Tahinli balkabagi ve yine tahinli minare karnibahar kisaca tahin takintisi
Ottolenghi ve Samimi Londra yasayan ve restoranlari olan biri Israilli digeri Filistinli iki dost. Tam benim kafadalar, yiyeceklerin kokeni ve kime ait oldugundan cok lezzeti ve dostlarla paylasimla ilgileniyorlar. Bitip bilmeyen baklava kime aittir tartismasi baska milletlerde humus kime aittir, nohut bazlamasi 5socca) kime aittir tartismalriyla uzayip gidiyor, gidiyorda ne oluyor yemegin tadi kaciyor ! Bu iki dost barisi ortak yemek kulturu uzerinden saglamayi hedefleyerek Jerusalem adli bir kitap yazmislar. Kitaba bayildim bir kisim Turk mutfaginin baskalasmis hali gibi ama tatalar bize cok yakin. Bu gunlerde tahini daha fazla nasil tuketebilriim diye kafa yoruyorum Fb grubumda bir suru harika fikri geldi onlari da bir vakit bulunca paylasacagim. Asagidaki iki tarif kitap postadan cikinca tahinli tarifleri ertesi gun denedim. Bir pazar gunun sebze ve tahin gunu ilan ettik. Biz doyduk hem ruhumuz hem gozumuz mutlaka deneyin beklenmedik derece cok lezzetli yemekler bunlar.
Tahin soslu balkabagi
1 kilo civari balkabagir, iki dis sarimsak, 3 yemek kasigi zeytinyagi, 2
yemek kasigi tahin, 2 kirmizi sogan,zahter, limon suyu, 30 gir
camfistigi, maydanoz,tuz, karabiber.
Firirni 200 dereceye isitin ve
kabuklarini soydugunuz irice dogradiginiz balkabaklarini bir tepsiye
koyun. Zeytinyagi ve tuzla karistirip 30,40 dk arasi firinlayin. . Bir
kapta tahin , limon, yarim bardak suyla iyice karistirin bal kivamindan
biraz daha suluca olmali sos, kivama gore su ekleyebilrsiniz. Bir baska
tavada ay dilim kesilmis soganlari camfistiklari ile beraber birazca
kavurun. Firindan cikardiginiz sicak balkabaklarinin ustune sosu dokun,
soganla cam fistiklarini ve maydanoz ekleyin, afiyetle yiyin. Meze olur,
baslangic tabagi veya eslikci cok lezzetli bir yemek digerkarnibahar
tarifiyle birlikte ana yemek olarak da tercih edebilirsiniz.
Tarif : Ottolenghi,Tamimi Jerusalem adli kitap
Tahin soslu minare karnibahar
1 kilo civari karnibahar, iki dis sarimsak, 3 yemek kasigi zeytinyagi, 4
yemek kasigi tahin, taze sogan, nanee; maydanoz, 150 gr yogurt, bir
limonun ince rendelenmis kabuklari ve suyu, 1 yemek kasigi nar eksisi,
Firirni 200 dereceye isitin ve yikayip suzdugunuz karnibaharlari cicek ciçek ayiklayip bir tepsiye koyun. Zeytinyagi
ve tuzla karistirip 25, 35 dk arasi firinlayin. orijinal tarifte
kizartiyordu ben tercih etmedim. Bir kapta tahin yogurt, limon, kiyilmis
otlar vs ile bir bardak suyla iyice karistirin bal kivamindan biraz
daha suluca olmali sos, kivama gore su ekleyebilrsiniz. Firindan
cikardiginiz sicak karbinaharlarin ustune sosu dokun afiyetle yiyin.
Meze olur, baslangic tabagi veya eslikci cok lezzetli bir yemek diger
kabak tarifiyle birlikte ana yemek olarak da tercih edebilirsiniz.
Tarif : Ottolenghi,Tamimi jerusalem adli kitap
12 yorum:
çok güzel ve değşik bir lezzet bende bahaat ve seytinyağı ile balkabıgını fırınlıyorum,bunu da seveceğimi düşünüyorum..ellerinize sağlık..
Beste'cigim, sahane gorunuyorlar!! Yotam Ottolenghi'nin tariflerini ben de seviyorum. Bizim agiz tadimiza cok yakin hatta tam senle benim agiz tadima gore :)) Bir de sahane bir yemek programi vardi tv'de. Istanbul, Telaviv.. ziyareti ve pisirilen yemekler. Nefisti. sevgiler canim xx
Süper bir tarifmiş,bayıldım..Böyle orjinal tarilere bayılıyorum..ellerinize sağlık..sevgiler.
Bu yemeği deneyim dedi eşim ama minare karnıbaharı bulabilir miyiz bilmiyorum Beste :)
aaaa Kilis yemeklerine dalmışken! bu tahin ve bir de kişnişe ben de fena taktım Bestoş. durum fena =)
Bestecim merhabalar,
Yeni tariflerin özellikle dostlarından olunca daha da kıymetli gibi geliyor bana...inanır mısın ben de bu sıralar tahinli tatlara sarmış durumdayım. Tahinli kurabiye, kek, salata ... ne varsa yapıyorum. Senin de ellerine sağlık. Her zaman ki gibi sağlık dolu ve farklı tariflerinle yanımızdasın; iyi ki varsın teşekkürler.
Balkabağını tatlı yemeğe alışkın biri olarak ilk tarif biraz daha sevimli duruyor.Tahinin kilo aldırıcı etkisini düşnürsek -pek de sevmiyorum-ilginçmiş.Füzyon tarife benziyor.
Karnıbahar ile birlikte sunumunu ancak tadmam gerekiyor.Yapmayı göze alamam.
Besteeeee balkabagina bayildim sagol ilk firsatta masamizi susleyecek. Cicek gibi olmus gercekten, ellerine saglik :)
Hemen denemek istiyorum :) Peki sarımsak nerede kullanılıyor?
Beste harika görünüyor, aklımdan bile geçmeyen tarifler
tahinli kabagi yaptim, muhtesem oldu. Sagolasin Beste'cigim harika bir katkin oldu soframiza yine :)
Görüntü nefis, ben Akdenizde gördüm kabağın üstüne tahin kullanıldığını ama farklı bir tadı oluyor,mutlaka denenmeli diyorum.Eline sağlık.
Yorum Gönder