4.06.2012

Buyukada muamelesi yaptigim Guersney/Guernesey adasi fiyaskosu, Victor Hugo, gelincik, murver cicegi ve rhubarb suruplari



Normandiya'ya yakin Ingiliz adalari var Anglo-Norman adalari adiyla aniliyor. Ingiltere'ye tabi olsa da Normandiya Duku'ne ait olan bu adalarin nispeten bagimsiz statuleri var, ornegin Avrupa Toplulugu'na uye degiller. Ne zamandir Leonardo hem Ingiltere'ye gitmek istiyor hemde gemiye binmek istiyordu. Ingiltere kralicesinin yildonumuydu hadi gidelim dedik. Hani kalkar Buyukada'ya gidersiniz ya gunubirlik o hesapti benimki! Nerden bileyim adanin kocaman bir yer oldugunu oyle faytonla gezmekle bitmeyecegini! Ruzgarin sert olmasi nedeniyle koca dalgalara maruz kalacagimizi ve hayatimda ilk defa deniz tutacagini!




Gule oynaya bindik deniz otobusune halbuki biz feribotla gidecegimizi saniyorduk. Neyse uzak degil 1,5 saat surecekmis. Bindik hareket etti ve cigliklar basladi, dev dalgalarin uzerinde findik kabugu gibi bum diye dalgaya oturarak, hoplaya ziplaya; oglanin kafasinda kaptan sapkasi, elinde Titanik hakkinda bir kitap koluma yapsiti batacak mi diye sorup duruyor! Ben panik siki siki tutuyorum cocugu derken hayatimda ilk defa deniz tuttu. Ama ne tutma sonrasinda elimde torba kafamda soguk su kompresleri boooooo!!!! Bu meret is karaya cikincada gecmiyor el ayak titriyor, kokulara tahammul  edemiyorsunuz sadece uyumak istiyordum. Biraz yogurt yiyip gunumuzu zehir etmemeye calissam da, geri donus stresi var birde, acaba neler olacak. Bir ara ciddi ciddi ucakla donmeyi dusundum. Hemen eczaneden ilac aldim tamam artik bu sevimsiz olayi unutabiliriz hem Leonardo hastalanmadi aslan oglum benim.














Istikamet, 14 yillik surgun yillarini burada geciren Victor Hugo'nun evi, tabi ki kapaliydi gun ters basladi zaten. Moral bozmak yok botanik bahcesi, onemli bahce heykelleri olan 800 yildir ayni aileye ait Manor'u ziyaret aah kucuk ayrinti kapali! Devam istifimizi bozmuyoruz otobuse bindik, bizim dusundugumuz istikametin tersine gidiyormus koca ada turu yaptik inis cikisli keskin virajli yollara aman ne hos booooo!!! Gemi enkaz muzesine gittik. Bir kalenin icinde sadece fotograflar var batiktan cikan uc bes parca esya sergileniyor Leonardo icin tam bir hayal kirikligi!

























Mucevher gibi mozaiklerle islenmis kucuk sapeli gormeye vakit kalmadi zaten oraya giden otobus gunde iki kereymis! Kos kos yemek yemek icin gittik, servis kapanmisti en cok gitmek istedigimiz restoranda! uyduruk bir barda uyduruk bir seyler yedik. Ben fih&cips yiyip guinness icme hayalleri kurarken kuru ekmege talim ettim. Hadi bir puba gidelim en azindan pub atmosferi eglenceli olur dedik. Pubta herkes sarhostu!! kahve ismarlayinca barmenin yuzundeki saskinliktan uyanmaliydik hayatimizin en koyu kahvesi!!! kimse ougun kahve icmedi eminim!! artik bu gunu daha fazla zorlamanin faydasi yok, yagmur basladi, geri donusu zaten bir saat onceye aldilar! hava muhalefeti nedeniyle. Mendil stogu yapip bindik deniz otobusumuze! aaah sakin bir donus denizler baris yaptik, Fransa topraklarina ayak basinca bir oh cektik. Daha bitmedi Guernsy mutlaka rovans icin gelecegiz!!! Simdi fotograflara bakinca o kadar da kotu degildi diyorum siz ne dersiniz?


gelincik surubu

Rhbarb surubu yapimi burada

Kayin yapragi likorum


murver cicegi portakal limon kabuklari ile


Murver cicegi surubu
Donuste gelincik tarlasina isabet ettik bir avuc toplayip ne zamandir istedigim gelincik surubunu yaptim. Bu hafta surup haftasiydi murver cicekleri ve rhubarb surubum da yaz icin hazir. Murver ciceginin kokusu suruba oldugu gibi gecti. Ferahlatici rhubarb ve kipkirmizi gelincik suruplarim oldu.

Rhubarb surubu yapimi burada
Gelincik surubu
Bir avuc dolusu gelincik tac yapraklari
150 gr seker
200 gr su
Gelincik tac yapraklarini koparin kesinlikle yikamayin cok hassas olduklarindan bozulurlar. Suyu kaynatip icine gelincik tac yapraklarini atip 10 dk demleyin. Bir tulbent yardimiyla suzun. Bir tencereye alip sekeri ve birkac limon asidi parcasini ekleyin bir 5 dk kaynatin.

Murver cicegi surubu
15 adet cicek
800 gr su
cikan miktar kadar seker
bir limon bir portakal kabuklari incecik rendelenecek ve suyu sIKIlacak

1-Cicekleri silkeleyin ve bir kaba konulmus suya batirip cikararak yikayin. Bir kaba cicekleri ve limon ile portakal kabugu rendesini koyun. Uzerine kaynamis 800 gr sicak suyu dokup bir gece bekletin. Ertesi gun bir tulbent yardimiyla suzup cikan miktari tartin ayni oranda seker ve bir limon ile bir portakal suyunu ekleyip bir 5 dk kaynatin. Steril siselere koyup bir yila kadar saklayabilirsiniz.





15 yorum:

Tijen dedi ki...

Yolculuğun ne kadar zor olduğunu tahmin edebiliyorum. Hayal dahi etmek istemedim o hali iyi mi? Ama Beste'ciğim, yine de iyi ki gitmişsiniz, bir günlüğüne dahi olsa başka bir ülkede olmak ne güzel!

Mehmet Vuran dedi ki...

Olsun, yine de gezi gezidir, gezmek güzeldir :) Böyle ufak tefek aksaklıklar (her ne kadar deniz tutması pek ufak tefek sayılmasa da), işin tuzu biberidir :)
Güzel yerler, güzel fotoğraflar. Teşekkürler...

figoltx dedi ki...

Selam Guersney Ada'sına bu yaz gidelim diye plan yapıyorduk. Sizin yaşadığınız tüm tersliklere rağmen yine de gidelim ama değil mi? Sevgiler, yeni şehrimiz Addis Ababa'dan...

Esin Bozdemir dedi ki...

Plansız çıkmak gerek bazen yollar..günün getireceklerine hazır ve her tür sürprizi içinde yine de güzeldir o ambiyansı yaşamak.. deniz otobüsünde dalgaların dansı "beni untmamalısın!"dercesine varlığını hissettirmiş:) bence Guersney/Guernesey adasında bazı kapılar kapalı da olsa!yine de farklı bir gün geçirmişsiniz..Murver çiçeği şurubu, fotoğraflar hepsi çok güzel sevgili besteciğim..sevgiler..iyi haftalar dilerim..

Unknown dedi ki...

Caniko, gecmis olsun! Boyle bir yolculuk ardindan bir de bir suru resim cekip koymussun, supersin. Cok guzel yerlermis gercekten.

Suruplara cok ozendim, murver cicekleri bizde daha acmadi, baklada olmadi, gelincik yetisen tarla ancak ruyalarda birtek rhubarb ile idare edecegim sanirim simdilik :-) Bir de Ozlemaki ile ayvali (erikli) akasya receli deneyecektik, bakalim ne zaman, sizin kadar super olsam hemen olurdu ama degilim :-P

Leonardo kitabiyla tam isirmalik, cok tatli gorunuyor yahu!

sare dedi ki...

Nefis bir anlatımla yolculuğu, dalgaları, hayal kırıklıklarını muhteşem fotolarla paylaşmışsın, gene Bestecim.
Bence olanlarla- olmayanlarla birlikte çok güzel bir gezi...
Şuruplar ise göz alıcı, ellerine sağlık... yakında dostlarınızı ve sizi serinleteceği bir gerçek...
Sevgiler.

www.macerakitabim.com dedi ki...

Fotoğraflara bakınca deniz ne kadar da masum görünüyor. Çarşaf misali:) Neyse ki Leo'ya bir şeycikler olmamış. Eh gezmenin iyisi kötüsü olmaz diyelim. Bir dahaki ada çıkartmasının keyifli anlarını bekliyoruz tabii ki:)
Sevgiler Beste'cim:)

ne yazdı ne yazamadı dedi ki...

Faire contre mauvaise fortune bon coeur diye bir deyişleri vardır fransızların. Yani talihsizliklerle karşılaşsanız da yüreğinizi ferah tutmaya çalışmak. Gezmeyi planladığınız yerlerin kapalı olması, yemeyi hayal ettiğiniz yemeklerin sunulmuyor olması, açık olan yerlerin dandik çıkması, bir de deniz tutması, hepsi şanssızlık. Ama günübirlik ortam değiştirdiniz mi? Değiştirdiniz. Şuruplarınız da çok zevkli duruyor. Burda rhubarbe yok, mürver çiçeği de varsa nerde bulunur bilmiyorum, gelincik tarlası büyükçekmeceye giderken görmüştüm. Yapamasam da tarifler için teşekkürler.

Ozlemaki dedi ki...

"aile kafesidir" ibaresine çok güldüm Beste =) Şurupların her zaman olduğu gibi muhteşem!

nevin dedi ki...

Beste'cigim,
oncelikle gecmis olsun. Butun aksiliklere ragmen hatirladiginizda aklinizda kalanlar guzel duygular olacaktir bence. Ne bileyim, bizde de boyle olur genelde :) Sahane fotograflar, sayende biz de gitmis gibi oluyoruz. ve cok guzel yaziyorsun Beste'cigim. Kaptan Leonardo'nin maceralari..

beste dedi ki...

Tijen-Unuttum bile aslinda :) kesinlikle haklisin giderken esime ayni seyi soyledim dusunsene bir gunlugune ingiltere'deyiz. 1 Saat uzaklikta hersey bir anda degisti kahvaltida granola yeme sansimizi oldu boylece. yandaki masada cirpilmis yumurta ve somon yiyordu bir ingilizce very english fransa'da kahvaltida bulunmaz bunlar:)

Mehmet-Aslinda pek kulak asmam talihsizliklere ama bu dengeyi bozan bir durumdu! Haklisini gezmek guzel sagol varol.

Figltx-Bu kadar yakina geliyorsaniz mutlaka beklerim:) Her zaman deniz dalgali degilmis boyle. Sevimli bir adaydi ben giderim bir daha her yolculuk onemlidir. Yeni sehrinize sevgiler

Esmir-Dalgalar haric aslinda diger aksiliklere gulup gecebilirdik! Rovans'a gidilecek tum kapilar bir bir acilacak:) cok tesekkurler Esmircim.

BB-Iyiki ftograf cekmisim o halimle tam algilayamamistim simdi bakiyorum bende fotograflara! Akasya cicegi kizartmasi yapiyorlar guney fransa'da yasasin cicekli mutfaklar:)

Sare-Zarif Sarecim cok tesekkurler.


ozlem-bakma sen onun masum gorundugune:) Evet iyiki Leoya' olmadi travmatik olurdu yoksa. gezmenin iyisi kotusu olmaz haklisin:) sevgilerimle

Ne yazdi ne yazmadi-Laf iyide o dalgadan kalbin agzindan geliyor;) Gunubirlik dunya degistirdik evet:)

Ozlemaki-Aile kafesdir gurultu yapmayin:) sagolasin Ozlemakim.

nevinim-Evet haklisin simdi iyi taraflarini hatirliyorum gecti gitti. Kaptan'in maceralara devam:)

Blogger Bolat dedi ki...

Maharet maharet nereye bunun sonu Beste :) hani şu kayın yaprağı likörü dedin de canım çekti:) Sizi bloğumda sağ tarafa almış bulunuyorum bilginize :)

Adsız dedi ki...

Sağ sağlim gidip dönmüşsünüz ne güzel, :) Leo çok tatlı olmuş iyice büyüdü fındıkkurdu :)) Böyle resimlere bakınca ,evler arabalar sakin bi ortam, bazen kıskanıyorum ya bizim ülkede böyle olaydı fln ..Neyse .

Lezzetli Sanatlar dedi ki...

Sevgili Bestecim,
Gezmek, görmek gibisi yok.
İnsanın ufku genişliyor.
En sondaki şurup tariflerine bayıldım.
Yaz günlerinde harika olur.
Paylaşımlarına teşekkürler, Pırıl.

Defne Soysal dedi ki...

Klasik ingiliz cansıkıcılığı, yakalandınmı tam yakalanırsın. Her şeyin müze olabileceğini düşünecek kadar salak olmadıklarını düşünüyorum ama olur olmaz her şeyi müze gibi yapıp prezante etmelerini anlayamıyorum. Barlar asla yemeyeceğim en kötü yemekleri ve bir kez içip asla bırdaha barda kehve içmeyeceğim kahveleri yaparlar. Sarhoş olmadan eğlenemezsin. Dedim ya klasik İngiliz. Şu olimpiyatlara uzun yıllar önce başladılar hazırlanmaya. Fotoğrafta 43 gün kaldığını gösteriyor. Bu da çok ilginç ben 545 yazdığı günleri hatırlıyorum. Bu kadar sabırla beklediler. Eminim muhteşem olacak ama sonrasında ne bulacaklar bilmem?

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin