalktim once, kahvalti hazir, oturduk 'Basak benim olum bile is yapar' dedi bana, 'ne diyorsun anne sen ruyanda mi gordun' dedim, anlatti neler oldugunu, traji komik ama cok gulduk ardindan, hala espirisini yapariz aile icinde :-) Sen de oylesin hasta halinle harikalar yaratiyorsun, hos senin bu haline sasirmak zor seni bildigimiz icin.

Cok uzadi fekat kendi adima sunu soylemek istiyorum,hic yasamadigim bir tecrube gecirdin, hem de ikinci defa, butun samimiyetinle bunlari yazmissin bravo diyorum, cunku bu kadar aci ceken ameliyat geciren birisi icin sen 'gunesini' icinde tasiyorsun canim, ben hasta olsam dunyayi gormezdi gozum herhalde! Senin cektiklerine ortak olmamiz imkansiz ama su cyber alemde degil mi ki gercek insanlarla bulustuk, en kucuk enerjinle buna tutun minik kusum, hasta halinle bile ilac gibisin, bana cok buyuk desteksin!

Bu yil hayatin evindeki cicekler gibi canli, sansiniz yildizlar kadar cok olacak.

Seni cok seviyorum

beste dedi ki...

Hande-Canim Hande çok tesekkurler. Ozellikle sirt agrilari stresten kaynakli oluyor çok faydasini gorecegini dusunuyorum. 20134ten umutluyuz hempimiz icin keyifli bir yil olur umarim. sevgilerimle

Dilos-hahaha çok guldurdun beni sushi ye meditasyon yap:) sen keçe yaparken meditasyon yapiyorsun sanirim stressiz kuzum benim. Bobrek plakasi benim hediyem onu dusunup dusunup mutlu oluyorum. sagol varol

BB-harika bir annen varmis Basakcim:) kizinin bu kadar ozel olmasindan bellli zaten. esas sen bana çok buyuk desteksin:) canim benim sevigyle kucakladim seni

Arzu Sarıyer dedi ki...

Beste'ciğim herşey çok güzel ,sen de çok güzelsin.Umuyorum ve diliyorum yeni yılda daha iyi olacaksın.Likörü ilk defa bu yıl ben de yaptum zevkle.Evettt senin şerefine ve sağlığına içeceğim ...Selam ve sevgiler.

Ozlemaki dedi ki...

ayrı kıtalardan gelen bir sürü güzel enerjinin odağında, şükürler olsun ki hepimizi sevgiyle kucakladın Bestem. Yüreğinin kapılarını açık bırak ki 2013 şen ola!

Uma dedi ki...

Ev suslerine bayildim :) Divine!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin