12.04.2010

Val de Loire saraplari, tatli biberiye dilimleri

Bu yazi sarap asiklari Bozcaada'dan Cezmi dede ve blog arkadasim Mehmet Vuran icin yazilmistir:)


Bu frambuaz tadinda ve renginde hafif icimli mukemmel yaz sarabi " Les Linottes 2008 " pinot noir ve gamay karisimi.

Biz baglardan cok uzaktayiz. Yan komsumuzun ta Val De Loire'dan gelen aile dostlari, sarap tadim gunu duzenledi. Yani firsat ayagimiza geldi, gitmemek olmaz tabi!! Onceleri babasi gelirken simdi oenologue kizi geiyor her asamasinda yaninda bulundugu uzumlerin iksir halini tanitmak icin hemde ekolojik saraplar. Korun istedigi bir goz allah vermis iki goz hesabi!



Soldaki Cabernet 2006 siyaha yakin renkte, bakir ve humuslu toprak tadinda yogun aromali bir sarap, Les Grives 2008 daha hafifi ve meyveli bir kirmizi akilda kalan saraplardi, sagdaki moelleux Grain D'or(altin tohum) bu saraba duskunlugumu bilenler bilir aklimi basimdan aldi, altin rengi, seftali kayisi aromali hafif tatli aperatif sarabi yada fransizlar gibi kaz cigeri yanina:)


Yanlis gormediniz! 1996 beyaz sarap, gec bagbozumu uzumleriyle yapilmis ve bu seneye kadar saklamis onu yan komsumuz. Tadim bitince boyle bir surpriz yapti evsahibi, sarabin bunca sene nasil evrim gecirdigini anlamak acisindan cok ilginc bir deneyimdi, 13 yillik bu kiz, biraz fume olmustu ama tadi guzellesmiste guzellesmis!Sisenin ustundeki toz alinmadan isin raconu bu, yavasca acildi, tam bir macera cunku sirkeye de donusmus olabilir, neredeyse nefesler tutulup tadina bakmak icin yarisildi. Muzayede'den 100 yillik sarap alanlari dusunemiyorum bile, acmayip sakliyorlardir herhalde insan heyecandan olur yahu:) 


Soldaki tukuruk kovasi, aslinda tadim adi ustunde tadina bakilip sonra kovaya tukurmek icin! Allahtan kimse yapmadi, sadece sevmedikleri sarabi oraya doktuler, biz mi ? saraplar o kadar guzellerdi ki kadehe konulan her damlayi degerlendirdik, ustune birde gunes, evimiz zaten yanda asagidaki resimde!



Pazar gunu tasinmamiza yardim edenler icin parti verdik, sadece Turk yemegi harirladim bayildilar. Burdan yeni bir kapi acildi yine kurs verecegim, birde 2 tane ozel geceye hazirlik yapacagim:) Yemek pisirerek para kazanmak sahane olmaz mi, askla sevdigim birsey icin birde para odeyecekler:))


Menu hepinizin bildigi seylerdi sadece sarimsak miktarini azalttim, herseyin tadinin farkli olmasina gayret ettim hepsini yogurt ve sarimsaga bogmadim. Yogurtlu havuc salatasi, cevizli kirmizi lahana salatasi, bahceden topladigim bol arapsaci(rezene), karahindiba yapraklari, frenk sogani, maydanozlu, kirmizi soganli patates salatasi, tarcinli, fistikli, uzumlu midye salma (midyeler cok kucuk dolmaya gelmiyor yada bende o sabir yok), kozleme patlican salatasi( fransizlar buna patlican havyari diyorlar o kadar cok seviliyor), humus, cesitli baharatlar ve otlarla sarip sarmaladigim beyaz peynir toplari, bahceden topladigim yenilebilir ciceklerle susledigim meyve salatasi, kekigimle kekik sorbet ve biberiyeli tatli dilimleri! Malzemeleri bahceden topladim ve ona gore birseyler uydurdum hep hayal ettigim gibi:)




Tatli biberiye dilimleri Lesley Bremness' in herbs kitabindan uyarlanmistir.110 tane yemek kitabim bir dolu dergim var ama bu doga asigi yazarin kitabinin yeri gonlumde ayri)

2 yumurta
150 gr kahverengi seker (birbucuk caybardagi)
150 gr un (yaklasik 2 cay bardagi)
1 tatli kasigi kabartma tozu
1 corba kasigi taze biberiye
1 corba kasigi kuru biberiye
biraz vanilya esansi
bir cimdik tuz
225 gr meyve sekerlemesi yada kuru uzum- ben anjelik(melek otu) saplari sekerlemesi kullandim, uzun zaman once alip ne yapacagimi bilemedigim. Bursa'da recelini yapiyorlarmis mevsiminde Beyoglu cicek pazarinda sol ilk sokaktaki pastanede bulabilirsiniz, gul recelide unutulmazlardan!!)
175 gr pekan cevizi yada aycicek tohumlari-ben normal ceviz kullandim
original tarifte yoktu ben 3 kasik zeytinyagi ekledim!

1-Firini 190 dereceye isitin.
2-Bir kasede yumurtalari cirpin. Sonra buna yavas yavas seker ve vanilya esansini katin. Iyice karistirin.
3-Bu karisima unu ekleyin. Kabartma tozu ve tuzu katin.Biberiye yapraklarini ekleyin. Meyve ve cevizleri yedirerek ekleyin.
4-Karisimi kasikla alip yaglanmis  dikdortgen bir firin kabina duzgunce yayin.  30 dk pisirin. Firindan cikarip sgumaya birakin. Kucuk dikdortgen dilimler  halinde kesin. Shortbread havasinda kuru bir kek olacaktir.Afiyet olsun

35 yorum:

Saglıklımutfak dedi ki...

Ah o yenilebilen çiçekleri buralarda bulsam neler yapacam ahhahha. nefis bestecim eline sğalık

kekvekahve dedi ki...

şarap tadımına gitmiş bir miniminnacık görüyorum:)

http://hayatiminrenkleri.blogspot.com/ dedi ki...

nefis bir gün olmuş şarap aşkımı depreştirdin bir anda :)) ve misafirlerin için yaptıkların ne kadar özendirici bahçenden al ve hazırla, süper :))

bilge ve annesi dedi ki...

sevgili beste, komşunuz olkak istedim yazınızı okuyup, fotoğraflarınızı görünce. Hercai menekşelerin yenilebilir olduğunu bilmiyordum. Sevgilerle...

beste dedi ki...

Saglikli Mutfak-Adana'da alasi yetisir, ek bir saksiya susle saglikli yemeklerini:)

Serpil-Simdilik portakal suyu tadiyor ufaklik, pek usluydu ama:))

hayatiminrenkleri-Bende sevdim bu isi:)aslinda cok basit yemekler taze olunca tadina doyulmuyor!

Bilge ve annesi-Bizde gonul komsusu olalim simdilik:) yeniyor evet, simdiki planim likor yapmak bakalim 2 avuc cikarsa!!

nevin dedi ki...

Beste'cim,

moral bozuklugunda bire bir ilac gibisin. Senin su salata bile insani gulumsetmeye yeter. Ne kadar guzel yaa..

Harikasin be Beste..

Yesim dedi ki...

Sen mutfaktaki bu yaraticiligin ve becerinle cok iyi para kazanirsin eminim. Severek yaptigin her halinden belli, resimleri bile yemek istiyor insan.

minimalist dedi ki...

son foto süper çıkmış. Türk yemekleri ve kursu işi süper. Tebrikler. Allah kursiyerlerini artırsın :))

Ozlemaki dedi ki...

Insaf vre! Onca insaniz burada, bizim icin sembolik de olsa birkac sandalye ayirman lazim!

Bayildim, bayildim :))
Acilen bahceden rozmari toplana!

Yelish dedi ki...

Bizi ne guzel temsil ediyorsun Beste , harikasin
Bahcede saraf keyfinize bayildim ayrica

Meral Erdoğan dedi ki...

beste'cigim, sarap tadımı bu gece bol sol calismasi gereken meral icin cok kışkırtıcı :) hemen bu kısmı geçmeye çalışıyorum... lezzet toplarinin oldugu tabak ise bu sabah ruyama girebilir... partiler hep guzel seyler hatirlatiyor bana.

yine harikasin :)

cok sevgiler,

Zehra Gürgen dedi ki...

şarap günü olsada bizde içsek çeşit çeşit şarapların tadına varsak..
Şirince'ye ne zaman gitsem hepsinin tadına bakardım..ah..
şarapsadım Kedi kafammm şarap yok muu??Beste beni yoldan çıkardı yineee

www.soframiz.de dedi ki...

Öf öf öffff....... kendimi oralarda zannettim Beste, cok severim Fransayi hele yemekteki resme bayildim, digerleri keza öyle. Neler neler koymussun yine ben ugramiyali. Bütün bayildigim, hayran oldugum ve sevdigim herseyi toplamissin, geliyorum yanina ona göre :)
Sevgilerimle
Özgül

Narince dedi ki...

Valla biz en son 97 'den beri sakladığımız bir Kavaklıdere Narince'miz vardı, onu açtık. Sizinkine benzer mi bilmem ama. Enfesti, harika bir şeydi. Biz de bozulmuş mudur acep diye korktuk. Güzel, büyülü bir geceydi sevgülümle bana.

acupofcaffein dedi ki...

1990, 1995, 1996, 1998 yılları şarpları süpermiş. Çünkü bu yıllarda mevsim kaliteli üzüme her türlü güzelliği sunmuş...:-) araştırma yapıyorumda oradan bu bilgiler...:-)
tabiki hangi şatodan olduğuda önemli...:-) keh keh...:-)
Bozcaada mı , 2 yıl önce gitmiştik hala tadı damağaımda. Ankenin kedili köpekli evinde kalmıştık. Bize öğrenci muamelesi yapmıştı çok eğlenmiştik. 23 Nisanda gidip yeniden şarpların tadına baksak mı demiyor değilim hani...
bu arada o çiçekli meyve salatasından 1 kase alayım lütfen. Biraz peynir topları, biraz humus, bir şeşede şarap, (cabernet 2006) olabilir.!
Evinizin fotoğrafını gördükçe, pek bir imreniyorum. Laşantami kantare... nnııımm nııımmm...:-)
arzu

Sibel dedi ki...

O yenilebilir çiçeklere ben kıyamam yahu.. seyirlik onlar, okşamalık! Ömrü hayatında bir kez 14 yıllık bir şarabı tatmak nasip olmuş biri olarak, neler hissettiğini çok iyi anlıyorum. Anlatılmaz bir heyecan! Kekin de çok ilginç, biberiyeyi hep tuzlularda düşünürdüm? Deneyeceğim bunu bir ara!
Çok sevgiler canım..

Mehmet Vuran dedi ki...

Beste, bu benim için çok, çok, çok güzel bir sürpriz oldu. Çok teşekkür ederim... Güzel bir gün geçirmişsiniz. Yeni eviniz de güzelliğiyle bu güzel fotoğraf karesini tamamlamış. 1996 yılının beyaz şarabını açarkenki heyecanlı bekleyişi de tahmin edebiliyorum :)
Tekrar teşekkürler, selamlar ve sevgiler...

Tijen dedi ki...

Bayıldım bu yazıya ben Beste. Gözümü kapattığımda ben de oradaydım zaten, yaşamış kadar oldum. (Bende de bugünlerde güzel şaraplar var, bir Avusturya rosesi ile iki Stuttgart riesling'i, şansım beyazdan gidiyor, bir de Avusturya beyazı içtim yakınlarda, riesling'i andıran bir "grüner veltliner")

beste dedi ki...

Nevincim-Salata romantik oldu gercekten,icini actiysa ne mutlu bana:)

Calanon-Cok tesekkurler, tutkuyla sevdigim birsey ise dondurmeye cesaret edemiyorum:)

Minimalist-Cicekler sagolsun renkeliyle senlendirdiler salatayi, fotografi:)

Ozlemaki-Ben sarap sakladim gelene ikram icin:)

Yelish-Cok guzel denk dustu her zaman gunesli olmuyor boyle:)

Meral-Bayiliyorum partilere, yorgunlugunu filan gozum gormuyor benimde:) cok tesekkurler

Zehra-Siz atlasaniz kedikafa-derin buralara gelseniz neler tadariz neler:)

Ozgul-Nerelerdesin cok az yaziyorsun bloguna oysa bekleyenler var:)

Narince-Cok merak ediyorum Narince saraplarini, adresi buldum size geliyorum:))

Arzu-Az kaldi hepsinin keyfine varmaya:) Bozcaadaya firsat yaratip gitmeli, insanin omrune omur katan yerlerden!

Sibel-Bende cimri davrandim 3-5 tane koydum iyi mi! aynen kiyamadim ciceklerime:) Benim gozumde senin sakizli kurabiyerlerinde, cok ama cok yakinda deneyecegim sakizim var!

Mehmet-Baglari olan, sabirla ozveriyle onlara gozu gibi bakan, heyecan ve tutkuyla sarap seven insanlara bayiliyorum.Garova saraplarini birgun deneyebilmek dilegiyle daha cok var ama bagbozumunuz bereketli olsun:)

Tijen-Riesling'de benim cok sevdigim bir sarap burda hafifi tatli saraplara hakettigi degeri vermiyorlar:) Avusturya ve macar saraplari ilgincti, guzel beyaz da guzel olur!Cok tesekkurler

Mimosa Café dedi ki...

bestecim yanina sarap oryantasyonuna gelicem :)pek anlamıyorum saraptan valla. yemeklerin super ayricabu konuda is teklifleri gelmesi cok heyecan uyandirici. senin adina heyecanlandim ne kadar mutlu oldugunu tahmin edebiliyorum umarim gerisi gelir. cicekli meyve salatan da super gozukuyor. yenilebilir cicek diye mi satiliyor onlar? ben de edineyim pek sempatikler :)

ruhdagı dedi ki...

Beste, beni mahvediyorsun. Ruhum eziliyor şarapların karşısında ühühü!!! parça pinçik ettin beni yine!!!


Beyhude bir çabayla, deli gibi dolanıyorum Macro'nun şarap standının önünde :)
Yahu ben resmen şarap aşeriyorum başka bir şey değil :(

ipex dedi ki...

Bestecim, bu yazıyı okurken yemin ederim hala Brüksel'de okuyormuşum gibi hissettim kendimi. hani kafam bozulsa hafta sonu Champagne'de alacakmışım gibi soluğu! sonra bir an kendime geldim ve içim ezildi. Nasıl yanıyorum şimdi bir h.sonu ayarlayıp yanına gelmediğime anlatamam. dur bi uçak biletlerine bakiim :))

Açalya dedi ki...

Şaraptan anlamam, hazetmem, içki içmem...dini kaygılardan değil :o)) Asya'lılık genleri, gözlerim ve yuvarlak çehrem dışında, beni bunda vurmuş ne yapayım, midemde alkolü parçalayacak enzim yok denecek kadar azmış. Öyle olmasaydı gelir orada size katılırdım...aslında gelip Leonardo'ya katılıp elma/üzüm suyu da içebilirdim ya, neyse.
Yeni işinde başarılar, hakediyorsun. Ama bak sakın karnıyarığa köri yada muskat koyayım deme, ilk uçağa atlar gelirim valla haaaa ;o)

beste dedi ki...

Mimosa-gel ne olursan ol gel:) bahceden cicekler yenilebilir olanlarini kattim salataya, yetistir sende balkonda:)

ruhdagi-parca pincik lafina bayilirim birde poncik yemege:)tum bu mahrumiyetlere sikintilara degecek bir melek geliyor sana yakinda herseye deger:))

Ipek-hakikaten ya niye yapmadin ! asla gec kalmis sayilmazsin:))

Acalya-Gel sana da uygun birseyler buluruz, oglanlar bahcede oynar, bende sana zorla baharat yedirmeye calisirim:))gelirken birde firin tasi getirirsin artik!

éLLa Çiça dedi ki...

ohhh valla keyifler gIcIr. yemekler $ahane, ortamda guzel. ee daha ne olsun.

objektifine saglik fotograflar ayrica guzel.

nevin dedi ki...

Beste'cim yine ben. Ayol sen bu postaya ekleme mi yaptin? Bu postanin basinda saraplarla ilgili bu bilgileri nasil gormedim ben, valla kendime sasirdim, demekki ya salataya feci vuruldum, ya da Allah bilir kafam nerelerdeydi. Hayret valla :)

Simdi saraplari okurken agzim sulandi, ne kadar da guzel anlatmisin Beste'cim ne guzel bilgilendiriyorsun. Sonra Mehmet Vuran'in bloguna baktim, onun sayfasini da cok begendim. Ne guzel insanin sevdigi seylere tutkulu olmasi.

Bundan sonra postalarina daha dikkatli bakip, hic bir seyi kacirmayacagim.

beste dedi ki...

ella-merhaba; aynen bende oyle diyorum daha ne olsun:) tesekkurler

Nevin-Ilahi Nevin yok ekleme yapmadim, keyfin yoktu demekki baktiginda ama gordun sonradan da olsa:) Mehmet ozel insanlardan bekliyoruz izliyoruz saraplara olan sevgisini:)

atolyekaraburina dedi ki...

Sen ne kadar özel bir Türk olduğunun farkında mısın acaba?
Hayranlıkla okuyorum.
Sevgiyle beste...

Müge dedi ki...

Mükemmel bir menü, harika bir sofra hazırlamışsın konuklarına Besteciğim! Şarap tadımına gelince; şişelerin zerafeti bile şarapların ne kadar leziz olduğunu anlatıyor. Ben şarap içmeyi sevmekle birlikte maalesef bu işin uzmanı değilim ve şarap kültürüm pek geniş sayılmaz. Yazını okuduktan sonra bu konudaki bilgimi geliştirmeye karar verdim! :-)

Selamlar, sevgiler,

beste dedi ki...

Atolyekaraburina-Cok tesekkurler simartacaksin beni:)

Muge-Sarap derin bir deniz dalinca cikamiyor insan, seversen zevkle devam edersin ama kuslari ihmal etme! bekliyorum burda dort gozle:)

elif dedi ki...

merhabalar..biraz geç olsada yeni keşfettim sizi.:)
muhteşem bir yer,muhteşem fotoğraflar,muhteşem menu..
elinize sağlık..
sandalyemi kapıp geliyorum kusuruma bakmayın artık:))
sevgiler..

Suleyman Ve Ben dedi ki...

Merhaba Beste,

Harika senin fotograflar.

Special note:
En mutlu gunler sizin yeni evde!

Kanada'dan cok selam,

Suleyman Ve Ben

beste dedi ki...

Elif-merhabalar ne guzel seyler yazmissin cok,tesekkurler, buyrun her zaman yerimiz var:)

Suleyman ve Ben-Cok tesekkurler

daimamutfak dedi ki...

Afiyet olsun..ne güzel bir yazı olmuş..sevgiler..

sima dedi ki...

HERZAMANKI GIBI COK RENKLI VE ENFES GORUNTULER VE TADLAR EVINIZ COK GUZEL GULE GULE OTURUN HAYAT BOYU MESUT OLU SEVGILER

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin