6.12.2013

Zerdeçalli, zencefilli, demirhindili Kori yemegi ve Raita Ask, Noel, Yilbasi, ziyafet tarifleri VI


Hint mutfagi bayilirim. Zengin baharat kullanimiyla dilin her hucresine ayri bir tat yerlesir. Acilidir, keskindir cok lezzetlidir. Bir sure baharat kisitlamasi yasadim simdi serbestligin keyfini cikariyorum. Zerdecal ile ilgili bir suru arastirma var bir tanesine denk gelmissinizdir, mucizevi bir baharat. Zencefil gibi o da bir kok sebze, rengi turuncu dilimlenip veya rendelenip taze olarak veya kurutulmus toz halinde tuketiliyor. Osmanli mutfagindan sikca kullanilirken gunumuze kullanimi ulasamamis yazik olmus.  Bu mucizevi sebze iltihaplardan kurtulmada, kan sulandirici, toksinlerden kurtulmak icin ve kanseri onlemek kullaniliyor. Kumas, yun boyamda da kullanilir. Bize yemeklerde kullanalim zerdecal yemek icin sebep yaratmak lazim.

Hint korisi
4 kisilik
Malzemeler;
3 aci sogan
1 aci biber
1 yemek kasigi rendelenmis zencefil
2 dis sarimsak ezilmis
1 yemek kasigi çemen tohumu(fenugreek) bulabilirseniz
1 yemek kasigi kimyon
1 kahve kasigi zerdeçal
1 yemek kasigi demirhindi (tamarind paste)
bir yesil veya normal limonun suyu ve incecik rendelenmis kabuklari
400 ml hindistan cevizi sutu
8 adet patates
2 buyuk kirmizi biber
600 gr tavuk
2 yemek kasigi zeytinyagi
tuz, karabiber
1-Yagi wok'ta veya buyukce bir tencerede isitin icine kiyilmis sogan, sarimsak,aci biber, zencefil, kimyon, çemen ve zerdeçali ekleyip karistirarak uc bes dk kavurun.
2-Onceden hazirladiginiz demirhindiyi (10 dk sicak suda bekletip iyice pure haline gelmesini saglayin ve cekirdekleri disarida kalacak sekilde suzun).
3-Wok'a  irice dogranmis tavuklari atin rengi degisene kadar kavurun, irice dogranmis patatesleri atin bir kere daha kavurun kalan tum malzemeyi ekleyin hindistan cevizi sutunun yarisini koyun kapagini kapatin bir on dk kaynasin.
4_tadina bakin pismeye yakinsa kalan hindistan cevizi sutunu dokun bir tasim kaynasin. Altini kapatin seviyorsaniz ince kesilmis taze kisnisi ekleyin bir 10 dk demlensin. Yanina sade yasemin pirinciyle ve raita ile servis edin.

Raita cirpilmis yogurda irice dogranmis salatalik, kiyilmis nane ve az zetinyagi ile yapilan bir nevi cacik.  Hint mutfagindan kori ve aci biberle alevlenen dili soguk ve içaçici Raita ile serinletip denge saglanir. Baharatlar afrodizyak unutmayin :)



3 yorum:

Nurşen Aksoy dedi ki...

Bol baharatlı,lezzetli bir yemek olmuş..Hint mutfağı özeldir..Ellerine sağlık..

Unknown dedi ki...

merhabalarrrrr
690:)))))))uyenizim
yemekler cok hos duruyor..
ellerinize saglik

Blogger Bolat dedi ki...

Bu yemek tam sağlık iksiri, ama bu zerdeçal bende minik sivilce gibi bir şey yaptı, sık yemez oldum:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin