5.01.2009

Davet yemekleri, az çoktur ilkesi

Kırılmamak için bükül
Düz olmak için eğil
Dolmak için boşal,
Parçalan ki yenilen
Az şeye sahip olanlar
Çoğa kavuşabilirler
Çok şeyi olanların zihni karışır
Tao Te Ching

2009 için adetten olduğu üzere herkese mutlu, sağlıklı, huzurlu, bol kitaplı, sanatlı, lezzetli yemeklerle donanmış sofralarda dostlarla sonbetli güzel bir yıl diliyorum. Şu anda dünyada o kadar zalim şeyler oluyorki insanların sıkıntıları artıyor, yaşam hakları ellerinden alınıyor ve hiçbir şey yapamıyorum, keyfim kaçıyor ne yemek yapmak ne de blog yazmak içimden geliyor.

Böyle bakıldığında aç bir insanı mutlu edecek olan taze bir ekmek, evsiz insanı mutlu edecek olan başını sokabileceği bir dam, filistinde üstüne bomba yağan çocukları düşündüğümde hüzün boğazıma çöküyor dağıtamıyorum, Cherbourg'a kar yağıyor ben sıcacık evimde, keyfimce blogumu yazıyorum. Hayatı, kendimi anlamlandırmaya çalışırken yaşadığım hüzünlerim, minimum ölçekte normal beslenme, barınma, sağlık, eğitim ve en çıplak anlamıyla yaşama hakkına sahip olmayan insanların acısı yanında şımarıkça kalıyor. Bir anda ölen insanlara üzülürken, diğer yanda bloguma yazacağım yemek tariflerini düşünebiliyorum bu bölünme modern çağ hastalığı, şizofrenik yaşamlar...

Fazla dağıtmadan konuya geleyim, benim küçük merceğime ve altında incelediklerime tabiki daha çok kendim... Amacım ilk sushisini servis etmeden önce 7 yıl bekleyen japon sushi şefinin sabrına ulaşmak. Herşeyi özümsemek ve sonra zamanı gelince damıtmak, farkındalığımı arttırmak ki daha çok yolum var tanıyanlar bilir.

İstanbul'da 30-40 kişilik yemekli partiler verir, sabah 6'da kalkıp akşama kadar durmaksızın yemek pişirirdim, parti başladığında zaten pestilim çıkmış olurdu, deli gibi pişirdiğimden her türlü yemek, tatlı olurdu tabiki açık büfe, bir anlamda atölye gibiydi ve deneyseldi. Şimdi Fransa'da farklı bir deneyim peşindeyim az, öz ve unutulmaz. Öncelikle davetlilerin sayısını azalttım maksimum 8 kişi. Önce tadımlıklar, masada antre, ana yemek arkasından salata ve peynir, üstüne tatlı. Yemekleri önceden kafamda tasarladığım gibi yada son dakikada kafama görede yapabiliyorum. Sofra kuruyorum ve yorulmadığımdan az ve öz yiyeceklerle sohbet eşliğimde bu sefer bende keyfin bir parçası oluyorum. Miktarlar az, tadlar ön planda, degustative ve tıkabasa doyurucu değil.

Yeşil elmalı Somon Sarma
Bir paket somon füme
Bir yeşil elma
Bir paket ST Moret(yada labne peyniri)
2 kaşıkkrema
Kavrulmuş Susam

Elma kibrit çöpü boyutlarında kesilerek üstüne limon sıkılır. Bir kapta krema, peynir ezilir ve çucuk elmalar eklenir. Somonun bir kenarına iç konur ve sigara böreği gibi rulo yapılır. Buzdolabında 15 dk bekletildikten sonra 2 parmak eninde dilimlenir. Kavrulmuş susama batırılır üzerine 2 kibrit çöpü elma konulur ve servis yapılır. Buzdolabında bekleyebilir ancak servsiten 45 dk önce oda sıcaklığında almak gerekli. Foto iyi degil dogal isik ve zaman yoktu.


Mangolu Foi Gras (Kaz ciğeri)

2 mango
20 gr tereyağı,
4 dilim Pain D'epice (baharatlı, tatlı ekmek)
Foie Gras

Mango dilimlenir ve eritilmiş tereyağında orta ateşte çevrilerek 15 dakika civarı pişirilir. Tatlı ekmek kızartılıp ufalanır. Kaz ciğeri tüketilmeye hazır ise dilimlenir. Eğer çiğ bulabildiyseniz her iki tarafı 2 dakika teflonda pişirilir. Isıtılmış tabaklara önce mango dilimleri konur, üstüne dilimlenmiş foie gras yerleştirilir en üste ekmek kırıntıları serpilir. İşte basit malzemeli ancak gastronomik tatmini garanti bir başlangıç yemeği.

Clementine Confit (mandalina şekerlemesi)

1 Kilo mandalina ince kabuklu islem gormemis tercihen bio
1 kilo şeker
1 cubuk vanilya

24 saat üzerleri hafif rendelenmiş mandalinaları soğuk suda bekletin sıklıkla suyunu değiştirin. Uzerlerine bir bicakla carpi atin hani kestanelere yaptigimiz gibi:)
Bu sürenin sonunda bir tencerede 2 litre suyu kaynatın içine suyunu süzdüğünüz mandalinaları atın ve 30 dakika kaynatın, sonra süzün. 70 cl su, ikiye bolup icini bir bicakla siyirdiginiz vanilyayi ve 1 kilo şekeri kaynatıp şurup yapın. Kıvamı tutunca mandalinaları içine atın ve 30 dk pişirin. Ocağı kapatın mandalinalar içindeyken soğumaya bırakın. Yeniden ocağı açıp bir 30 dakika daha kaynatın. Soğuyunca yanında bir top vanilyalı dondurma ile servis edin.

3 yorum:

Selen dedi ki...

Beste'cim, bu mandalina sekerlemesi ne kadar dayaniyor? Buzdolabinda mi saklamak gerek? Ne sekilde tuketilebilir onerdiginin disinda?
Burada bu mevsimde minicik mandalinalar oluyor. Yesil erik buyuklugunde ve clementine lezzetinde, bazilari daha da kucuk. Onlarla bu tarifi denemek istiyorum da, kafamda olayi iyice oturtmak icin once yine sorularimi sorayim dedim :)

beste dedi ki...

Ayni recel gibi uzun sure dayaniyor;ben yaptiktan 4 ay sonra yilbasinda da yemistik hala cok guzldi.Buzdolabinda sakladim. Valla sade yada yanina bir top dondurma yada biraz krema kek ustune sus olarak yada pasta arasina konulabilir:) Kucuk mandalinalar kafamda canlandi sanki cok iyi fikir!

nevin dedi ki...

mandalinalar ilk olmak uzere hepsi denenecek :)) sahane gorunuyorlar Beste'cigim, ellerine saglik..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin